RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Εσείς...Μπορείτε να γίνετε ΚΑΛΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ;

Ο καθένας μπορεί να αρχίσει να ασχολείται ή και να κατέχει μέλισσες, αλλά δεν έχει ο καθένας ότι χρειάζεται ώστε να είναι καλός μελισσοκόμος. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ιδιότητες που στην πραγματικότητα ξεχωρίζουν τους σωστούς και καλούς μελισσοκόμους. Δεν είναι ανάγκη  φυσικά να έχετε όλες αυτές τις αρετές για να γίνετε πολύ καλός μελισσοκόμος, αλλά πιστεύω ότι θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία αν διαθέτετε είτε φυσικά αυτές τις ιδιότητες ή αν επιχειρήσετε να τις αναπτύξετε από νωρίς στην πράξη κατά την εξάσκηση της μελισσοκομία σας. Έτσι, εδώ θα αναπτύξουμε 5 ιδιότητες που ξεχωρίζουν ένα μεγάλο μελισσοκόμο!
 

Ελαστικότητα

Ως νέος μελισσοκόμος πρόκειται να χάσετε μελίσσια. Είναι δυνατό να συμβεί και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι από δική σας υπαιτιότητα. Θα αισθανθείτε πολύ άσχημα, αλλά το πώς θα χειριστείτε αυτή την αποτυχία όταν συμβεί, κάνει όλη τη διαφορά. Ένας καλός μελισσοκόμος γνωρίζει ότι τα λάθη είναι μέρος της μάθησης και ότι κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία να μάθει κάτι καινούργιο. Όταν χάσετε ένα μελίσσι, δοκιμάστε το καλύτερό σας για να καταλάβετε τι πήγε στραβά και προσπαθήστε να μην χάσει το επόμενο για τον ίδιο λόγο. Η μελισσοκομία είναι δύσκολη και δυστυχώς για τις μέλισσες συνήθως μαθαίνεται μέσω της δοκιμής και του λάθους. Ακόμα και έμπειροι μελισσοκόμοι κάνουν λάθη και χάνουν μελίσσια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που συστήνω σε νέους μελισσοκόμους να ξεκινήσουν με ένα ελάχιστο των δύο μελισσιών. Εάν χάσετε το ένα, αλλά εξακολουθείτε να έχετε το άλλο, δεν θα είναι τόσο καταστροφικό. 

Ανήσυχο μυαλό

Με εκπλήσσει πάντα όταν συναντώ έναν μελισσοκόμο ο οποίος διατηρεί μέλισσες για 4 ή 5 χρόνια, αλλά ακόμα δεν μπορεί να διακρίνει ένα κηφήνα από μια εργάτρια μέλισσα. Επίσης υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μελισσοκόμων που ξεκινούν να κάνουν επιθεώρηση στα μελίσσια τους, αλλά εξακολουθούν να μην έχουν καμία πραγματική ιδέα τι ψάχνουν, όταν ανοίγουν την κυψέλη. Οι άνθρωποι που είναι φυσικά περίεργοι θα κάνουν επιπλέον προσπάθεια για να εξηγήσουν τα πράγματα που βρίσκουν στην κυψέλη αλλά που δεν καταλαβαίνουν. Ένας καλός μελισσοκόμος γνωρίζει ότι οι μέλισσες θα βρίσκουν πάντα τον τρόπο να σας εκπλήξουν. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό ασκείτε τη μελισσοκομία, αλλά για το λόγο αυτό, οι μελισσοκόμοι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουν τη μάθηση. Όταν λοιπόν κάνετε μια επιθεώρηση, αν δείτε κάτι που δεν καταλαβαίνετε, τραβήξτε μια φωτογραφία με την κάμερα του τηλεφώνου σας. Μπορείτε να το δείξει σε έναν πιο έμπειρο μελισσοκόμο ή να το δημοσιεύσετε σε ένα blog για να μάθετε τι είναι αυτό που είδατε. 

Κριτική σκέψη

Η μελισσοκομία δεν είναι όπως το ψήσιμο. Δεν υπάρχει στερεότυπη συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε για να πάρετε μέλι από μια κυψέλη. Επίσης, ποτέ δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γίνει κάτι. Ενθαρρύνω τους νέους μελισσοκόμους να αναζητήσουν όσες διαφορετικές προοπτικές και τεχνικές και στη συνέχεια να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για ότι πιστεύουν πως είναι το καλύτερο. Όλα όσα διαβάζετε πρέπει να λαμβάνονται «με ένα σπυρί αλατιού». Αποκτήστε την κατανόηση του πώς ζουν οι μέλισσες με φυσικό τρόπο, χωρίς το μελισσοκόμο και, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το για να σκεφτείτε τις αποφάσεις που θα πάρετε. Αν σας δοθεί κάποια συμβουλή που δεν ακούγεται σωστή σε σας, ίσως πρέπει να ακολουθήσετε το ένστικτο σας. Μπορείτε και πρέπει να αμφισβητήστε τις συμβατικές πρακτικές μελισσοκομίας. Είναι απολύτως πιθανό ότι θα μπορούσατε να καταλήξετε σε καλύτερες μεθόδους. Οι άνθρωποι που διαθέτουν ανεξάρτητη σκέψη, ασκούν καλύτερα τη μελισσοκομία, επειδή ζυγίζουν τις επιλογές τους και τελικά επιλέγουν την καλύτερη. Παίρνουν συνειδητές αποφάσεις, αντί να κάνουν κάτι μόνο και μόνο επειδή ένα βιβλίο τους το είπε. 

