RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

(ΒΑΡΡΟΑ-4) ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ και ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ σε περίπτωση νοσήματος

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου έχει σημασία μόνο στις περιοχές που αυτή πρωτοεμφανίζεται. Επιτρέπει την έγκαιρη λήψη μέτρων, που παρεμποδίζουν την εξάπλωση της και δίνει χρόνο να εκπαιδευθούν οι μελισσοκόμοι, για να την αντιμετωπίσουν. Σε περιοχές που το νόσημα ενδημεί, ο έλεγχος της έντασης της μόλυνσης είναι μεγάλης σημασίας και απ’ αυτή εξαρτάται αν θα εφαρμοσθεί ή όχι η θεραπευτική αγωγή. Η διαπίστωση της έντασης της μόλυνσης σε ένα μελισσοκομείο γίνεται είτε με τη διαγνωστική θεραπεία, είτε με την καταμέτρηση των βαρρόα που πέφτουν στον πυθμένα της κυψέλης.

Διαγνωστική θεραπεία: Στον πυθμένα των κυψελών ενός αριθμού μελισσιών του μελισσοκομείου, τοποθετείται ένα άσπρο χαρτόνι, επαλειμμένο με ελαφρό στρώμα βαζελίνης. Στη συνέχεια γίνεται θεραπεία με ένα βαρροκτόνο υψηλής αποτελεσματικότητας και μετά από 24 ώρες καταμετρούνται οι βαρρόα, που έπεσαν στο χαρτόνι. Από τον αριθμό των βαρρόα, σε συνάρτηση με την έκταση του γόνου, συμπεραίνουμε για την ένταση της μόλυνσης. Πρέπει να τονισθεί ότι όταν το μελίσσι εκτρέφει γόνο, το 50-85% των βαρρόα βρίσκεται στο σφραγισμένο γόνο και δεν επηρεάζεται από τη θεραπεία.

Καταμέτρηση των βαρροών που πέφτουν στον πυθμένα: Σ’ ένα αριθμό μελισσιών του μελισσοκομείου τοποθετείται ειδικός πυθμένας με συρμάτινο πλέγμα, που επιτρέπει την παγίδευση των ακάρεων που πέφτουν. Η καθημερινή ή εβδομαδιαία καταμέτρησή τους, επιτρέπει τον κατά προσέγγιση υπολογισμό της έντασης της μόλυνσης. Η ανεύρεση κατά μέσο όρο 10 βαρρόα κάθε ημέρα, σημαίνει ότι το μελίσσι έχει σημαντική μόλυνση και χρειάζεται άμεση θεραπεία.

Διάγνωση στο εργαστήριο: Γίνεται με την εξέταση δείγματος γόνου ή ζωντανών μελισσιών. Ο γόνος αποσφραγίζεται κατά προτίμηση κάτω από το στερεοσκόπιο και αναζητούνται ενήλικες βαρρόες και ανώριμα στάδια επάνω στο γόνο και στα τοιχώματα των κελιών. Οι μέλισσες τοποθετούνται σε ευρύστομο γυάλινο δοχείο και ναρκώνονται με διοξείδιο του άνθρακος ή μικρή ποσότητα αιθέρα. Οι βαρρόες εγκαταλείπουν τις ναρκωμένες μέλισσες και βαδίζουν στα τοιχώματα του δοχείου (Λιάκος, 1993).

Σχετικά με την πρόγνωση είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί ότι εξαρτάται από την ένταση της μόλυνσης. Στα έντονα μολυσμένα μελίσσια είναι δυσμενής, ακόμη και μετά από άμεση θεραπευτική επέμβαση. Στα ελαφρά μολυσμένα μελίσσια είναι καλή, απαιτείται όμως όπως προαναφέραμε συνεχής επιτήρηση του μελισσοκομείου.

Η ανεύρεση περισσότερων από 20 βαρροών ανά 100 μέλισσες, στη διάρκεια του φθινοπώρου, προδικάζει την έντονη εξασθένιση ή και το θάνατο του μελισσιού. Η ανεύρεση 50 βαρροών ανά 100 μέλισσες προδικάζει το θάνατο του (Smirnov, 1979).