RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Τι πρέπει να κάνετε για να ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ το ΜΕΛΙ σας; Τι λέει η νομοθεσία;

Τι πρέπει να κάνετε για να πουλήσετε το μέλι σας; Πώς πού και σύμφωνα με ποιες διατάξεις; Ποια είναι η συσκευασία που ορίζει ο νόμος, σε ποιους απευθύνεται; Τι χρειάζεται για να μπορείτε να πουλήσετε σε πελάτες λιανικής ή σε σούπερ μάρκετς; Υπουργική απόφαση: Α2 –861/14.8.2013 / Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων


 ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2. ΜΕΛΙ

Άρθρο 30 Επισήμανση

1. Η επισήμανση του μελιού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 67, 67Α και 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και την υπ' αριθμ. 183/2011 (ΦΕΚ 19/ Β'/2012) απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, όπως κάθε φορά ισχύουν. Υπόχρεος για την αναγραφή όλων των ενδείξεων επί της συσκευασίας μελιού είναι ο τυποποιητής ή συσκευαστής, τα στοιχεία του οποίου αναγράφονται στο προϊόν.2. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 1 και 2 της παρούσης.

 Άρθρο 31 Διακίνηση - Διάθεση

1.Το μέλι που διατίθεται στον τελικό καταναλωτή σε κάθε σημείο πώλησης (π.χ καταστήματα, τόπο συγκομιδής, οργανωμένες Λαϊκές Αγορές ή Λαϊκές Αγορές Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας) διατίθεται υποχρεωτικά μόνο προ-συσκευασμένο.

 2.Το μέλι μπορεί να διατίθεται σε χύμα μορφή μόνο σε χώρους μαζικής εστίασης (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια) και μόνο εφόσον πρόκειται για επιτόπια κατανάλωση. Στις περιπτώσεις αυτές, θα αναγράφεται σε πινακίδα τοποθετημένη δίπλα στο σημείο που εκτίθεται προς κατανάλωση το προϊόν η ονομασία πώλησης του μελιού και η ένδειξη που αφορά στην χώρα ή στις χώρες όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού.

 3. Σε εφαρμογή του άρθρου 13 του ν. 4177/2013 (Α'173) επί όλων των τιμολογίων αγοραπωλησίας μελιού, πέραν των άλλων ενδείξεων, αναγράφεται η ονομασία του μελιού, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων - Ποτών (π.χ. μέλι ανθέων, μέλι κηρήθρας κλπ.) και η χώρα ή οι χώρες προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του είδους, όπως ορίζεται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις αποφάσεις του ΑΧΣ.

 Για τους παραγωγούς (μελισσοκόμους) ισχύουν τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό ΕΚ 852/2004 για την πρωτογενή παραγωγή (ΚΕΦ 1, Άρθρο 1, παράγραφος 2γ), που λέει ότι:
 Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται:

α) στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων για ιδιωτική οικιακή χρήση

β) στην οικιακή παρασκευή, χειρισμό ή αποθήκευση τροφίμων για ιδιωτική οικιακή κατανάλωση

γ) στην άμεση προμήθεια από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.

 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:

Ο παραγωγός μελισσοκόμος μπορεί να πουλήσει το μέλι του, χωρίς να είναι συσκευασμένο στις εξής περιπτώσεις:

 Α. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ

1) Αν το διαθέτει λιανικώς προ-συσκευασμένο σε μικρές συσκευασίες έως 3 κιλά

     (α) από το μελισσοκομείο του,
     (β)σε οργανωμένες λαϊκές εφ όσον έχει πάρει ανάλογη άδεια για αυτό και
     (γ)στα τοπικά καταστήματα που βρίσκεται η παραγωγή του.

 2) Σε μεγάλες συσκευασίες, δηλαδή χύμα, σε χονδρεμπόρους ή σε καταστήματα μαζικής εστίασης όπως ξενοδοχεία κλπ. 

 Β. ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ

Αν θελήσει να το πουλήσει σε μικρές συσκευασίες έως 3 κιλά σε καταστήματα λιανικής όλης της επικράτειας, όπως σούπερ μάρκετ.

 Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την καταλληλότητα των προϊόντων του.

πηγή: ΟΜΣΕ