RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Επιθεώρηση του Φθινοπώρου

Αυτές είναι οι τελευταίες επιθεωρήσεις του φθινοπώρου… Βέβαια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, την εποχή αυτή έχουμε τις κύριες μελιτοφορίες (πεύκου, ερείκης κλπ). Είναι όμως και ο καιρός για την προετοιμασία των μελισσιών για το χειμώνα.

1. Διαπιστώνονται τυχόν ίχνη ασθενειών.
2. Στη μελιτοφορία του πεύκου πάντοτε πρέπει να γίνεται η μεταφορά δυνατών διώροφων μελισσιών, ενώ συγχρόνως πρέπει να γίνεται τροφοδότηση με υποκατάστατα γύρης για να μη σταματήσει η ωοτοκία της βασίλισσας.
3. Αντικατάσταση των ελαττωματικών βασιλισσών φροντίζοντας, ώστε τα μελίσσια να αποκτήσουν μερικές κηρήθρες με γόνο. Ο γόνος αυτός θα δώσει νέες εργάτριες με τις οποίες το μελίσσι θα ξεχειμωνιάσει.

4. Αν τα μελίσσια δεν έχουν αποθηκευμένο μέλι στις κηρήθρες, γίνεται τροφοδότηση με σιρόπι, για να έχουν αποθέματα για το χειμώνα. Αν δεν έχουν γύρη, τότε γίνεται τροφοδότηση με υποκατάστατα γύρης.
5. Συνένωση των αδύνατων μελισσιών.
6. Μετά τον τελευταίο τρύγο, γίνεται αφαίρεση των κηρήθρων που περισσεύουν και ακολουθεί η τοποθέτησή τους στην αποθήκη. Εκεί λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι κηρήθρες να προστατεύονται από τον κηρόσκωρο και τα ποντίκια

      Πηγή: Χαριζάνης, 1996 - απόσπασμα