RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Το γνωρίζατε; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδώσει ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στην ΕΕ να εντείνει την υποστήριξη προς τον τομέα της μελισσοκομίας.

Η θνησιμότητα των μελισσών αυξάνεται, ενώ ο αριθμός των μελισσοκόμων στην Ευρώπη μειώνεται. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, δεδομένου ότι τα περισσότερα φυτά και οι καλλιέργειες γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.


Με το 76%της παραγωγής τροφίμων και το 84% των φυτικών ειδών να εξαρτάται από την επικονίαση της μέλισσας, ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2010 ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τον τομέα της μελισσοκομίας στο πλαίσιο της ΚΓΠ μετά το 2013, με την αναθεώρηση της νομοθεσίας, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας.

Ο Paolo De Castro, ο οποίος κατέθεσε το ψήφισμα για λογαριασμό της επιτροπής γεωργίας, αναφέρθηκε σε μια δήλωση των μέσων ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως λέει κατά τη διάρκεια της συζήτησης «Οι δύσκολες συνθήκες διανομής, η αστάθεια των τιμών και η αύξηση της θνησιμότητας, είναι μερικοί από τους κρίσιμους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τη μελισσοκομία ΕΕ».

Ο Astrid Lulling, ο οποίος συνέβαλε ουσιαστικά στη σύνταξη του κειμένου, δήλωσε: «Οι μέλισσες είναι σημαντικές για την ποιότητα της ζωής μας.  Ως εκ τούτου χρειάζεται επειγόντως ένα σύνθετο και παγκόσμιας πολιτικής σχέδιο, για να εξασφαλιστεί η ΕΕ ώστε να διαθέτει επαρκή αριθμό μελισσών και μελισσοκόμων και έτσι να αποφευχθεί η ερήμωση».

Ενισχυμένοι κανόνες επισήμανσης και ελέγχου, περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη θνησιμότητα των μελισσών και ένταξη των ασθενειών των μελισσών στην κτηνιατρική πολιτική της ΕΕ, είναι μεταξύ των συστάσεων στο ψήφισμα. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας των μελισσών που θα περιλαμβάνει την προώθηση της επικονίασης, και τη διατήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης, τα οποία λήγουν το 2012.

Αλλαγές στη σήμανση που απαιτείται για τη διασφάλιση της ποιότητας
Οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του μελιού που πωλείται στην Ευρώπη, έτσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει μια νομοθετημένη πολιτική που να αφορά  την ποιότητα των τροφίμων της ΕΕ. Θέλει επίσης να θεσπίσει νόμους για ενημέρωση στη βελτίωση των κανόνων σχετικά με την επισήμανση της προέλευσης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η παραπλανητική πληροφόρηση σχετικά με μείγματα μελιού από την ΕΕ και μη.

Οι χώρες της ΕΕ
Οι ευρωβουλευτές λένε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να εναρμονιστούν, ιδίως για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, καθώς οι εισαγωγές μελιού χαμηλής ποιότητας, η νοθεία και τα υποκατάστατα του μελιού στρεβλώνουν την αγορά και ασκούν συνεχή πίεση στις τιμές και την ποιότητα του τελικού προϊόντος στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.
Μεταποιημένα προϊόντα που διαφημίζονται πως περιέχουν μέλι θα πρέπει να επιτραπεί να χρησιμοποιούν τη λέξη «μέλι», στην ετικέτα τους, μόνο εάν τουλάχιστον το 50% της γλυκαντικής ουσίας προέρχεται από μέλι, λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλύτερος έλεγχος ασθενειών
Η κτηνιατρική φιλοσοφία της ΕΕ και η πολιτική πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τη θνησιμότητα των μελισσών, μέσω αποτελεσματικών μέτρων ενάντια σε ασθένειες, όπως για παράδειγμα το άκαρι βαρρόα. Επιπλέον, η πρόσβαση σε φάρμακα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βελτιωθεί μέσω της χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Ανεξάρτητη έρευνα για την ενημέρωση του κοινού
Το ψήφισμα καλεί επίσης την την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει την ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη θνησιμότητα των μελισσών και να διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των καλλιεργειών και φυτοφαρμάκων σε συγκεκριμένα είδη μελισσών δημοσιοποιούνται.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την αναθεώρηση των κανόνων για τα φυτοφάρμακα και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, έτσι ώστε να επιτρέπουν την αξιολόγηση του κινδύνου έκθεσης των μελισσών σε αυτές τις ουσίες.


Μετάφραση:   www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασία: www.spaniamelissa.gr
Πηγή κειμένου: http://www.sofiaecho.com
Πηγή φωτό:

1.               http://www.sofiaecho.com
2.               http://www.bbc.com
3.               http://money.cnn.com
4.               http://www.21food.com
5.               http://www.21food.com
6.             http://www.forbes.com