RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η «λαμογιά» είναι ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Έτσι για να μην παραπονιόμαστε κι εμείς ότι λαμόγια υπάρχουν μόνο εδώ, στην ψωροκώσταινα… Βρήκαμε και μεταφράσαμε ένα άρθρο Αμερικάνικης εφημερίδας αυτού του μήνα, που λίγο πολύ μιλάει για την έξαρση των μελισσοκλοπών ! Όχι στη χώρα μας αυτή τη φορά, αλλά στην μακρινή Καλιφόρνια… Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα του άρθρου, όχι μόνο για να δείτε ότι η «λαμογιά» είναι διεθνούς προέλευσης, αλλά για να διαπιστώσετε πόσο παίρνουν οι Αμερικανοί συνάδελφοί σας κατά την επικονίαση !!!

«Ανατύπωση με την άδεια από την ‘Αγροτική Εφημερίδα’ - Ειδικά Χαρακτηριστικά Σελίδα - Οκτώβριος 2016… (αποσπάσματα)


Οι ερευνητές επιδιώκουν την μείωση της εγκληματικότητας κατά των μελισσοκόμων κατά τη διάρκεια της επικονίασης της αμυγδαλιάς. Για όσους τολμούν ή προσπαθούν να  κλέψουν μελίσσια, αυξάνει το δέλεαρ η τιμή των ενοικίων  κατά τη διάρκεια της επικονίασης. Να υπενθυμίσουμε πως η Καλιφόρνια θεωρεί την πράξη αυτή κακούργημα και εξακολουθεί να αναζητά τα ίχνη των κλεφτών μελισσών.

Οι μέλισσες αποτελούν εδώ και καιρό στόχο για τους εγκληματίες κατά τη διάρκεια της επικονίασης αμυγδάλου, αλλά το ποσοστό της κλοπής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω του γρήγορου και εύκολου κέρδους. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός της έλλειψης των μελισσών και η αύξηση στις τιμές ενοικίασης κατά την επικονίαση δελεάζει πολύ τους κλέφτες.

Στη Καλιφόρνια υπάρχουν 1,1 εκατομμύρια στρέμματα αμύγδαλα, κάτι που μεταφράζεται σε μια βιομηχανία $6 δις. Ωστόσο, προκύπτει ένα οδυνηρό αδιέξοδο για τις αμυγδαλιές χωρίς την επικονίαση, επειδή το Γκόλντεν Στέιτ δεν έχει αρκετές μέλισσες για να εκτελέσει το έργο. Κάθε χρόνο, πριν από το Φεβρουάριο έως τις αρχές Μαρτίου, κατά τη σεζόν της επικονιάσεως, φορτηγά από όλη την Η.Π.Α  καταφθάνουν στα δυτικά, γεμάτα με δισεκατομμύρια μελισσών. Οι περίπου 1,8 εκατομμύρια κυψέλες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επικονίασης της αμυγδαλιάς, φτάνουν το 90% των διαθέσιμων εμπορικών κυψελών στις Η.Π.Α.

Οι τιμές ενοικίασης ανά κυψέλη τετραπλασιάστηκαν σε μία μόνο δεκαετία, φθάνοντας κατά μέσο όρο $190 το 2016. Κυψέλες με μέλισσες τοποθετούνται παντού, σε όλες τις τοποθεσίες και παραμένουν ακάλυπτες. Οι κλέφτες κυψελών, συνήθως χτυπούν αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Ποιος κάνει την κλοπή; Μα η πλειοψηφία των κυψελών κλέβονται  από μελισσοκόμους, οι οποίοι συνήθως αρπάζουν από 20 έως 200 κυψέλες σε ένα χτύπημα.

Είναι ξεκάθαρα μια μορφή γεωργικής αδελφοκτονίας, όταν στην ουσία κλέβονται οι συμβάσεις των μελισσοκόμων από τους συναδέλφους τους. Για παράδειγμα, 100 κλεμμένα μελίσσια ενοικιάζονται σε $200 για χρήση μερικών εβδομάδων, κάτι που σημαίνει $20.000 κέρδος χωρίς εργασία ή διαχείριση. Οι εμπορικές κυψέλες συχνά διατηρούνται τέσσερις σε μια παλέτα. Χρησιμοποιώντας Πλατφόρμες και ανυψωτικά μηχανήματα, οι κλέφτες φορτώνουν γρήγορα και σε λίγες ώρες το αυτοκίνητο τους ξεφορτώνει τις κλεμμένες κυψέλες σε άλλη περιοχή επικονίασης αμυγδαλιάς. Συχνά βγάζουν τα γεμάτα πλαίσια, τα τοποθετούν σε δικές τους άδειες κυψέλες και αφήνουν μετά όλο τον εξοπλισμό σε περιοχές που οι ίδιοι έχουν υπογράψει συμβάσεις επικονίασης.

Οι τιμές της κάθε κυψέλης κυμαίνεται σε $300 έως $350 κατά μέσο όρο. Αν κλαπούν 200 παλέτες με τέσσερις κυψέλες η καθεμιά, είναι μια ζημιά της τάξης $280.000 για τον μελισσοκόμο ιδιοκτήτη: εξοπλισμός, αξία των μελισσών και των βασιλισσών, και κέρδη ενοικίασης για επικονίαση.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Μελισσοκομικής Ομοσπονδίας, επισημαίνει πως υπάρχει συνεχώς αύξηση στις κλοπές μελισσών για επικονίαση της αμυγδαλιάς, από το 1970. "Οι κλοπές μελισσών συνεχίζονται γιατί ενώ έχουμε λίγες πια μέλισσες, οι τιμές για επικονίαση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Υπάρχουν πάρα πολλά κλεμμένα μελίσσια που νοικιάζονται σε ανυποψίαστους καλλιεργητές αμύγδαλου. Πάντοτε θα υπάρχουν μερικοί αδίστακτοι άνθρωποι σε κάθε κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της μελισσοκομίας, που είναι αρκετά ξεδιάντροποι για να διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα".



Δυστυχώς η κλοπή μελισσών είναι χαμηλά στη λίστα της νομικής προτεραιότητας. Αρκετά χρόνια πριν, ένας κλέφτης που πιάστηκε να έχει κλέψει μέλισσες από 12-13 άλλους ιδιοκτήτες, έλαβε εννέα μήνες φυλάκιση με αναστολή και την υποχρέωση να αποκαταστήσει οικονομικά τη ζημιά προς τους μελισσοκόμους. Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό αντάλλαγμα ήταν μέρος της ποινής, μόνο ένα θύμα έλαβε την πληρωμή…

Πηγή/μετάφραση/επεξεργασία: www.spaniamelissa.gr