
Για δικιά μου ευκολία γράφω
με ανεξίτηλο μαρκαδόρο μέσα στο καπάκι του κάθε βαρελιού την «ΣΤΑΘΕΡΑ» και το ύψος του βαρελιού (προαιρετικό).
ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ
ΣΤΑΘΕΡΑΣ
Με την αγορά ενός καινούργιου
βαρελιού για μέλι πρέπει να μετρήσουμε αμέσως την διάμετρο την οποία θα
διαιρέσουμε δια δύο για να βρούμε την ακτίνα και μετά το καθαρό ύψος του. Αφού
έχουμε σημειώσει τα δυο αυτά νούμερα βρίσκουμε με τον παρακάτω τύπο τη "ΣΤΑΘΕΡΑ".
«ΣΤΑΘΕΡΑ» = ((ακτίνα Χ ακτίνα) Χ 3,14 X 1.4) / 1000
Πρώτα βρίσκουμε το τετράγωνο
της ακτίνας (πολλαπλασιάζουμε την ακτίνα με τον εαυτό της). Το γινόμενο αυτό το
πολλαπλασιάζουμε πρώτα με το 3,14, μετά
με το 1,4 και στο τέλος το διαιρούμε με το 1000.
Ένα
παράδειγμα: Εάν το βαρέλι μας
έχει διάμετρο 62.4 πόντους και ύψος 98 πόντους, η ΣΤΑΘΕΡΑ θα είναι ((31,2
Χ 31,2) Χ 3,14 Χ 1,4) / 1000 = 4,27. Αφού βρήκαμε
τη σταθερά την πολλαπλασιάζουμε με τους πόντους του ύψους του βαρελιού και
βρίσκουμε την συνολική χωρητικότητά του σε κιλά 4,27 Χ 98 = 418 κιλά. (Στο βαρέλι
του παραδείγματος η ετικέτα αναγράφει ότι έχει χωρητικότητα 400
κιλά). Η σταθερά
δηλαδή είναι η χωρητικότητα του βαρελιού σε κιλά μελιού σε ένα
μόνο πόντο του μέτρου.
Σημείωση:
Εάν γνωρίζουμε τα λίτρα που
έχει ένα δοχείο στο οποίο έχουμε βάλει μέλι και θέλουμε να βρούμε το βάρος του
σε κιλά πολλαπλασιάζουμε πάντοτε τα λίτρα με το «1,4» και βρίσκουμε το βάρος του σε κιλά.
Οι περισσότερες εταιρείες που εμπορεύονται βαρέλια μελιού δεν αναγράφουν τα
λίτρα αλλά τα κιλά, μάλλον για ευνόητους λόγους, καθόσον ο αριθμός του βαρελιού
σε κιλά είναι μεγαλύτερος απ’ ότι θα ήταν σε λίτρα. Έτσι ένα βαρέλι των 150
λίτρων είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα 200άρι (σε κιλά) και αυτό γιατί εάν
πολλαπλασιάσουμε το 150 με το 1,4 έχουμε αποτέλεσμα 210 κιλά.
Πηγή: https://dialamph.blogspot.gr