RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Τι είναι η ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΛΥΝΟΛΟΓΙΑ και ποιος ο ρόλος των ΓΥΡΕΟΚΟΚΚΩΝ

Η μελισσοπαλυνολογία αποτελεί κλάδο της παλυνολογίας και ασχολείται με τη βοτανική και γεωγραφική προέλευση του μελιού μέσω της μικροσκοπικής ανάλυσης των ιζημάτων του, δηλαδή των γυρεόκοκκων και μυκήτων. Σήμερα η μελισσοπαλυνολογική ανάλυση αφορά ένα σύνολο προϊόντων που παράγει η μέλισσα 

(γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός) και τον προσδιορισμό της γύρης που εμπεριέχεται σ αυτά. Η ανάλυση βασίζεται στη διαφορετική μορφολογία που παρουσιάζουν οι γυρεόκοκκοι με τη βοτανική προέλευσή τους.

Ο γυρεόκοκκος είναι ένα ζωντανό κύτταρο που περιβάλλεται από δύο προστατευτικά στρώματα, το intene και το exine , και περιέχει κυτόπλασμα και δύο πυρήνες. Το εξωτερικό στρώμα της σποροδερμίδας (exine) είναι διακοσμημένο και βοηθά σημαντικά στη βοτανική αναγνώριση του γυρεόκοκκου. Άλλα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη κατά το βοτανικό προσδιορισμό των γυρεόκοκκων είναι το μέγεθός του, το σχήμα του καθώς και ο αριθμός και τύπος των οπών του. Το μέγεθος των γυρεόκοκκων μπορεί να είναι μικρότερο των 25μm ή να ξεπερνά τα 100μm. (Δήμου ; Θρασυβούλου, 2008)

Γυρεόκκοι του μελιού
Το μέλι περιέχει ένα σημαντικό αριθμό γυρεοκόκκων οι οποίοι προέρχονται από τα φυτά που επισκέπτεται η μέλισσα προκειμένου να συλλέξει την πρώτη ύλη για την παραγωγή του μελιού. Ανάλογα με την αναλογία των γυρεοκόκκων μες στο μέλι, αλλά και τον συνολικό αριθμό αυτών, τα μέλια κατηγοριοποιούνται ως προς την προέλευσή τους σε αμιγή μέλια, ανθόμελα ή μέλια μελιτώματος. Για να χαρακτηριστεί ένα μέλι ως αμιγές ενός φυτού θα πρέπει να περιέχει γυρεόκοκκους από αυτό το φυτό σε ποσοστιαία αναλογία, αλλά και σε συνολικό αριθμό πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο που έχει θεσπιστεί έπειτα από αναλύσεις πολλών ετών. 

Για παράδειγμα, το μέλι από καστανιά για να χαρακτηριστεί αμιγές θα πρέπει να περιέχει περισσότερους από 87% γυρεόκοκκους καστανιάς, ενώ ο συνολικός αριθμός γυρεοκόκκων στο μέλι να είναι πάνω από 100.000/10γρ. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτοί οι αριθμοί διαφέρουν πολύ μεταξύ των μελιών επειδή τα διάφορα φυτά παράγουν ποικίλες ποσότητες γύρης. Έτσι, στο αμιγές μέλι πορτοκαλιάς, το ποσοστό γυρεοκόκκων από εσπεριδοειδή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 3%, ενώ ο συνολικός αριθμός των γυρεοκόκκων δε θα πρέπει να ξεπερνά τους 70.000/10γρ.

Στην περίπτωση που το παραγόμενο μέλι χαρακτηριστεί ως ανθόμελο, περιέχει γυρεόκοκκους από πολλά φυτά σε ποικίλες αναλογίες. Κανένας τύπος γυρεόκοκκου δεν ξεπερνά το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσε να δώσει αμιγή χαρακτήρα στο εν λόγω μέλι. Τέλος, στα μέλια μελιτώματος βρίσκονται γυρεόκοκκοι από διάφορα φυτά, όχι όμως από το ίδιο το φυτό προέλευσης. Για τον καθορισμό της προέλευσης του μελιού αναλύονται τα δείγματα μελιών για άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η περιεκτικότητα σε νερό και σάκχαρα κλπ. Επίσης, στο ίζημα του μελιού που προκύπτει έπειτα από φυγοκέντριση υδατικού διαλύματος βρίσκονται σπόρια από μικροοργανισμούς, χαρακτηριστικό των μελιών από μελιτώματα.
Από αναλύσεις που έχουν γίνει στα ελληνικά μέλια, κατά μέσο όρο κάθε δείγμα περιείχε γυρεόκοκκους από 10-24 διαφορετικά είδη φυτών (Αδαμοπούλου, 2009).

Πηγή: Απόσπασμα πτυχιακής εργασίας του Κάβουρα Δημητρίου
         Πηγή φωτό
1.    https://jacquelyngill.wordpress.com
2.    https://www.reference.com
3.    https://sagansense.tumblr.com
4.    www.spaniamelissa.gr
5.    https://commons.wikimedia.org
6.    https://embercombebees.wordpress.com