RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Γιατί οι μέλισσες μου ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΟΦΟ;

Οι λόγοι για τους οποίους οι μέλισσες σας δεν γεμίζουν τον όροφο είναι πολλοί και σοβαροί. Μερικές φορές η απάντηση βρίσκεται στο χρονοδιάγραμμα και μερικές φορές απλά πρέπει να τους αναζητήσουμε στις μέλισσες και τις επιλογές τους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες, καθώς και μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να προσεγγίσετε το θέμα.


Νεκταροέκκριση
Οι μέλισσες θα χτίσουν τα νέα πλαίσια μόνο όταν υπάρχει ισχυρή ροή νέκταρος. Αν δεν υπάρχει το νέκταρ ώστε να χτίζουν με αυτό τον καινούριο όροφο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σπαταλήσουν ενέργεια για την οικοδόμηση πλαισίων που στη συνέχεια θα παραμείνουν άδεια. Έτσι, αν τοποθετήσετε ένα όροφο στην κυψέλη σας κατά τη διάρκεια έλλειψης νέκταρος, μην περιμένετε τις μέλισσες σας να το γεμίσουν. Δυστυχώς, οι μήνες και οι ημερομηνίες στο ημερολόγιο, δεν αποτελούν ασφαλή πάντα εγγύηση ότι θα υπάρξει ροή νέκταρος. Μερικές φορές, τα λουλούδια ξεκινούν να ανθίζουν αργά εξαιτίας ενός μακρύ χειμώνα ή μερικές φορές τα πάντα μπορεί να έχουν στεγνώσει νωρίς το καλοκαίρι, αν δεν υπήρχε πολύ βροχή όλο το χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν υπάρχει ροή είναι να παρακολουθήσετε τις μέλισσες σας. Αν χτίζουν, φέρνοντας γύρη και κάνουν μέλι τότε υπάρχει μια ροή έξω! Αξίζει επίσης να πούμε ότι οι παραφυάδες ή ορισμένα αποδυναμωμένα μελίσσια πρέπει να τρέφονται με σιρόπι για να αρχίσουν να «ανεβαίνουν». Αυτό δημιουργεί ουσιαστικά μια τεχνητή ροή νέκταρος που είναι γι αυτά κίνητρο για τη δημιουργία νέων κεριών, αλλά και για αύξηση του πληθυσμού τους.

Τοποθέτηση

Αν είστε αρκετά βέβαιοι ότι υπάρχει ροή νέκταρος, αλλά ο όροφός σας εξακολουθεί να παραμένει  άδειος, το πρόβλημά σας μπορεί να βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο τον έχετε τοποθετήσει. Κάποιοι μελισσοκόμοι για παράδειγμα υποστηρίζουν πως είναι καλύτερα να τοποθετούν τον όροφο κάτω και πάνω τη γονοφωλιά, επειδή υπάρχει όπως υποστηρίζουν μια φυσική τάση των μελισσών να χτίζουν από πάνω προς τα κάτω. Ανεξάρτητα από το πού τοποθετείτε όμως τον όροφο, μην ξεχνάτε πάντα να μετακινήσετε ένα ή δύο πλαίσια από τη γονοφωλιά στη μέση του ορόφου, κάτι που θα παρακινήσει τις μέλισσες να «πιάσουν» αμέσως τον όροφο και θα τις ενθαρρύνει να οικοδομήσουν. Μερικές φορές, οι μέλισσες απλά δεν φαίνεται να ξέρουν τι να κάνουν με όλο αυτό το νέο κενό χώρο. Έχουν καταγραφεί ακόμη περιπτώσεις που άρχισαν να χτίζουν κερί σε πλαίσιο από το κάτω μέρος του πλαισίου προς τα επάνω, σαν μια μικρή πυραμίδα! Αν μετά από μερικές εβδομάδες ακόμα δεν χτίζουν στα νέα πλαίσια, μπορεί να ήταν λάθος για εκείνη την περίοδο που προστέθηκε ο όροφος ή μπορεί να ήταν αδύναμη η ροή νέκταρος ή να τελείωσε. Θα ήταν καλύτερο να πάρετε τα πλαίσια πίσω κι έτσι το μελίσσι θα μπορέσει να συγκεντρωθεί σωστά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο τέλος του καλοκαιριού.

Πλαίσια Χτισμένα εναντίον άχτιστων

Σε πολλές περιπτώσεις έχω συναντήσει μέλισσες που ήταν απρόθυμες να χτίσουν νέα πλαίσια. Αντί να προσπαθούμε λοιπόν να τις πείσουμε να το χρησιμοποιήσουν, απλά αφαιρούμε την κηρήθρα και τις αφήνουμε να χτίσουν φυσικό κερί από την αρχή. Αν αυτό το εμπόδιο αφαιρεθεί, οι μέλισσες συνήθως αρχίζουν να χτίζουν σχεδόν αμέσως!

Υγεία

Το τελευταίο πράγμα που εξετάζουμε, αλλά το πιο σοβαρό, είναι το μέγεθος και η δύναμη της κυψέλης σας. Εάν έχετε μια κυψέλη στην οποία οι μέλισσες γεμίζουν όλο το χώρο της, αλλά ο πληθυσμός δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι, πιθανότατα δεν θα έχουν τους πόρους για να καλύψουν έναν επιπλέον όροφο. Πριν από την προσθήκη ενός ορόφου βεβαιωθείτε ότι έχετε υγιείς μέλισσες! Μετρήσετε προσεχτικά τα πλαίσια του γόνου. Δείτε αν είναι τουλάχιστον 7 πλαίσια γόνου, αλλά ο γόνος να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 του πλαισίου. Ελέγξτε το σχέδιο, του γόνου και βεβαιωθείτε ότι είναι υγιές. Αυτό σημαίνει πως οι μέλισσες που γεννιούνται από αυτό τον γόνο θα είναι κι αυτές υγιείς.

Να θυμάστε πως η προσθήκη επιπλέον χώρου (ορόφου) σε ένα αδύναμο μελίσσι, μπορεί να το αποδυναμώσει περισσότερο, διότι θα πρέπει να υπερασπιστεί το χώρο του έχει και επίσης είναι πιο δύσκολο να ελέγχει της θερμοκρασία της κυψέλης.