RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Πόσο χώρο πρέπει να αφήσω στις μέλισσές μου;

Σε μια κυψέλη, το μέγεθος μετράει. Μία από τις αποφάσεις που ένας μελισσοκόμος πρέπει να πάρει είναι πότε να προσθέσει περισσότερο χώρο στις μέλισσες και πότε να τους αφαιρέσει χώρο. Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα πρέπει να γίνει το καθετί, αλλά τελικά αν δεν γνωρίζουμε, το μελίσσι μας θα είναι αυτό που θα υποφέρει. Διαβάστε παρακάτω για να κατανοήσετε καλύτερα τη φιλοσοφία που αφορά αυτό τον τομέα διαχείρισης της κυψέλης καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές.
 
Το χτίσιμο της Άνοιξης.
Αν ξεκινήσετε την άνοιξη, ίσως να αναρωτιέστε ποιος είναι ο σωστός χειρισμός για τις μέλισσες σας. Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι νέοι μελισσοκόμοι, είναι να δίνουν στα μελίσσια τους πάρα πολύ χώρο. Νομίζουν ότι επειδή σαν μελισσοκόμοι έχουν αγοράσει όλο το νέο τους εξοπλισμό, πρέπει κιόλας να τον χρησιμοποιήσουν όλο! Λοιπόν, οι μέλισσες επιθυμούν ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον στην κυψέλη που ελέγχεται όχι μόνο για τη θερμοκρασία, αλλά για το διοξείδιο του άνθρακα και την υγρασία. Όταν τους δώσετε περισσότερο χώρο από ό, τι είναι αναγκαίο, πρέπει να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά για να διατηρήσουν αυτές τις συνθήκες και να θυμάστε, η θερμότητα ανεβαίνει! Όπως με οποιαδήποτε εργασία στην κυψέλη, ο έλεγχος της θερμοκρασίας (και πρέπει να υποθέσουμε, επίσης, CO2 και υγρασία) τροφοδοτείται από την κατανάλωση μελιού. Δίνοντας στις μέλισσες σας πάρα πολύ χώρο, όχι μόνο θα τις οδηγήσετε σε έντονη εργασία, αλλά μπορείτε να δείτε τα αποθέματα μελιού να εξαντλούνται γρήγορα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιμοκτονία.
Σκεφτείτε το μελίσσι σαν ένα σπίτι που πρέπει να θερμαίνεται και το μέλι, όπως τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Αν δώσετε τις μέλισσες σας ένα πολύ μεγάλο σπίτι με τεράστιους κενούς χώρους, θα έχουν ένα αντίστοιχα μεγάλο έξοδα για να πληρώσουν. Ωστόσο, όπως αναπτύσσεται η αποικία σας θα χρειαστεί τον επιπλέον χώρο και θα πρέπει τώρα να είναι σε θέση να το αντέξει οικονομικά.
Το κόλπο είναι να δώσετε στις μέλισσες σας αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να μην μπορούν να τον διατηρήσουν καλά. Ως εκ τούτου, αν οι μέλισσες σας είναι δραστήριες και παρουσιάζουν αύξηση πληθυσμού, θα πρέπει να προσθέσετε ένα ακόμη πλαίσιο από τη στιγμή που έχει γεμίσει το 70% του χώρου στο προηγούμενο. Μπορείτε να συνεχίσετε έτσι και να προσθέτετε πλαίσια με αυτόν τον τρόπο, σε όλη την τυπική περίοδο ανάπτυξης για το κλίμα σας (άνοιξη και καλοκαίρι).
Εάν παρατηρήσετε ότι η νέα αποικία σας δεν αυξάνεται σε μέγεθος, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια αντιμετώπιση προβλημάτων. Είναι σημαντικό ότι κάνετε να γίνεται γρήγορα, γιατί μια νέα αποικία μελισσών έχει μόνο ένα συγκεκριμένο παράθυρο του χρόνου κατά τη διάρκεια του έτους, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Σε ορισμένα κλίματα, αυτό το παράθυρο μπορεί να είναι πολύ σύντομο και σε άλλα να διαρκεί πολύ περισσότερο. Το «παράθυρο» είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτό που ονομάζεται νεκταροέκκριση.
Συνεχίζοντας με την αναλογία «το μέλι είναι χρήμα», όταν τα λουλούδια είναι σε μεγάλη άνθιση, ένα υγιές μελίσσι έχει την ευκαιρία για ανάπτυξη και μπορούν ακόμη και να αποθηκεύσουν «χρήματα» στο λογαριασμό του ταμιευτηρίου τους. Εκμεταλλευόμαστε αυτή την ευκαιρία γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αποικιών. Μικρές αποικίες σπάνια επιβιώνουν το χειμώνα, επειδή δεν έχουν το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα τους και συχνά δεν έχουν αποθηκεύσει αρκετό μέλι για να δαπανήσουν για τη θέρμανση της κυψέλης. Αυτό σημαίνει ότι αν παρατηρήσετε ότι το μελίσσι σας δεν αυξάνεται, θα πρέπει να δράσετε δυναμικά και να καταλάβετε τι μπορεί να το κρατά πίσω.
Συχνά, οι νέες αποικίες που έχουν «παγώσει» σε τέτοια κατάσταση, χρειάζεται να τραφούν με σιρόπι νερού-ζάχαρης για να ξεκινήσουν και να σταθούν στα πόδια τους (οι μέλισσες σας χρειάζονται ένα δάνειο εκκίνησης). Μερικές φορές, μπορεί απλά να έχουν μια κακή βασίλισσα που δεν μπορεί να ενισχύσει τον αναγκαίο αριθμό εργατικού δυναμικού.
 
