Πολλές φορές ο μελισσοκόμος αναγκάζεται να φτιάξει μόνος του τις τροφές
για τα μελίσσια του. Συνήθως δεν το κάνει για οικονομικούς λόγους, αφού τελικά
θα του στοιχίσει λίγο περισσότερο από αυτές του εμπορίου (συνήθως), αλλά για να
ξέρει τι έχει ταΐσει τα κορίτσια του. Γύρη δικής του συλλογής, Ελληνική, μέλι
αγνό δικής του παραγωγής…
Ας πάμε όμως να δούμε την εύκολη συνταγή της γυρεόπιτας.
Υλικά
Γύρη
Ζάχαρη άχνη
Νερό
Μέλι (προαιρετικά)
Αναλογίες: 1 νερό Χ 3 γύρη Χ 3 ζάχαρη άχνη
Παράδειγμα:
Προσθέτουμε σε 1 λίτρο χλιαρό νερό (στους 40 βαθμούς κελσίου),
3 κιλά γύρης, και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί καλά. Προσθέτουμε και 3 κιλά
ζάχαρη άχνη (Ελληνικής καλλιέργειας από τεύτλα), και λίγο μέλι (προαιρετικά).
Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Το διατηρούμε σε ψυγείο, δίνοντας
200-300 γραμμάρια γυρεόπιτα στα μελίσσια κάθε εβδομάδα, μέχρι να καταναλωθεί.
Γυρεόπιτα τροφοδοτούμε τα μελίσσια μας όταν θέλουμε να διεγείρουμε τη
βασίλισσα να γεννήσει σε περιόδους με κενά ανθοφορίας (συνήθως καλοκαίρι ή στην
αρχή του φθινοπώρου) και ύστερα από συλλογή μελιτώματος σε περιοχές χωρίς
γυρεοδοτικά φυτά (π.χ πεύκο).