RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ποια είναι η «ασθένεια του Μάη» που προσβάλλει τα μελίσσια και πώς αντιμετωπίζεται

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για μια όχι και τόσο γνωστή κατάσταση ή μάλλον ασθένεια των μελισσών. Περίπου στα μέσα με τέλος του Μάη, κάποια μελίσσια εμφανίζουν διάφορα περίεργα συμπτώματα. Ενώ το μελίσσι συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του (η βασίλισσα ωοτοκεί, οι συλλέκτριες συλλέγουν γύρη και νέκταρ) και φαινομενικά όλα πηγαίνουν καλά στην αποικία, παρόλα αυτά το μελίσσι αδυνατίζει

 γρήγορα και γίνεται αντιπαραγωγικό. Επίσης ξαφνικά παρατηρούμε πεθαμένες μέλισσες μπροστά από την είσοδο, αλλά και κάποιες μεμονωμένες μέλισσες που «τρέμουν» απ΄ έξω χωρίς να κάνουν καμιά συγκεκριμένη εργασία.


Αυτή είναι η «ασθένεια του Μάη» όπως παραδέχεται το τμήμα Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συμβαίνει για τον εξής λόγο: Την περίοδο του Μάη, οι μέλισσες επειδή εκτρέφουν γόνο εντατικά, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γύρης για την παραγωγή βασιλικού πολτού. Τα υπολείμματα της γύρης συσσωρεύονται στο έντερό τους και αν δεν απομακρυνθούν σύντομα, δημιουργούνται τοξικώσεις που προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Ευτυχώς η ασθένεια αυτή αντιμετωπίζεται με την προσθήκη 1 γραμμαρίου αλατιού σε 1 λίτρο σιρόπι ανά δεκάρι μελίσσι. Η χορήγηση πρέπει να γίνει μόνο μια φορά.


Κείμενο άρθρου: www.spaniamelissa.gr
Πηγή: http://beelab.gr
Φωτό:
1.    http://trapchicago.com
2.    http://pollinatorstewardship.org