RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΥΗ: Καταγράφοντας το βουητό των μελισσών στην κυψέλη, παρακολουθούν την υγεία των εντόμων

Συσκευές παρακολούθησης έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέσα σε κυψέλες μελισσών σε ολόκληρη τη Σκωτία, ως μέρος ενός σχεδίου για να ελέγχεται η υγεία τους. Το μηχάνημα καταγράφει τη θερμοκρασία και με ένα μικρόφωνο το βόμβο των μελισσών κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ή της ανάπαυσης. 

Ήδη το πείραμα έχει αρχίσει να δείχνει τα πολλά διαφορετικά βουητά που οι μέλισσες χρησιμοποιούν για να συντονίσουν το έργο τους.

Στάδιο Ήχου
Η οθόνη είναι η εφεύρεση του Χιου Έβανς, ο οποίος είπε ότι μετά από μερικές κακές εμπειρίες με τις δικές του κυψέλες, του γεννήθηκε η επιθυμία να έχει μια καλύτερη ιδέα για το τι συνέβαινε μέσα σε μια αποικία. Ο Έντυ Γουντς, ήταν εκείνος ο οποίος δημιούργησε τη συσκευή που ανέλυε τους ήχους από τις μέλισσες σε μια κυψέλη. Ο Έβανς εκτίμησε την εφεύρεσή αυτή, αφού κατά τη δεκαετία του 1950 διετέλεσε ηχολήπτης του BBC και μελισσοκόμος, άρα γνώριζε την ανάγκη από πρώτο χέρι.

Ο κ Γουντς υποστήριξε ότι πάνω από το 90% των επιθεωρήσεων που κάνουν οι μελισσοκόμοι στις κυψέλες τους ήταν περιττές, επειδή τις περισσότερες φορές, οι μέλισσες ήταν μια χαρά. Στις περιπτώσεις αυτές, ο μελισσοκόμος αναστάτωνε τις μέλισσες κοιτάζοντας μέσα από τα πλαίσια, άρα αυτό είχε επίδραση και στην παραγωγή του μελιού. Για να τελειοποιήσουν τη μελισσοκομία του, ο Γουντς παρήγαγε μια συσκευή που θα τον βοηθούσε, όταν οι κυψέλες του χρειάζονταν βοήθεια, επειδή εκείνος δεν θα μπορούσε να είναι συνεχώς κοντά στο μελισσοκομείο του.

Ο «δέκτης ήχων», με τη χρήση σύγχρονων επεξεργαστών και αλγόριθμων σχεδιάστηκε για να αναγνωρίζει τα διαφορετικά βουητά και να τα αναλύει σε ψηφιακό σήμα. Έτσι ο Γουντς δημιούργησε μια εταιρεία που ονομάζεται Arnia και άρχισε να εμπορεύεται τη συσκευή.

«Κάθε δουλειά που κάνει μια μέλισσα στην κυψέλη παράγει έναν ελαφρώς διαφορετικό θόρυβο», είπε. «Έτσι, αν μπορούμε να ακούσουμε τη μάζα του ήχου μέσα στην κυψέλη και ενδεχομένως τις κατηγοριοποιήσουμε, μπορούμε να μάθουμε πολλά για τις εσωτερικές διεργασίες μέσα στην κυψέλη. Ξεκινήσαμε με σκοπό την εύκολη επιθεώρηση του σμήνους, αλλά μέσω των δεδομένων που αποθηκεύαμε παρατηρήσαμε κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Η συσκευή μπορεί να δώσει μια ένδειξη ισχύος της κυψέλης, την καταλληλότητα της, πόσο γρήγορα το μελίσσι χτίζει, την πρόθεσή τους να συλλεγουν και άλλα τέτοια πράγματα».

Ο «δέκτης ήχων» είναι μια επίπεδη μαύρη συσκευή, περίπου το μέγεθος ενός iPhone, που μετρά τακτικά τη θερμοκρασία του γόνου μέσα σε μία κυψέλη και καταγράφει τον ήχο των μελισσών. Αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται σε συγκεκριμένες ώρες σε μία ανεξάρτητη κύρια μονάδα, η οποία συγκεντρώνει τα στοιχεία από διάφορους τέτοιους δέκτες. Διατηρεί επίσης ένα αισθητήρα για τις βροχοπτώσεις και τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Κάθε τόσο η κύρια μονάδα στέλνει τις πληροφορίες που έλαβε από όλες τις κυψέλες, καθώς και μετεωρολογικά δεδομένα, πίσω σε ένα χρήστη, μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.


