RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Το βάμμα Πρόπολης ενάντια στο Αλτσχάιμερ! (έρευνα)



Η μελέτη αξιολόγησε τη νευροπροστατευτική δράση του αιθανολικού εκχυλίσματος ινδικής πρόπολης (αυτό που εμείς αποκαλούμε βάμμα πρόπολης) ενάντια στο β-αμυλοειδές που προκαλεί βλάβη της μνήμης στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Το βάμμα πρόπολης χορηγήθηκε από του στόματος σε αρουραίους σε δόσεις των 100.200 και 300 mg/kg. Οι συμπεριφορικές αποδόσεις αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας λαβύρινθο νερού και λαβύρινθο ακτινικού βραχίονα. (Αν το πειραματόζωο θυμάται πώς να βγει από το λα­βύρινθο η μνήμη του είναι καλή!)


Στο τέλος της μελέτης συμπεριφοράς, τα πειραματόζωο θανατώθηκαν και εξετάστηκαν οι εγκέφαλοί τους. Εκτιμήθηκαν οι αντιοξειδωτικές παράμετροι και οι μονοαμίνες του εγκε­φάλου. Ερευνήθηκε περαιτέρω η αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης (ένζυμο που διακόπτει τη σύνδεση μεταξύ των νευρώνων) και ο νευροτροπικός παράγοντας του εγκεφάλου. Επι­πλέον πραγματοποιήθηκαν αιματολογικές και ιστοπαθολογικές εξετάσεις.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά, τα τεστ μνήμης δηλαδή, οι αρουραίοι που έπαιρναν το βάμμα πρόπολης παρουσίασαν σημαντική (Ρ <0.05) βελτίωση. Αναστράφηκε όπως γράφουν οι ερευνητές, η γνωστική εξασθένηση που προκάλεσε το β-αμυλοειδές στους αρουραίους. Το αντιοξειδωτικό δυναμικό αυξήθηκε σημαντικά (Ρ <0,05) μετά τη χορήγηση του βάμματος. Τα επίπεδα της μαλλονδιαλδεΰδης (δείκτης οξεί­δωσης) μειώθηκαν σημαντικά (Ρ <0,01) σε ομογενοποίημα εγκεφάλου μετά από θεραπεία με βάμμα πρόπολης σε σύγκριση με τους μάρτυρες (ομάδα III).


Παρατηρήθηκε επίσης εξαρτώμενη από την δόση αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης και αύξηση των επιπέδων των μονοαμινών του εγκεφάλου (Ρ <0,05) σε σύγκριση με την ομάδα III. Οι μονοαμίνες του εγκεφάλου είναι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με μά­θηση και τη μνήμη αλλά και τα συναισθήματα. Επίσης ρυθμίζουν την έκκριση νευροτροφικών παραγόντων που διατηρούν υγιή τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Τέλος, το βάμμα πρόπολης βελτίωσε τα ελλείμματα μνήμης αυξάνοντας το νευροτροπικό παράγοντα του εγκεφάλου στο πλάσμα του αίματος. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το βάμμα πρόπολης έχει δυναμικό ρόλο να παίξει στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ καθώς βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου μέσω πολλαπλών βιο­λογικών μηχανισμών.

Πηγή άρθρου:  http://excel-xromata.gr