RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και ΒΑΨΙΜΟ ΚΥΨΕΛΩΝ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάψετε τις κυψέλες σας. Εδώ ακολουθεί απλά μια πρόταση δοκιμασμένη, σχετικά εύκολη και οικονομική με καλά αποτελέσματα. 
Υλικά
Κόλλα Ατλακόλ
Γυαλόχαρτο 80άρι
Αντισκωριακό (μίνιο) για τη βάση (2 χέρια)

Λινέλαιο ωμό Αγγλίας (1 χέρι)
Ριπολίνη νερού (2 χέρια)
Αστάρι νερού (Βελατούρα) (1 χέρι)
Βούρτσα 3 ιντσών
Λαδομπογιές μικρές ή σπρέι
Πλέγμα με άνοιγμα μικρότερο των 3 χιλιοστών
Νέφτι
Σπάτουλα
Δίχαλα καρφωτικά
Έλασμα ατσάλινο χοντρό
Λαμαρινόβιδες Νο 9 (περίπου 5 χιλιοστών)


Για να γίνει η δουλειά ευκολότερα, στοιβάζουμε (ντανιάζουμε) τους ορόφους μόνο, όλους μαζί, τα καπάκια όλα μαζί και βάζουμε τις βάσεις χωριστά. Αρχικά θα χρειαστεί να καλύψουμε τις πιθανές χαραμάδες με στόκο, με τη βοήθεια της σπάτουλας. Έτσι θα χρειαστεί να προμηθευτούμε ξυλόστοκο. Εναλλακτικά και με πολύ καλά αποτελέσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξυλόκολλα (ατλακόλ) σε μίξη με πριονίδι, έτσι που να φτιάξουμε ένα μείγμα αρκετά στερεό, αλλά και να δουλεύεται κατάλληλα. Σπατουλάρουμε όσα σημεία χρειάζονται και αφού στεγνώσει θα χρησιμοποιήσουμε το γυαλόχαρτο για να κάνουμε την συγκεκριμένη επιφάνεια λεία.

Τις βάσεις θα χρειαστεί να τις κόψουμε από κάτω με τη βοήθεια σέγας. Αυτό θα επιτρέψει στο μελίσσι να αερίζεται ικανοποιητικά, πράγμα πολύ σημαντικό για την περίοδο του καλοκαιριού, στις μεταφορές, αλλά και για τον χειμώνα. Φροντίζουμε να γίνουν οι τρύπες στο πίσω μέρος της βάσης και όχι προς την είσοδο, γιατί θα τις κλείσουν οι μέλισσες με πρόπολη. Τοποθετούμε πλέγμα σκληρό, με άνοιγμα μικρότερο των 3 χιλ με τη βοήθεια δίχαλων καρφωτικών και καλύπτουμε το άνοιγμα της βάσης.
Θα ακολουθήσει επίστρωση με λινέλαιο, με το οποίο περνάμε ένα χέρι. Αν θελήσουμε να κάνουμε και δεύτερη στρώση, είναι καλό να γνωρίζουμε πως θα αργήσει αρκετές μέρες να στεγνώσει για να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Με το ένα χέρι λινέλαιο, την επόμενη μέρα μπορούμε να βάλουμε το χρώμα που κύριο σκοπό έχει να προστατέψει το ξύλο από την εκτεθειμένη βάση στο νερό, υγρασία, χώμα κ.α. Για το σκοπό αυτό, για το κάτω τμήμα της βάσης το οποίο είναι και το περισσότερο εκτεθειμένο, θα χρησιμοποιήσουμε αστάρι μετάλλου (μίνιο) με το οποίο θα κάνουμε 2 χέρια.
Τα πλαϊνά μέρη της βάσης μπορούν να βαφτούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι όροφοι και τα καπάκια. Δηλαδή θα χρειαστούμε ένα χρώμα και το αστάρι του που θα μπει πριν από αυτό. Ένα πολύ αποτελεσματικό και σχετικά φιλικό, είναι η ριπολίνη νερού (γνωστή ως λαδομπογιά νερού). Το αστάρι νερού το περνάμε 1 χέρι, ενώ το χρώμα 2 χέρια. Αυτό που έχει σημασία είναι να διαφοροποιούνται τα χρώματα στις εισόδους και για να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαδομπογιές και να βάψουμε τη μία, την μπροστινή πλευρά ολόκληρη, να βάψουμε ένα τμήμα της με διαφορετικά χρώματα ή ακόμα να χρησιμοποιήσουμε σπρέι, κάνοντας ότι σχέδια θέλουμε εμείς.

Θα χρειαστούμε επίσης βίδες για να τοποθετήσουμε τους μεντεσέδες και αν επιλέξουμε κινητή βάση, θα την «δέσουμε» με τον όροφο με τη βοήθεια ελάσματος. Εκεί χρειάζονται και οι λαμαρινόβιδες για τη συγκράτησή του.

Καλή επιτυχία !!!