RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Μεξικάνοι μελισσοκόμοι κέρδισαν δικαστικά την Monsanto για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

Γλυκιά νίκη για τους μελισσοκόμους του Μεξικού καθώς η Monsanto χάνει μια άδεια Γενετικά Τροποποιημένων. Αποδεικτικά στοιχεία έπεισαν δικαστή για την απειλή που αποτελούν για την παραγωγή μελιού στο Γιουκατάν, αλλά η εταιρία σίγουρα θα υποβάλει έφεση ενάντια στην απόφαση. Μια μικρή ομάδα μελισσοκόμων στο Μεξικό έχει προκαλέσει ένα πλήγμα στον βιοτεχνολογικό γίγαντα Monsanto, που έχει σταματήσει τις φιλοδοξίες της εταιρίας να φυτέψει χιλιάδες εκτάρια γενετικά τροποποιημένης σόγιας, που αντιστέκονται στο φυτοφάρμακο Roundup της εταιρίας.





Ένας περιφερειακός δικαστής στην πολιτεία του Γιουκατάν τον περασμένο μήνα ανέστειλε  μια άδεια που εκδόθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας του Μεξικό, Sagarpa, για την Μονσάντο., και την υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος Semarnat, τον Ιούνιο του 2012, που επέτρεψε την εμπορική φύτευση των έτοιμων Roundup φασολιών σόγιας. Η άδεια εξουσιοδότησε τη Monsanto να φυτέψει τους σπόρους της σε επτά πολιτείες, σε πάνω από 253.000 εκτάρια (625.000 στρέμματα), παρά τις διαμαρτυρίες από χιλιάδες αγρότες των Μάγια και των μελισσοκόμων, της Greenpeace, της μεξικανικής Εθνικής Επιτροπής για τη Γνώση και την χρήση της βιοποικιλότητας, την Εθνική Επιτροπή των Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών και του Εθνικού Ινστιτούτου Οικολογίας.

Κατά την ανάκληση της άδειας, ο δικαστής πείστηκε από τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με τις απειλές που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες σόγιας για την παραγωγή μελιού στην χερσόνησο του Γιουκατάν, η οποία περιλαμβάνει τις πολιτείες Καμπέτσε, Quintana Roo και Γιουκατάν. Η συνύπαρξη μεταξύ της παραγωγής μελιού και Γενετικής Τροποποιημένης σόγιας δεν είναι δυνατή, αποφάνθηκε ο δικαστής. Το Μεξικό είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του μελιού. Περίπου 25.000 οικογένειες στην χερσόνησο του Γιουκατάν εξαρτώνται από την παραγωγή μελιού. Αυτή η τροπική περιοχή παράγει περίπου το 40% του μελιού της χώρας, σχεδόν το σύνολο των οποίων εξάγεται στην ΕΕ. 

Πηγή άρθρου: http://emvolos.gr/
Φωτό:  
1.    http://www.latiatrini.com/
2.    http://sustainablepulse.com/
3.    http://www.alternet.org/