RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Σε επίπεδο ηγεσίας υπουργείου έφτασε η διαμάχη μελισσοκόμων με τους υπαλλήλους του Τμήματος Μελισσοκομίας

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. Αιτία η στάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα του Τμήματος Μελισσοκομίας, αλλά και οι διασπαστικές, όπως τις χαρακτηρίζει, τάσεις του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σε επικοινωνία που είχε το agro24 με τον πρόεδρο της ΟΜΣΕ, Βασίλη Ντούρα, ο ίδιος εξέφρασε την απογόητευση του μελλισοκομικού κόσμου για τα όσα συμβαίνουν με το τριετές πρόγραμμα ενισχύσεων της μελισσοκομίας, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.




Η ροή των ενισχύσεων είναι πιθανό να σταματήσει καθώς υπάρχει θέμα με τις δηλώσεις διαχείμασης και την αδράνεια των ανά την Ελλάδα Μελισσοκομικών Κέντρων. Ο κ. Ντούρας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των υπευθύνων του Τμήματος Μελισσοκομίας του υπουργείου.
"Η συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τον κ. Τσιρώνη έγινε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου και αφού διάβασαν το άρθρο μου στο Μελισσοκομικό Βήμα, όπου ζητούσα να πάρει ο ίδιος θέση για τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο", δήλωσε ο κ. Ντούρας. Προσθέτοντας ότι "η συνάντηση ήταν απογοητευτική καθώς ο υπουργός δεν πήρε καμία πρωτοβουλια, αλλά δήλωσε ότι η υπουργική απόφαση θα μπει σε διαβούλευση'.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούρα το Τμήμα Μελισσοκομίας του υπουργείου θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές που θα βλάψουν τον κλάδο, ενώ τα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας βρίσκονται από το καλοκαίρι στον αέρα.
Ενδεικτικά ανέφερε την αρνητική παρέμβαση του Τμήματος Μελισσοκομίας στη διαμόρφωση της υπουργικής απόφασης για τον Κανονισμό 852/2004 που δίνει στον παραγωγό το δικαίωμα να διαθέτει τοπικά την παραγωγή του και σε καταστήματα χωρίς να έχει περάσει από αδειοδοτημένο συσκευαστήριο.
Στη συνέχεια, παραθέτουμε το άρθρο του κ. Ντούρα στο τελευταίο τεύχος του Μελισσοκομικού Βήματος, το οποίο ήταν η αφορμή για τη συνάντηση με τον υπουργό.



"Απαίδευτοι ή υπηρετούντες άλλα συμφέροντα;
Τηρώντας και υπηρετώντας βασικούς κανόνες στη ζωή μου, θα μου επιτρέψετε αγαπητοί φίλοι μελισσοκόμοι και αναγνώστες του Μελισσοκομικού Βήματος να μην τηρήσω το έθιμο, τα τυπικά για απολογισμό της χρονιάς, αλλά να σας κρατήσω μέσα στην πραγματικότητα.
Το τμήμα Μελισσοκομίας του Υπουργείου ΑΑΤ συνεχίζει το δρόμο του παραλογισμού. Επιμένει εδώ και καιρό  σε χειρισμούς που θα τινάξουν στον αέρα το μόνο μέσο στήριξης των Ελλήνων μελισσοκόμων που είναι ο κανονισμός (Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας).
Τα χρήματα αυτά θα σταματήσουν να έρχονται αν δε δηλωθούν σωστά τα μελίσσια διαχείμασης, θα σταματήσουν να έρχονται αν δεν τρέχουν οι δράσεις από τα Κέντρα Μελισσοκομίας. Και δε «θα φταίει ο Ντούρας για αυτό», όπως δημόσια κατηγορήθηκα  από τον εκπρόσωπο του Τμήματος Μελισσοκομίας.
Η ΟΜΣΕ με τη στήριξη και της Εθνικής Διεπαγγελματικής, δίνει μάχες από το Μάρτιο για να υπάρξει και να λειτουργήσει σωστά το τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας, για να έχουμε την οικονομική στήριξη που είχαμε τόσα χρόνια.
Οι μόνες παρεμβάσεις του τμήματος Μελισσοκομίας μέχρι τώρα είναι τηλεφωνικές παρεμβάσεις και  κείμενα προχειρογραμμένα και απαίδευτα. Πάνω σε αυτά ήρθε να προστεθεί και  η αρνητική παρέμβασή τους στη διαμόρφωση της πολυπόθητης Υπουργικής Απόφασης για τον Κανονισμό 852/2004, που δίνει στον παραγωγό το δικαίωμα να διαθέτει τοπικά την παραγωγή του και σε καταστήματα χωρίς να έχει περάσει από αδειοδοτημένο συσκευαστήριο, παρόλη τη διαβούλευση που είχε προηγηθεί.
Αρκετά μεγάλο πλέον το διάστημα της απόλυτης αντίθεσης  της ΟΜΣΕ με το τμήμα Μελισσοκομίας και τα λόγια έχουν τελειώσει, είναι καιρός να πράξει η πολιτική ηγεσία και  να επιβάλλει την κανονικότητα. Δε γίνεται οι υπουργοί να είναι συνετοί και να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα προσπαθώντας να δώσουν λύση και οι υπάλληλοι να πράττουν διαφορετικά…




