RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τι είναι το ΝΕΚΤΑΡ και τι είναι το ΜΕΛΙΤΩΜΑ;

Το νέκταρ είναι ένας ζαχαρούχος χυμός, που βρίσκεται αποθηκευμένος στο βάθος της στεφάνης των φυτών και εκκρίνεται από τους φυτικούς αδένες των, που ονομάζονται νεκτάρια. Το νέκταρ ελκύει τα έντομα και προσφέρεται ως “ανταμοιβή” στα έντομα- επικονιαστές,  για τη μεταφορά της γύρης σε άλλα άνθη, με στόχο την επικονίαση (Prost 1991, Σαντάς 1984, Σαββίδης 2014). 

Οι εργάτριες μέλισσες αποθηκεύουν το νέκταρ στον πρόλοβο τους, όπου εμπλουτίζεται με διάφορα ένζυμα (ιμβερτάση) και αφού επιστρέψουν στην κυψέλη, το εναποθέτουν στα κελιά. Τα κύρια συστατικά του νέκταρος ανταποκρίνονται σε σάκχαρα 7-60%, νερό 40-80%, κάποιες αζωτούχες ενώσεις και μεταλλικές ουσίες, ενώ τα σημαντικότερα σάκχαρα του είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σουκρόζη (Prost 1991,  Χαριζάνης 2014). 


Το μελίτωμα είναι ένα μελιτώδες-ζαχαρούχο έκκριμα, το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες από τα στομάτια φύλλων απευθείας, ή τον επιδερμικό ιστό των φυτών με τη βοήθεια κάποιων παρασιτικών εντόμων (Prost 1991, Χαριζάνης 2014). Αυτά απομυζούν τους φυτικούς ζαχαρούχους χυμούς, τους επεξεργάζονται στο σώμα τους και έπειτα εκκρίνουν όσο δε χρειάζονται με τη μορφή μικρής σταγόνας σιροπιού (Μπίκος 1991, Prost 1991). Η ρητινώδης ουσία που αποβάλλεται, περιέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων (σάκχαρα και νερό) και οι μέλισσες το συλλέγουν όπως και το νέκταρ από τα φύλλα ή από το σώμα των μυζητικών εντόμων. Τα έντομα αυτά, που αποκαλούνται κοινώς και “εργάτες”, ανήκουν στις οικογένειες των κοκκoειδών, αλευροειδών, αφίδων κ.ά Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα μελιτωμάτων απαντώνται στα κωνοφόρα δέντρα του πεύκου και της ελάτης, με τον παρασιτισμό των εντόμων Pinus halepensis και  Physokermes hemicryphus αντίστοιχα (Χαριζάνης 2014). 

Πηγή: Απόσπασμα πτυχιακής εργασίας του Κάβουρα Δημητρίου
         Πηγή φωτό
1.    https://bishopsbackyardfarm.com
2.    www.cretephotography.com
3.    http://dilofo.gr/