RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Έλεγχος και επιλογή βασιλικών κελιών (beeZEUS apiculture)

Στο βίντεο παρουσιάζεται έλεγχος, τρόπος επιλογής και απόρριψη βασιλικών κελιών καθώς και καθάρισμα δικών τους κελιών. Η επιλογή των κελιών κανονικά γίνεται 10η ημέρα μετά το εμβολιασμό. Πριν γίνει όμως η επιλογή στα κελιά, πρέπει να τηρηθούν κατάλληλες συνθήκες της βασιλοτροφίας. Μία από αυτές είναι η θερμοκρασία, ειδικά μετά το σφράγισμα των βασιλικών κελιών. Όπως γνωρίζουμε η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 34.5 - 35.5 ºC. Με μικρότερες ή μεγαλύτερες θερμοκρασίες από αυτήν, έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στη βασίλισσα, έτσι αν πούμε ότι στους 34.5 - 35.5 ºC (από σφράγισμα έως εκκόλαψη) η βασίλισσα θα αποδώσει στο 100%, στους 31ºC (από σφράγισμα έως εκκόλαψη) η απόδοση της βασίλισσας είναι στο 25%.
Ενδεικτικά:

Στους 34.5 - 35.5 ºC οι μάνες γεννάνε μέχρι 2100 αυγά το 24ωρο, στους 37ºC μέχρι 1400 αυγά το 24ωρο και στους 31ºC 600 αυγά το 24ωρο. Επίσης σε όσες βασίλισσες δεν τηρήθηκαν οι θερμοκρασίες, ύστερα από 25 - 40 ημέρες γίνεται αντικατάσταση τους από το μελίσσι. Η μόνη περίπτωση για σωστή θερμοκρασία της φωλιάς είναι η παρουσία αρκετού σφραγισμένου γόνου στο μελίσσι. Με παρουσία λίγου γόνου υπάρχει ο κίνδυνος εκκόλαψης του πριν την εκκόλαψη των βασιλικών κελιών, άρα δεν θα διατηρήσουν σωστά τη θερμοκρασία. Με αυτά συνεπάγεται βασιλοτροφία μόνο σε δυνατό μελίσσι, το οποίο αποτελείται μόνο από δικές του μέλισσες, γόνους και κηφήνες, δηλαδή όλο το μελίσσι προέρχεται από την ίδια βασίλισσα. Έτσι θα έχουμε αξιόπιστες βασίλισσες. Ενώ κάνοντας προσομοίωση ενός δυνατού μελισσιού, δηλαδή ενισχύοντας με γόνους και πληθυσμούς από άλλα μελίσσια, παράγουμε κατώτερης ποιότητας βασίλισσες. Έτσι σε μελίσσι που κάναμε ενισχύσεις οι βασίλισσες που παράχθηκαν ήταν κατά 30mg ελαφρότερες επίσης ο αριθμός των σωλήνων ωοτοκίας στα ίδια μελίσσια κυμαινόταν στα 185 (+- 7.3 ) ενώ αντίστοιχα σε μελίσσι ολοκληρωμένο από μόνο του κυμαινόταν στα 207.6 (+- 7.4).


Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο:

 


Πηγή άρθρου:  www.youtube.com/watch?v=Ud06nT2m9U4