RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ με ΣΥΣΚΕΥΗ ΖΕΝΤΕΡ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για βασιλοτροφία όπως γνωρίζετε. Ο πιο μοντέρνος θα μπορούσα  να πω ή ίσως ο πιο εύκολος είναι αυτός με τις συσκευές «zenter» που κυκλοφορούν στην αγορά. Δεν είναι όλες της ίδιας μάρκας ούτε της ίδιας ποιότητας φυσικά αλλά συνηθίσαμε να τις λέμε όλες με το ίδιο όνομα. Πάντως είναι συσκευές βασιλοτροφίας. Ας δούμε παρακάτω πώς ο συνάδελφος φτιάχνει τις δικές του βασίλισσες χρησιμοποιώντας μία από αυτές τις συσκευές. Δείτε το αναλυτικά. 
Μετά από αυτό βέβαια δεν έχουμε τελειώσει. Θα αναφέρουμε σε πολλά άρθρα μεθόδους και τρόπους βασιλοτροφίας και μάλιστα θα δείξουμε ξανά και ξανά την ίδια μέθοδο που περιγράφεται παρακάτω αλλά με παραλλαγές. Ας δούμε όμως τη μέθοδο όπως την διαβάσαμε κι εμείς: 

1. Αλείφουμε με ένα πινέλο στο πλαστικό με τα εξάγωνα λιωμένο κερί.

2. Βγάζουμε το διάφραγμα βασίλισσας της συσκευής και τοποθετούμε τη zenter μέσα στο πλαίσιο, στο κέντρο της γονοφωλιάς σε ένα δυνατό μελίσσι με καλή βασίλισσα.

3. Την επόμενη μέρα κάνουμε έλεγχο για να δούμε αν έχουν χτίσει λίγο τα κελιά οι μέλισσες, αν ναι τότε βάζουμε το πλαστικό διάφραγμα βασίλισσας στην συσκευή. Βρίσκουμε την βασίλισσα και την βάζουμε μέσα και κλείνουμε το καπάκι.

4. Την επόμενη μέρα κάνουμε έλεγχο για να δούμε αν έχει γεννήσει στα κελιά , εάν ναι τότε βγάζουμε πάλι την βασίλισσα αφαιρώντας το βασιλικό διάφραγμα.

5. σημειώνουμε την ημερομηνία γέννησης των αβγών π.χ 15/3 μετά από 3 ημέρες από την ημερομηνία γέννησης ορφανεύω ένα δυνατό μελίσσι δηλ. στις 17 αφήνουμε τον σφραγισμένο γόνο και ένα μόνο πλαίσιο με ανοικτό γόνο στο κέντρο της γονοφωλιάς. Αφαιρούμε το πάτωμα της κυψέλης και το αντικαθιστούμε με σήτα αερισμού (κλεισμένες οι μέλισσες μέσα) και τροφοδοτούμε με σιρόπι. Αυτό γίνετε για να καταλάβουν γρήγορα οι μέλισσες την απουσία της βασίλισσας.

6. Μετά από 18 ώρες αφού έχουν σπάσει τα αβγά πάμε πρώτα στο μελίσσι που έχουμε ορφανέψει αφαιρούμε τον ανοικτό γόνο κάνουμε έλεγχο για βασιλικά κελιά και τα καταστρέφουμε. Βάζουμε το πάτωμα κανονικά και αφήνουμε κενό το χώρο που αφαιρέσαμε το πλαίσιο του γόνου.

7. Πάμε στο μελίσσι που έχει τη zenter. Έχουμε πάρει ένα κομματάκι ύφασμα από το σπίτι και το έχουμε βρέξει λίγο (για υγρασία). Αφαιρούμε τις μέλισσες από πάνω και μπαίνουμε σε κάποιο χώρο που να μην αναστατώνουμε τα μελίσσια.(αυτοκίνητο, σπίτι… κ.τ.λ)

8.Βγάζουμε προσεκτικά το πίσω πλαστικό από την zenter και αφαιρούμε ένα-ένα κελί με το σκουληκάκι του σκεπάζοντας τα υπόλοιπα. Το τοποθετούμε στο καφέ κελί προσεκτικά και αυτό στο κίτρινο και τώρα όλο μαζί στην θέση του στο πλαίσιο που έχουμε φτιάξει. Κάνουμε την ίδια δουλειά μέχρι να γεμίσουμε όλα τα πλαίσια που έχουμε φτιάξει.

9.Παμε στο ορφανό μελίσσι και τοποθετούμε το πλαίσιο στο χώρο που αφαιρέσαμε το άλλο(οι μέλισσες έχουν κάνει αλυσίδα στο διάστημα που αφαιρέσαμε το τελάρο με τον γόνο).

10.Την άλλη μέρα κάνουμε έλεγχο στο μελίσσι για να δούμε αν έχουν ξεκινήσει να τα αποδέχονται (πρέπει να έχουν αρχίσει να βάζουν κερί στα καφέ κουπάκια).Μετά από 8-9 ημέρες κάνουμε έλεγχο και αρχίζουμε να μοιράζουμε τα βασιλικά κελιά στα κυψελίδα σύζευξης. Δηλαδή παίρνουμε το μεσαίο τελάρο από το κυψελίδιο σύζευξης, παίρνουμε και ένα κίτρινο κουπάκι το αφαιρούμε από το τελάρο απαλλάσσοντας το από τις μέλισσες (χωρίς τίναγμα) το τοποθετούμε στην μέση και κάτω ακριβώς από τον κηρηθροφορέα, το ζουλάμε στην κηρήθρα μέχρι να μπει το μισό περίπου μέσα. Αν θέλουμε το δένουμε το κουπάκι με ένα σύρμα γύρω από τον κηρηθροφορέα και το βάζουμε στην μέση στο κυψελίδιο σύζευξης. Προσοχή δεν ανοίγουμε το κυψελίδιο σύζευξης αν δεν περάσουν 15-20 μέρες (μέχρι να αρχίσει να γεννά η νέα βασίλισσα) γιατί υπάρχει κίνδυνος να την κόψουν.
 
Πηγή:  http://parosbees.blogspot.gr/