Εργασία υπό Πίεση

Ένα πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι μέλισσες μπορούν να αισθανθούν το φόβο και αντιδρούν σε αυτόν. Κάποιος μπορεί να γίνει νευρικός, βλέποντας τις μέλισσες που έρχονται κατά πάνω του και εμφανώς μαζεύεται προς τα πίσω. Αυτές οι απότομες κινήσεις θα ξεσηκώσουν περισσότερες μέλισσες και ενδεχομένως να θυμώσουν μαζί σας. Έτσι, να κάνετε το καλύτερό σας για να ηρεμήσετε τον εαυτό σας, όταν εργάζεστε με τις μέλισσες σας. Συχνά οι νέοι μελισσοκόμοι ανησυχούν περισσότερο για το αν θα τσιμπηθούν, παρά αν στην πραγματικότητα συμβεί τελικά. Και ίσως τότε λειτουργεί ως ένας τρόπος που θα ανακουφίσει το άγχος τους. Φυσικά κανείς δεν θέλει να τσιμπθεί, αλλά τα τσιμπήματα της μέλισσας συνήθως δεν βλάπτουν τόσο πολύ και πραγματικά δεν είναι και τόσο σοβαρό αν σας τσιμπήσουν μία ή δύο φορές. Είναι σημαντικό να μην χάσετε τον έλεγχο και δημιουργήσετε  πανικό όταν τα πράγματα πάνε στραβά όμως. Πάνω από 10 τσιμπήματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη, όπως έμετος, ναυτία ή ακόμη και μια επίσκεψη στο νοσοκομείο. Αν χάσετε την ψυχραιμία σας, σας είναι πιο πιθανό να κάνετε περισσότερα λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερα τσιμπήματα. Εκείνοι που μπορεί να μείνουν ήρεμοι, ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε στραβά τείνουν να γίνουν καλύτεροι μελισσοκόμοι. Αν έχετε πρόβλημα με τη συγκεκριμένη δεξιότητα, συστήνω την πρακτική της γιόγκα ή το διαλογισμό. 

Ταπεινότητα

Η μελισσοκομία μπορεί να είναι μια ταπεινή εμπειρία, διότι είναι αδύνατο να κατανοήσουμε τα πάντα για τις μέλισσες. Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε και υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι έξω από τον έλεγχό μας. Ένας σοφός μελισσοκόμος αναγνωρίζει ότι οι μέλισσες συχνά γνωρίζουν καλύτερα από τον ίδιο και λαμβάνει αυτό υπόψη όταν παίρνει μια απόφαση. Πριν να αναγκάσετε τις μέλισσες σας  να κάνουν κάτι, σκεφτείτε τι οι μέλισσες μπορεί να κάνουν οι ίδιες. Συχνά, και ιδιαίτερα με τους νέους μελισσοκόμους, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.Οι μελισσοκόμοι μπορούν επίσης να ταπεινωθούν από τις μέλισσες τους, ως μια δύναμη της φύσης. Για παράδειγμα, το πόσο το μέλι θα κάνουν οι μέλισσες σας, δεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις καιρικές συνθήκες και τη δύναμη της συγκεκριμένης κυψέλης σας. Μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας αβοήθητο σε πολλές περιπτώσεις: σμηνουργία, λεηλασία, εγκατάλειψη, κατάρρευση αποικίας... Αποδεχόμενος την έλλειψη της εξουσίας σας στις φυσικές δυνάμεις, είναι ένα μέρος της μελισσοκομίας, καθώς και της ανθρώπινης ύπαρξης.


Μετάφραση:     www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασία:   www.spaniamelissa.gr
Πηγή κειμένου: http://beekeepinglikeagirl.com
Πηγή φωτό:
1.               http://beekeepinglikeagirl.com
2.               https://en.wikipedia.org
3.               http://www.mirror.co.uk
4.               https://en.wikipedia.org
5.               http://beekeepinglikeagirl.com
6.              
https://somervilleskillshare.org