RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Εσύ κρατάς ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ;

Κι όμως είναι μία από τις πιο χρήσιμες συνήθειες που μπορεί να αποκτήσει ένας νέος μελισσοκόμος. Κάθε φορά που επιθεωρείτε μια κυψέλη, θα πρέπει να κρατήσετε σημειώσεις σχετικά με το τι μπορείτε να είδατε. Αυτή η πρακτική δεν είναι μόνο για να ενισχύσει αυτά που ξέρετε ήδη, αλλά θα σας βοηθήσει να μάθετε νέα πράγματα στην πορεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι πρέπει να παρακολουθείτε σε κυψέλες σας συν, μερικές συμβουλές για το πώς να κάνετε τη διαδικασία εύκολη και σωστή!
Η σημασία της ΙστορίαςΟι σημειώσεις στην επιθεώρηση είναι σαν τις καλές σημειώσεις στην τάξη. Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί το κάνετε εκείνη τη στιγμή, αλλά θα είστε ευτυχείς που τις έχετε αργότερα! Οι σημειώσεις αυτές είναι πολύτιμες επειδή είναι μια καταγραφή της υγείας των μελισσών σας. Όταν κάτι πάει στραβά με τις μέλισσες σας, οι σημειώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τι συμβαίνει. Ας πούμε σε μια κυψέλη φαίνεται στις τελευταίες επιθεωρήσεις ότι πέφτει ο αριθμός του εργατικού γόνου και μεγαλώνει εκείνος του κηφηνογόνου... Ελέγχετε τις σημειώσεις σας και διαπιστώνετε ότι αυτό το μοτίβο άρχισε μετά από τη δημιουργία νέας βασίλισσας πριν από 6 εβδομάδες. Φαίνεται σαν να έχετε μια ατελή γονιμοποίηση της βασίλισσας. Εάν είστε αρχάριος, ίσως να μην είστε σε θέση να διαγνώσετε αυτό το πρόβλημα στην κυψέλη σας ακόμα, αλλά αν καταγράψετε αυτό που βλέπετε, μπορείτε να το δείξετε σε έναν μελισσοκόμο που μπορεί.
Ακόμα και οι πιο έμπειροι μελισσοκόμοι θα ωφεληθείτε από τη διατήρηση ενός αρχείου καταγραφής επειδή οι σημειώσεις μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε θετικά πρότυπα για επιλογή βασιλισσών π.χ για βασιλοτροφία. Αν για παράδειγμα έχετε ανατρέξει στις σημειώσεις σας από τα προηγούμενα τρία έτη της μελισσοκομίας θα παρατηρήσετε ποια ή ποιες ήταν οι κυψέλες που είχαν μια κορυφαία άνοδο την άνοιξη, ποιες παράγουν περισσότερο μέλι κ.λ.π.

Θα μπορούσατε επίσης να πειραματιστείτε δίνοντας δεύτερες εισόδους σε κάποιες δυνατές κυψέλες, για παράδειγμα, και να μάθετε εάν η παραγωγή μελιού σας σε αυτές τις κυψέλες θα αυξηθεί, πάρα πολύ. Έτσι αν θέλετε αυτός ο χειρισμός να επαναληφθεί ή όχι, θα έχετε καταγεγραμμένα πρακτικά για να το κάνετε! Ένας οργανωμένος μελισσοκόμος είναι ένας ευτυχισμένος μελισσοκόμος.Για τους αρχάριους, οι επιθεωρήσεις στην κυψέλη μπορεί να είναι πολλές, ίσως περισσότερες απ΄ ότι πρέπει... Μπορείτε να ανοίξετε τις κυψέλες σας και να αρχίσετε να επιθεωρείτε, αλλά δεν ξέρω πραγματικά τι ψάχνετε ή αν ελέγχετε όσα πρέπει να ελέγξετε. Λοιπόν, αν δημιουργήσετε ένα πρότυπο για τις σημειώσεις σας, μπορεί να βοηθήσουν στη δομή και το σκοπό των επιθεωρήσεων της κυψέλης σας. Πολλά πρότυπα λειτουργούν ως λίστα ελέγχου, με αποτέλεσμα ο μελισσοκόμος να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για την αξιολόγηση υγείας της κυψέλης.
Είδες τη βασίλισσα; Είδες τα αυγά; Οποιαδήποτε συμπτώματα της νόσου; Και ούτω καθεξής...Οι σημειώσεων δημιουργούν ένα τελετουργικό που σας καθοδηγεί αρχικά, αλλά τελικά σας κάνει να είστε προσεκτικός και επιμελής όταν εργάζεστε στις μέλισσες σας. Τι πρέπει να παρακολουθείτεΛοιπόν, τι ακριβώς πρέπει να παρακολουθείτε κατά τη λήψη σημειώσεων ελέγχου; Έχω δημιουργήσει ένα πρότυπο για σας πιο κάτω.

 Φυσικά, ο καθένας ακολουθεί τη δική του πρακτική. Αυτή που τον βολεύει. Η προσωπική μου προτίμηση είναι να δημιουργώ εγγραφές ήχου. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το κινητό στη  φωνητική λειτουργία. Αργότερα, μπορώ να συνδεθώ μια ψηφιακή έκδοση των πληροφοριών στο BeeNotes online λογισμικό τήρησης αρχείων για τους μελισσοκόμους.
Κάποιες φορές κρατώ φωνητικές σημειώσεις με ένα δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι και ύστερα τις καταχωρώ σε μια βάση δεδομένων που κρατώ σημειώσεις για όλο το μελισσοκομείο μου. Μερικοί προτιμούν να έχουν ένα απλό σημειωματάριο τσέπης. Εσείς παίρνετε σημειώσεις κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων;
Μοιραστείτε τη μέθοδο σας. Κάποιοι ίσως θέλουν να την ακούσουν. Πηγή: www.spaniamelissa.gr