RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Είστε σίγουροι ότι το μελίσσι είναι ΟΡΦΑΝΟ; Κάντε ένα ΤΕΣΤ για να το επιβεβαιώσετε.

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο τα συμπτώματα ενός ορφανού μελισσιού. Είπαμε πως κάποια από αυτά είναι η έλλειψη αυγών, η ελάττωση του πληθυσμού, η αύξηση των συλλεκτριών, η μεταβολή του ταμπεραμέντου των μελισσών, η ύπαρξη βασιλικών κελιώναλλά και η εμφάνιση κηφηνοκελιών.  Κανένα από αυτά τα συμπτώματα όμως από μόνα τους δεν θα δείξουν απολύτως ότι το μελίσσι σας είναι χωρίς τη βασίλισσα του. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. 

Μια ορφανή κυψέλη θα έχει συνήθως περισσότερες από μία από τις παραπάνω ενδείξεις. Έτσι είχαμε πει πως αν δείτε μόνο μία ένδειξη, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο τεστ για να επιβεβαιωθούν ή όχι οι υποψίες σας. Ποιο είναι αυτό:

Α. Δώστε τις μέλισσες σας ένα πλαίσιο ανοικτού γόνου από μια υγιή κυψέλη. Περιμένετε 2-3 ημέρες και στη συνέχεια ελέγξτε για να δείτε αν προσπαθούν να κάνουν βασίλισσες έκτακτης ανάγκης σε αυτό το πλαίσιο. Αν δείτε βασιλικά κελιά έκτακτης ανάγκης, τότε το μελίσσι σας είναι ορφανό.

Β. Τοποθετήστε μια βασίλισσα με κλουβί στις κορυφές των πλαισίων και μελετήστε τις αντιδράσεις. Αν το μελίσσι σας είναι ορφανό, οι μέλισσες θα ρέουν προς το κλουβί της βασίλισσας, μερικές φορές κουνώντας τα φτερά τους. Αν αποικία σας έχει βασίλισσα, τότε θα αντιδράσουν επιθετικά προς το κλουβί. Θα δαγκώσουν και θα τσιμπήσουν το κλουβί. Θα δυσκολευτείτε να διώξετε τις μέλισσες από το κλουβί, δεν θα θέλουν να το αφήσουν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πάντα μελετάμε την αντίδραση των μελισσών κατά την εγκατάσταση μιας νέας βασίλισσας. Αν τοποθετήσετε μια νέα βασίλισσα σε μια αποικία που ήδη έχει, οι μέλισσες θα σκοτώσουν τη βασίλισσα στο κλουβί.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές σε τεχνικές ώστε να λήξετε την ορφάνια από ένα μελίσσι, αλλά τελικά δύο είναι οι βασικές επιλογές:
Εγκατάσταση γονιμοποιημένης βασίλισσας που αγοράσατε ή παρακίνηση των εργατριών να κάνουν τη δική τους βασίλισσα από γόνο που δώσατε από μια υγιή κυψέλη.

Το ποια μέθοδο θα επιλέξετε, θα εξαρτηθεί πιθανότατα από το πόσο καιρό το μελίσσι είναι ορφανό. Για τον προσδιορισμό αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια μαθηματικά.
Χρειάζονται 21 ημέρες για να φτάσουμε από το γονιμοποιημένο ωάριο στην εργάτρια μέλισσα. Άρα, ένα μελίσσι χωρίς γόνο είναι ορφανό για περισσότερες από 21 ημέρες, επειδή όλα τα αυγά της βασίλισσας έχουν ήδη εκκολαφθεί. Αν δεν βλέπετε αυγά, αλλά πολύ μικρές προνύμφες, τότε έχετε εντοπίσει το πρόβλημα νωρίς! Ένα αυγό παραμένει έτσι (αυγό) για 3 ημέρες και οι προνύμφες μένουν μόνο ακάλυπτες για άλλες περίπου 5 ημέρες. Αν δείτε μόνο σφραγισμένο γόνο, τότε πιθανόν χάθηκε η βασίλισσα σας κάπου μεταξύ 8 και 20 ημέρες πριν.

Η εγκατάσταση μιας έτοιμης βασίλισσας είναι συνήθως ο πιο γρήγορος και ασφαλέστερος τρόπος για να συνέλθει πάλι αποικία σας. Επιτρέποντας στις μέλισσες να κάνουν τη δική τους βασίλισσα, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 16 ημέρες για να εκκολαφθεί μια νέα βασίλισσα από το γόνο και τουλάχιστον άλλες 5-10 ημέρες για να ζευγαρώσει και να αρχίσει να γεννάει. Θυμηθείτε, κάθε μέρα που περνά, οι μέλισσες πεθαίνουν και δεν αντικαθίστανται. Αν λοιπόν το μελίσσι σας είναι μικρό, μπορεί να θέλετε να αγοράσετε μία βασίλισσα αντί αυτού. Υπάρχει επίσης ο πρόσθετος κίνδυνος ότι οι μέλισσες δεν θα καταφέρουν να κάνουν μια νέα βασίλισσα ή ότι η βασίλισσα θα χαθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης του ζευγαρώματος της…

Συμπέρασμα: Θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων, να βεβαιώνεστε ότι το μελίσσι σας έχει βασίλισσα.