Ανάλυση Θορύβων
Αναπτύσσοντας παράλληλα τον δέκτη, ο Έβανς έχει αναλύσει τα διαφορετικά βουητά σε μια κυψέλη. Ελπίζει πως αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες που ερευνούν τα προβλήματα που πλήττουν τις μέλισσες, παρέχοντάς τους συμβουλές σχετικά με το τι συνέβαινε πριν καταρρεύσει μια αποικία. Ο Έβανς επίσης  συνεργάζεται με το Σύνδεσμο Μελισσοκόμων της Σκωτίας, και οι μικρές συσκευές του αυτή τη στιγμή είναι τοποθετημένες σε περίπου 70 κυψέλες σε όλη την περιοχή.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους «δέκτες ήχων», βοήθησαν την έρευνα του Chris Connolly από το Πανεπιστήμιο του Dundee, (ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών), η οποία έχει ως στόχο την κατανόηση των αιτιών που προκαλούν μείωση στους πληθυσμούς των εντόμων αυτών.
 «Έχουμε δέκτες ήχων στις κυψέλες για να καταγράψουν πώς η αυξομειώνεται η δύναμη της αποικίας κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν», είπε ο ίδιος. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να συσχετίσουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν σε κάθε κυψέλη, την αποτελεσματικότητα ή όχι της κάθε θεραπείας στις μέλισσες, και αν ο καιρός ή άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο. Οι μέλισσες είναι τόσο σημαντικές, διότι είναι βασικοί επικονιαστές που παράγουν τα τρόφιμα μας».

Ανακοινώσεις
Ο κ Έβανς ήταν επίσης αισιόδοξος ότι η τακτική παρακολούθηση των βουητών της κυψέλης θα εντοπίσει όταν οι μέλισσες είναι άρρωστες και από τι ασθένεια πάσχουν.
«Έχουμε παρατηρήσει ότι οι άρρωστες κυψέλες ακούγονται διαφορετικά», είπε. «Δεν έχουμε καταφέρει να χαρακτηρίσουμε το είδος της ασθένειες  που οδηγεί στον συγκεκριμένο ήχο, αλλά αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη».

 «Γνωρίζουμε ελάχιστα για την ακουστική επικοινωνία στις μέλισσες, από οποιοδήποτε άλλο είδος», δήλωσε ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, βιολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που μελετά τις μέλισσες. «Οι ερευνητές συνήθως εξετάζουμε την οπτική επικοινωνία ή τη χημική επικοινωνία. Δεν έχουμε δώσει ως τώρα ιδιαίτερη προσοχή στον ήχο».

Το βουητό σε μια κυψέλη παράγεται από τις μέλισσες κουνώντας ρυθμικά τα φτερά και την κοιλιά τους, καθώς κάνουν την κάθε εργασία τους στην κυψέλη. Παρά το γεγονός ότι οι μέλισσες δεν έχουν αυτιά, το βουητό πιστεύεται ότι είναι πολύ σημαντικό για το συντονισμό της κυψέλης, επειδή οι μέλισσες συχνά τροποποιούν τις κηρήθρες με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται καλύτερος αγωγός της δόνησης.
«Ο ήχος είναι τελικά εξαιρετικά σημαντικός μέσα στην κυψέλη, όπου η όραση ήταν άχρηστη και τα χημικά σήματα χρειάστηκε χρόνος για να διαδοθούν», είπε ο κ Παπαχριστοφόρου. «Είναι ένα τεράστιο πεδίο, στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή» τόνισε. «Θα υπάρξουν πολλά εκπληκτικά συμπεράσματα που θα βγουν από αυτό».


Μετάφραση:   www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασία: www.spaniamelissa.gr
Πηγή κειμένου:  www.bbc.com/
Πηγή φωτό:
1.    http://www.bbc.com/
2.    http://www.bbc.com/
3.    https://openenergymonitor.org
4.    https://openenergymonitor.org
5.    http://www.beeculture.com/
6.    http://www.bbc.com/
7.    http://honey-wine-oil.blogspot.gr/