
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην μικρή Ελλάδα μας,
σε άλλες χώρες, μεγαλύτερες και σαφώς πιο προηγμένες από τη δική μας, τα πάντα
είναι ένα βήμα μπροστά. Η μελισσοκομία έχει αναπτύξει μια νέα ενδιαφέρουσα
πτυχή, αυτή της «Αστικής μελισσοκομίας». Και μη μου πείτε ότι έχετε δει κι εδώ
σε κάποιο μπαλκόνι, αυλή ή ταράτσα ένα ή δυο μελισσάκια. Σίγουρα υπάρχουν, αλλά
προφανώς δεν καλύπτονται από καμία άδεια εγκατάστασης και από κανένα νόμο που
επιτρέπει ή μη στην περιοχή, στο οικοδομικό τετράγωνο, στην κατοικία, την
ύπαρξη μελισσοκομικών κυψελών.
Για τόση οργάνωση μιλάμε στο εξωτερικό. Οι
κάτοικοι-μελισσοκόμοι που θέλουν να διατηρήσουν τα δικά τους ένα-δυο μελισσάκια
(αυτό που λέγαμε σε προηγούμενο άρθρο «μελισσοκόμοι της πίσω αυλής» κάνουν αίτηση
αδειοδότησης στον τοπικό φορέα τους και ύστερα παίρνουν ή όχι την έγκριση να
προχωρήσουν στην νόμιμη πια εγκατάσταση του μικρού μελισσοκομείου τους. Σκοπός τους
να διατηρήσουν δυο τρεις κυψέλες, ίσα ίσα για να πάρουν το δικό τους αγνό μέλι
και ίσως και άλλα ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα… πχ γύρη.
Φυσικά δεν μιλήσαμε ακόμη για κόστη και
συμφέρον. Όχι, δυστυχώς δεν είναι συμφέρον να διατηρήσει κανείς τόσο μικρό
αριθμό κυψελών, που μαζί με τα εργαλεία τους και τα αναλώσιμα είδη, θα ανεβάσει
το κόστος στα ύψη, αλλά και δεν θα αποσβεστεί εύκολα (ίσως και ποτέ). Γιατί ναι
μεν αγοράστηκαν τα εργαλεία, στολές, κυψέλες, πληθυσμοί, αναλώσιμα που χρειάζονται.
Κανείς δεν εγγυάται πως αυτό το είδος μελισσοκομίας θα συνεχίζεται επ’ άπειρον
και δεν θα λήξει άδοξα κάποια στιγμή απογοήτευσης του μελισσοκόμου. Πώς; Μα από
κάποια ασθένεια ή εγκατάλειψη του πληθυσμού ή ακόμη και μειωμένης προσδοκίας
παραγωγή προϊόντων.

Πηγή
άρθρου: www.spaniamelissa.gr
Φωτό: http://globalnews.ca/