RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Χάνω μέλισσες από Nοσεμίαση και βρίσκομαι σε απόγνωση. Τι να κάνω;

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αρκετές φωνές απόγνωσης ακούγονται καθημερινά  από μελισσοκόμους οι οποίοι χάνουν αρκετά από τα μελίσσια τους. Δυστυχώς δεν φαίνεται ορατή λύση στο πρόβλημα. Όπως γνωρίζετε το Φουμιντίλ το μόνο αποτελεσματικό σκεύασμα ενάντια της νέας μορφής Νοσεμίασης είναι απαγορευμένο. Οποιονδήποτε καινούργιο φάρμακο για να περάσει την διαδικασία δοκιμών, αιτήσεων και έγκρισης από τον ΕΟΦ θα χρειαστεί 4-7 χρόνια για να εγκριθεί.

Ενώ το πρόβλημα εντοπίστηκε από το καλοκαίρι (διάβασε Μελ. Επιθεώρηση, τεύχος Σεπ.-Οκτ, 2007, σελ.261-263) ελάχιστα θετικά βήματα έγιναν προς αναζήτηση λύσεων. Στις επιστολές του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, ΑΠΘ και της Εθνικής Διεπαγγελματικής το Υπουργείο και ο ΕΟΦ απάντησαν αρνητικά. Δυστυχώς η πίεση από τους συνδικαλιστές εκπροσώπους των μελισσοκόμων  είναι χαλαρή. 

Ύστερα από αυτά γίνεται φανερό ότι επαφίενται σ’ εσάς οι ενέργειες που θα κάνετε για να σώσετε τα μελίσσια σας. Η νοσεμίαση μεταδίδεται πολύ εύκολα από μελίσσι σε μελίσσι με τη λεηλασία. Κάντε πρώτα εξέταση των μελισσιών και εντοπίστε σε ποια μελίσσια υπάρχει η ασθένεια (δωρεάν εξετάσεις μελισσών κάνουν τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα της χώρας). Μετακινείστε τα προσβεβλημένα μελίσσια σε μια άλλη περιοχή. Σε μια ζεστή ημέρα απομακρύνατε  τις άδειες κηρήθρες και περιορίστε το χώρο του μελισσιού έτσι ώστε να κρατηθεί ζεστό. Τοποθετείστε πάνω από την μελισσόσφαιρα ζαχαροζύμαρο και κηρόπανο. Η ενσωμάτωση σκόρδου στο ζαχαροζύμαρο  (5 γραμ σκόνη σκόρδου/Kg ζάχαρη άχνη) πιθανό να βοηθήσει χωρίς να υπάρχει η σχετική επιστημονική επιβεβαίωση. Αργότερα όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν τροφοδοτείστε με σιρόπι.

Στην Ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν σκευάσματα τα οποία διατίθενται με σκοπό να διεγείρουν το ένστικτο καθαρισμού της κυψέλης, βοηθώντας έτσι μ’ αυτό τον τρόπο και στον περιορισμό της νοσεμίασης. Τα σκευάσματα αυτά είναι το ρουμάνικο Protofil, το βουλγάρικο Nosestat και το γαλλικό Vita Feed Gold. Από δοκιμές που έγιναν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. βρέθηκαν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της νοσεμίασης που προέρχεται από το N. apis, όχι όμως ενάντια της νέας μορφής νοσεμίασης που προκαλείται από το  N. ceranae. Στην Αμερική χρησιμοποιείται η θυμόλη η οποία τοποθετείται στο σιρόπι τροφοδότησης (1 γραμ θυμόλης σε 16 λίτρα σιρόπι). Δεν αναφέρεται η αποτελεσματικότητα της θυμόλης ενάντια στη νέα μορφή νοσεμίασης. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές για χρήση της  Αλόη εναντίον σχεδόν όλων των ασθενειών των μελισσών  χωρίς όμως να υπάρχει επιστημονική απόδειξη που να στηρίζει την άποψη αυτή. Κανένα από τα σκευάσματα αυτά δεν έχει πάρει έγκριση στη χώρα μας.

Το Φουμιντιλ διακινείται και χρησιμοποιείται νόμιμα στην Αγγλία, Καναδά, Η.Π.Α. και πιθανό Ισπανία και άλλες χώρες. Κάποιοι επιτήδειοι αγοράζουν Φουμιντίλ Β μέσα από το διαδίκτυο από χώρες που είναι νόμιμο και το πωλούν σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή σε μελισσοκόμους που βρίσκονται σε απόγνωση. Το σκεύασμα αυτό δεν είναι νόμιμο στην Ελλάδα και τυχών υπολείμματα στο μέλι το καθιστούν μη κανονικό.

Πηγή άρθρου: http://beelab.agro.auth.gr/
Φωτό:  
1.    http://www.dave-cushman.net/
2.    http://www.talkingwithbees.com/
3.    http://beetime.eu/
4.    http://www.beekeepingsuccess.com/