RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Απαντάμε σε ερώτηση μελισσοκόμου

Απαντάμε στην παρακάτω ερώτηση συναδέλφου: «Στις  27 Οκτωβρίου  χώρισα ένα μελίσσι. Στις  20 Νοεμβρίου, όταν το άνοιξα, βρήκα τη νέα βασίλισσα  αλλά φοβάμαι πως δεν έχει γονιμοποιηθεί. Στις 6 Δεκεμβρίου, όταν άνοιξα βρήκα γόνο, άλλα 2-3 αυγά σε κάθε κελί. 
Ερώτηση: Είναι από τη νέα  βασίλισσα ή έγινε αρρενοτόκο;»


Ξέρουμε πως κάποιες φορές, όχι συχνά όμως, η βασίλισσα τις πρώτες μέρες της γέννας της μπορεί να αφήνει περισσότερα από ένα αυγά σε κάθε κελί. Αυτό έχουμε εξηγήσει σε παλιότερο άρθρο γιατί γίνεται. Πάντως όχι επειδή «η βασίλισσα έχει μεγάλη όρεξη και δεν κρατιέται» (όπως έχω διαβάσει σε κάποιο "γνωστό" Blog), ούτε επειδή δεν είναι καλή. Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες, τεκμηριωμένες, που έχουν αποδείξει ότι χρειάζεται λίγες ημέρες ώστε να ωριμάσει το πίσω μέρος από το κεντρί της, όργανο που καθορίζει την ακριβή θέση εναπόθεσης των αυγών αλλά και που επιτρέπει την έξοδο ενός ή περισσότερων ανά κελί (Το κεντρί της βασίλισσας είναι στην πραγματικότητα ένα όργανο που χρησιμοποιείται για να ορίσει τη θέση των αυγών κατά την ωοτοκία και δευτερευόντως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μάχη με άλλες βασίλισσες). 

Στη δική σου περίπτωση είναι λογικό να περιμένεις να σφραγιστούν τα κελιά με τον γόνο, και να δεις με σιγουριά αν είναι κηφηνοκελιά ή εργατικά. Αυτό θα είναι η πιο ασφαλής ένδειξη για το είδος των αυγών που τώρα υπάρχει.

-Αν είναι εργατικά κελιά, τότε αποκλείουμε την αρρενοτοκία και τότε αφήνουμε το μελισσάκι στην ησυχία του να συνεχίσει την ανάπτυξη.

-Αν είναι κηφηνοκελιά, (ή αν δούμε ότι δεν σφραγίζονται, ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά) τότε έχουμε τις εξής επιλογές:

Α. Εισαγωγή έτοιμης βασίλισσας σε κλουβί


 1. Αφαιρούμε τα πλαίσια με τον γόνο (κηφηνογόνος) και τα δίνουμε σε άλλα μελίσσια. Έτσι διώχνουμε τις φερομόνες του γόνου που κρατάει σε μια δυναμική τις ψευδομάνες. Επίσης βρίσκουμε και θανατώνουμε την βασίλισσα (που προφανώς δεν είναι γονιμοποιημένη σωστά).
2. Τινάζουμε την κυψέλη καλά σε μια απόσταση (περίπου 30 μέτρα από την αρχική της θέση) και ξαναβάζουμε στην αρχική θέση το κουτί και τα άδεια από μέλισσες πλαίσια.
3.  Περιμένουμε να μπουν οι μέλισσες μέσα (κανένα μισάωρο ή και λιγότερο) και κάνουμε ένα δεύτερο τίναγμα πάλι μακριά. Βάζουμε ξανά στην αρχική θέση το κουτί και τα άδεια από μέλισσες πλαίσια.
4.  Μόλις αρχίσουν να έρχονται οι μέλισσες βάζουμε το κλουβάκι με τη βασίλισσα πάνω στους κηρηθροφορείς και καλό είναι να δώσουμε ένα πλαίσιο με εκκολαπτόμενο γόνο από άλλη κυψέλη, έτσι ώστε η καινούρια βασίλισσα να έχει αμέσως παραμάνες-συνοδούς μέλισσες για προστασία.

Β. Συνενώνουμε το μελισσάκι με άλλο πιο δυνατό
Ακολουθούμε τα βήματα 1,2,και 3 όπως παραπάνω αλλά αντί για τη γονοφωλιά βάζουμε έναν όροφο με τα άδεια πλαίσια στην παλιά θέση. Αφού μπουν μέσα όλες οι μέλισσες παίρνουμε τον όροφο και το συνενώνουμε με άλλο μελίσσι πιο δυνατό (μέθοδος της εφημερίδας) βάζοντας το ορφανό μελισσάκι από πάνω. Θα είναι καλό να παρεμβάλουμε και ένα διάφραγμα ενδιάμεσα.

Γ. Δημιουργία νέας βασίλισσας
Αν το μελίσσι είναι δυνατό (πάνω από 5-6 πλαίσια) και αν είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν κηφήνες στο μελισσοκομείο (ή υπάρχουν κι άλλα μελισσοκομεία κοντά) τότε ακολουθούμε τα βήματα 1,2 και 3. Μετά, αφού επιστρέψουν οι μέλισσες στην κυψέλη δίνουμε ένα πλαίσιο με αυγά και ανοιχτό γόνο από άλλο μελίσσι αφήνοντας τις μέλισσες να κάνουν οι ίδιες τη βασίλισσά τους (δεν την συνιστώ σαν μέθοδο γιατί προϋποθέτει ήπιες θερμοκρασίες και επάρκεια νεκταροέκκρισης).


Κείμενοwww.spaniamelissa.gr
Πηγή φωτό:
1.    www.apicolturaveneroni.it/
2.    www.amolenuvolette.it
3.    konstantispyros bees
4.    http://stevensbees.blogspot.gr/
5.    http://www.beesource.com/