RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ποια είναι τα πιο ΓΝΩΣΤΑ ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΣΣΑΣ;

Υπάρχουν περίπου 20.000 διαφορετικά είδη μελισσών στον κόσμο. Οι μέλισσες ζουν σε αποικίες που περιέχουν την βασίλισσα, την εργάτρια μέλισσα και τον κηφήνα. Η εργάτρια μέλισσα και η βασίλισσα αν και είναι και οι δύο θηλυκές, μόνο η βασίλισσα μπορεί να αναπαράγει. Όλοι οι κηφήνες είναι αρσενικοί.

 Οι εργάτριες μέλισσες είναι υπεύθυνες για την καθαριότητα της κυψέλης, τη συλλογή γύρης και νέκταρος, για να ταΐσουν την αποικία και να φροντίζουν τους απογόνους. Η δουλειά του κηφήνα είναι να ζευγαρώσει με τη βασίλισσα. Η δουλειά της βασίλισσας είναι να γεννήσει τα αυγά.

Τα πιο γνωστά είδη μελισσών που υπάρχουν στη φύση είναι τα εξής:

Αγριομέλισσα
Οι αγριομέλισσα θεωρείται ωφέλιμο έντομο, επειδή γονιμοποιεί τις καλλιέργειες και τα φυτά. Είναι πολύ κοινωνική μέλισσα και ζει σε μεγάλες «οικογένειες». Σε αντίθεση με τις κοινές μέλισσες, οι αγριομέλισσα μπορεί να τσιμπήσει πάνω από μία φορά γιατί το κεντρί  της είναι ομαλό και δεν παραμένει στο δέρμα όταν προσπαθήσει να πετάξουν ύστερα από ένα κέντρισμα.
Οι αγριομέλισσα φτιάχνει συχνά τη φωλιά της στο έδαφος, αλλά μπορεί να βρεθεί και πάνω από το έδαφος, γύρω από περιοχές όπως αίθρια ή καταστρώματα. Μερικές φορές χτίζει τη φωλιά της σε σοφίτες ή κάτω από δοκάρια σε οροφές. Αν διαταραχθεί η φωλιά, οι αγριομέλισσες κάνουν ένα δυνατό βουητό, και την υπερασπίζονται επιθετικά.

Η μέλισσα ξυλουργός
Οι μέλισσα ξυλουργός είναι μοναχική μέλισσα. Χτίζει φωλιά μόνο για τον εαυτό της και τρέφει μόνο το δικό της γόνο. Παίρνει το όνομά της από την ικανότητά της να τρυπάει πολύ το ξύλο. Το κεντρί της δεν είναι αγκαθωτό, έτσι ώστε να είναι σε θέση να τσιμπήσει ξανά και ξανά. Οι μέλισσα ξυλουργός δημιουργεί τρύπες σε μαλακά ξύλα για να γεννήσει τα αυγά και να προστατεύσει τις προνύμφες της, καθώς αναπτύσσονται. Οι θηλυκιά μέλισσα ξυλουργός φτιάχνει μασώντας μια σήραγγα σε ένα κομμάτι ξύλο για να οικοδομήσει τη φωλιά της. Χαρακτηριστικός είναι ο όγκος από τα κομμάτια του ξύλου που μασάει και πετάει έξω από τη φωλιά. Τα ανοίγματα της σήραγγας συνήθως έχουν 2-5 εκατοστά βάθος, αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι και 3 μέτρα! Αυτές οι σήραγγες έχουν συνήθως αρκετές αίθουσες όπου οι μέλισσες αποθέτουν τα αυγά και το φαγητό τους.

Η Κοινή Μέλισσα
Οι κοινές μέλισσες ζουν σε μεγάλες «οικογένειες» και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Η κοινή μέλισσα είναι το μόνο κοινωνικό έντομο του οποίου η αποικία μπορεί να επιβιώσει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό είναι επειδή συνωστίζεται και καταναλώνει μέλι για να κρατηθεί ζωντανή κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Η κοινή μέλισσα κουνάει τα φτερά της 11.000 φορές ανά λεπτό, και γι 'αυτό ακούγεται σαν να «βουίζει». Η κοινή μέλισσα μπορεί να τσιμπήσει (δέρμα όπως το ανθρώπινο) μόνο μία φορά, γιατί το κεντρί της είναι αγκαθωτό και κόβεται μαζί με τα όργανά της όταν προσπαθήσει να ξεφύγει.
Οι φωλιές των κοινών Μελισσών ποικίλλουν σε μέγεθος. Συνήθως φτιάχνουν τις φωλιές τους σε σχισμές δέντρων, αλλά περιστασιακά θα φτιάξουν φωλιές και σε σοφίτες ή καμινάδες.


Η μέλισσα δολοφόνος
Η «αφρικανικού τύπου» δολοφόνος μέλισσα μοιάζει με κανονική μέλισσα, αλλά έχει μεγαλύτερες διαστάσεις φτερών. Οι αφρικάνικες μέλισσες ζουν στη Νότια Αμερική και στις Δυτικές και Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν καταγραφεί επιθέσεις σε ανθρώπους κατά τις οποίες τους κυνηγήσει για πάνω από ένα τέταρτο του μιλίου μακριά από τη φωλιά τους.
Ακόμα κι αν ονομάζεται «δολοφόνος» το δηλητήριό της δεν είναι πιο επικίνδυνο από ότι της κοινής μέλισσας. Ωστόσο, αυτές οι μέλισσες έχουν την τάση να επιτίθενται σε μεγαλύτερους αριθμούς, γεγονός που θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που είναι αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας. Η αφρικανική μέλισσα μπορεί να τσιμπήσει μόνο μία φορά, επειδή το κεντρί της είναι αγκαθωτό και κόβεται όταν προσπαθούν να ξεφύγουν.
Οι αφρικάνικες μέλισσες ζουν σε μικρές αποικίες, ώστε να μπορούν να χτίσουν φωλιές σε μοναδικά μέρη. Έχει παρατηρηθεί ότι προτιμούν τα ελαστικά, τα κιβώτια, γενικά τα κουτιά και τα άδεια αυτοκίνητα.


Μετάφραση:    www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασία:  www.spaniamelissa.gr
Πηγή κειμένου: http://pestworldforkids.org/
Πηγή φωτό: http://pestworldforkids.org/