Η ελάττωση του χειμώνα.
Ένα μελίσσι δεν έχει ποτέ στατικό χαρακτήρα. Οι μέλισσες έχουν έναν κύκλο που ταιριάζει με τις εποχές. Αναπτύσσονται πολύ την άνοιξη και το καλοκαίρι, χτίζοντας κηρήθρες και φτιάχνοντας αντίστοιχα εργατικό δυναμικό, αλλά στη συνέχεια συστέλλονται το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν οι μέρες μικραίνουν και γίνονται ψυχρότερες. Οι μέλισσες θα σταματήσουν την κατασκευή νέων κεριών και μπορεί ακόμη και να εγκαταλείψουν κάποιες πλαίσια, αφήνοντας τα άδεια και αχρησιμοποίητα. Όταν το καλοκαίρι τρυγηθεί ο όροφος και τοποθετηθούν τα κενά πλαίσια πίσω στην κυψέλη και διαπιστώσετε ότι δεν τα ξαναγεμίζουν, τότε είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τα κενά πλαίσια και να μειώσετε το μέγεθος της κυψέλης.
Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πότε ακριβώς χρονικά, αλλά αν δώσουμε προσοχή στις μέλισσες σας και τις ανθοφορίες, είναι πολύ καλύτερο από το να κολλήσετε σε μια ημερομηνία στο ημερολόγιο. Το πότε ακριβώς μπορεί να είναι διαφορετικό κάθε χρόνο και κάποια κλίματα επιτρέπουν μεγαλύτερη διάρκεια εποχής.
Νομίζω ότι υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με την αφαίρεση του μελιού από τις κυψέλες σας σε σχέση με τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Αν τα πλαίσια τροφών είναι άδεια από μέλι, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε, αν όμως είναι γεμάτα θα πρέπει να αφήσετε για τις μέλισσες σας, ώστε να επιβιώσουν το χειμώνα που έρχεται. Οι μέλισσες πρέπει να καταναλώνουν μέλι για να έχουν την ενέργεια ώστε να παραμείνουν ζεστές, επιπλέον το μέλι είναι ένα μονωτικό υλικό και αυτό θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ στο να κρατήσει τις μέλισσες σας ζεστές. Οι μέλισσες θα συγκεντρωθούν στη γονοφωλιά για ζεστασιά, με τις μέλισσες στο εξωτερικό του συμπλέγματος να αλλάζουν συχνά θέσεις με τις μέλισσες στο εσωτερικό όταν παίρνουν πάρα πολύ κρύο. Η θερμοκρασία 35οC δεν θα διατηρείται σε όλη την κυψέλη, αλλά όσο πιο ζεστό είναι το σύνολο της κυψέλης, τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρειαστούν για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα τους. Αυτός είναι ο λόγος μελισσοκόμων σε ψυχρά κλίματα στο εξωτερικό που συχνά μονώνουν τις κυψέλες τους.
 
Μετάφραση: www.spaniamelissa.gr