Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο
πρωτόκολλο παραγωγής μελιού μελισσοθεραπείας ώστε να υπάρξει και μέθοδος
πιστοποίησης. Γενικά, θα λέγαμε ότι καλής ποιότητας είναι κάθε μέλι που έχει
παραχθεί με προδιαγραφές βιολογικού, δηλαδή ακολουθώντας την ορθή μελισσοκομική
πρακτική και φυσικά το πιστοποιημένο βιολογικό μέλι. Αυτό σημαίνει ότι θα
πρέπει ο μελισσοκόμος να έχει ακολουθήσει τον
σωστό χειρισμό στα μελίσσια του,
με τα ενδεδειγμένα φάρμακα και στον ενδεδειγμένο χρόνο. Μία ακόμη παράμετρος
ποιότητας είναι ότι όσο πιο κοντά είμαστε στον τρύγο, όσο πιο φρέσκο είναι τόσο
πιο δυνατό θεραπευτικά είναι το μέλι, αφού με την πάροδο του χρόνου κάποια
ένζυμα του μελιού μειώνονται, κάποια συστατικά όπως η υδροξυμεθοφουρφουράλη
αυξάνονται και γενικότερα η σύστασή του μεταβάλλεται.
Τι
συμβαίνει με τη νοθεία του μελιού;
Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι το
νοθευμένο μέλι, το οποίο προκύπτει από την προσθήκη εξωγενών σακχάρων, δεν
είναι δυνατόν να διακριθεί οργανοληπτικά, δηλαδή με τη γεύση. Ακόμη και οι πολύ
πεπειραμένοι δεν μπορούν να διακρίνουν αυτές τις προσμείξεις. Στην αγορά
κυκλοφορούν, επίσης, σκευάσματα που ονομάζονται μέλι και αποτελούνται κατά 100%
από αμυλοσιρόπια. Ενας τρόπος, όχι πάντα σίγουρος, είναι να αφήσουμε το μέλι να
τρέξει από το κουτάλι. Σε θερμοκρασία δωματίου το μέλι ρέει σε συνεχή κλωστή
και φτιάχνει πτυχές, στρώσεις που παραμένουν για λίγη ώρα, ενώ το αμυλοσιρόπιο
στάζει σε σταγόνες. Κάποια είδη μελιού, όπως τα μέλια από ρείκι, καστανιά ή
κουμαριά είναι πιο ρευστά. Έχουν όμως πολύ ιδιαίτερο άρωμα και γεύση και
ξεχωρίζουν.
Πώς
όμως μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι ο μελισσουργός υιοθέτησε τις ενδεδειγμένες
μεθόδους κατά τη διάρκεια παραγωγής του μελιού;

Ποιο
από τα ελληνικά μέλια θεωρείται καλύτερο;
Όλα τα μέλια έχουν την αξία τους
ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο τα θέλουμε. Το μέλι περιέχει κατά κάποιον
τρόπο το φυτό ή τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Όλα τα μέλια είναι κατάλληλα
για εξωτερική χρήση σε τραύματα γιατί όλα έχουν αντιμικροβιακή και επουλωτική
δράση, αρκεί να είναι φρέσκα και χωρίς κατάλοιπα. Όμως υπάρχουν και πολύ
συγκεκριμένες χρήσεις. Για παράδειγμα, για να αντιμετωπίσουμε την αλλεργία στο
περδικάκι θα πρέπει να δώσουμε κηρήθρα από μια περιοχή που έχει περδικάκι την
εποχή που ανθίζει το περδικάκι. Έτσι επιτυγχάνεται η απευαισθητοποίηση. Για το
θυμαρίσιο μέλι υπάρχουν έρευνες που του προσδίδουν επιπλέον και
χημειοπροφυλακτικές ιδιότητες, προστατεύει δηλαδή από τον καρκίνο και
συγκεκριμένα του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη. Δεν έχουν γίνει έρευνες
για όλα τα μέλια. Καλό μέλι, επιμένω, είναι το σωστά παραγόμενο μέλι.
Τι
σχέση έχει το κρυστάλλωμα του μελιού με την ποιότητά του;

Πηγή
άρθρου: www.ethnos.gr
Φωτό:
1.
http://weknowyourdreams.com
2.
https://food-health-365.com
3.
http://lovelygreens.com
4.
http://healthyhabitshub.com
5.
https://thegardendiaries.wordpress.com