Κύριε Υπουργέ, απευθύνομαι σε εσάς για μια ακόμα φορά και σας υπενθυμίζω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πήρε την εντολή να κυβερνήσει, εκείνη κυβερνά και συνεπώς εκείνη αποφασίζει. 
Οι υπάλληλοι βρίσκονται στις θέσεις τους για να υλοποιούν τις δικές σας πολιτικές αποφάσεις και όχι για να χαράζουν πολιτικές. Άλλωστε το πολιτικό κόστος από πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στον κλάδο και απώλεια κοινοτικών κονδυλίων θα βαρύνει εσάς και την κυβέρνηση και όχι τους υπαλλήλους.
Κατανοούμε βέβαια πόσο βαθιά ριζωμένος και κατ΄ επέκταση ανασταλικός παράγοντας στην άσκηση της πολιτικής σας μπορεί να είναι ο  υπηρεσιακός μηχανισμός, γι΄ αυτό και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε προσπάθειά σας για εξυγίανση του τμήματος Μελισσοκομίας προς όφελος του κλάδου και των ελλήνων μελισσοκόμων.  
Στο αποκορύφωμα της μάχης που σας περιγράφω, ο Μ.Σ. Θεσσαλονίκης που από το Φλεβάρη του 2016 πήρε απόφαση να βγει εκτός Ομοσπονδίας έκρινε ότι τώρα, Χριστουγεννιάτικα, πρέπει να το επισημοποιήσει εκ νέου, στέλνοντας στο Υπουργείο τα παράπονά τους. Τι προσπαθούν; Με ψεύδη να δημιουργήσουν μια εικόνα απαξίωσης της εκπροσώπησης του κλάδου στους συνομιλητές μας, τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για να λυθούν προβλήματα;
Ζητούν ταυτόχρονα από το Υπουργείο να τους κάνει συνομιλητές!!!Πως γίνεται να ζητά ένας σύλλογος να έχει ίση βαρύτητα ο λόγος του με της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί όλους τους άλλους συλλόγους; Ποια ηθική και δημοκρατική αντίληψη τους δίνει αυτό το δικαίωμα;
Συνάδελφοι, αυτή η παρέα ανερυθρίαστα συνεχίζει την προσπάθεια για τη διάσπαση του κλάδου. Γνωρίζω καλά ότι δεν ανήκει στους απαίδευτους. Η εμμονή τους με οδηγεί σε άλλες σκέψεις. Να θυμάστε ένα: ο κατήφορος δεν έχει τέλος.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες ελάτε στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας που θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου και πάρτε την ευθύνη που σας αναλογεί για το μέλλον του κλάδου.
Καλή χρονιά και ευλογημένη και πάνω από όλα να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω".



Το δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, υποδέχθηκε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στο γραφείο του το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), όπου συζητήθηκαν παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων οι απόψεις του φορέα για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας και την ενίσχυση των Κέντρων Μελισσοκομίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αν. Υπουργός επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του κλάδου και την πρόθεσή του να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων προκειμένου να συζητηθούν θέματα στρατηγικής για την ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στη χώρα.

Πηγή άρθρου: http://www.agro24.gr/