RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Μειωμένη η παραγωγή και ο πληθυσμός των μελισσών στην Ξάνθη

Το Κέντρο Μελισσοκομίας που υπήρχε για την περιοχή της Ξάνθης στην Αλεξανδρούπολη έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια, σύμφωνα με τον Ξανθιώτη μελισσοκόμο, Νίκο Καραπαναγιωτίδη, ο οποίος βέβαια τόνισε στην εφημερίδα «Εμπρός» ότι και ενόσω λειτουργούσε δεν παρείχε ιδιαίτερες υπηρεσίες στους μελισσοκόμους. «Τα Κέντρα Μελισσοκομίας δεν βοήθησαν ουσιαστικά τον μελισσοκόμο. Ακόμη και στις επιδοτήσεις για πετρέλαιο

 και κάποια έγγραφα που χρειαζόμασταν, δεν έκαναν κάτι και έπρεπε να τα ετοιμάζουμε όλα εμείς. Αντιθέτως, με την Γεωργική Υπηρεσία που λειτουργεί στην πόλη μας έχουμε άριστη συνεργασία και είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικοί για οτιδήποτε αφορά τον κλάδο μας», τόνισε ο ίδιος.




Μια δύσκολη χρονιά για την παραγωγή μελιού
Για μια μέτρια χρονιά κάνουν λόγο κάποιοι μελισσοκόμοι, ενώ για άλλους η χρονιά εξελίχθηκε πολύ αρνητικά λόγω των καιρικών συνθηκών. Σε κάποιες περιοχές και σε ορισμένους παραγωγούς η περσινή παραγωγή μελιού ήταν μειωμένη κατά 30-40%, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ισχυρών βοριάδων που ξέραναν τα φυτά, τα οποία δεν απέδωσαν γύρη. Τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκε μειωμένη παραγωγή, κάτι που συνεχίστηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλη την χρονιά (βροχή, κρύο, αέρας). Η τιμή του μελιού κυμάνθηκε στα 7 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρουν μελισσοκόμοι της περιοχής της Ξάνθης, τα μελίσσια συμπεριφέρονταν περίεργα τους τελευταίους μήνες της χρονιάς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Όπως μας εξήγησε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, οι παρατεταμένες υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι τα Χριστούγεννα δεν επέτρεψαν στις μέλισσες να συλλέξουν γύρη και να δημιουργήσουν γόνο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειωθεί η παραγωγή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να μην ανανεωθεί ο πληθυσμός, ώστε να αντέξει τον χειμώνα. «Αν πριν τα κρύα του χειμώνα δεν υπάρξει νέο μελίσσι, δυνατό, ώστε να αντέξει το κρύο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον πληθυσμό της κυψέλης. Υπήρξαν παραγωγοί που έχασαν μέχρι και 50 μελίσσια μέσα στον χειμώνα, που ήταν ιδιαίτερα βαρύς», ανέφερε ο ίδιος.


Προσπάθειες για σύσταση φορέα – Προβλήματα στην συνεργασία με τους αγρότες

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης μας γνωστοποίησε ότι επιχειρείται το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια ανασύστασης του Σωματείου των Μελισσοκόμων. «Έχουμε πραγματοποιήσει κάποιες συναντήσεις και μετά το Καρναβάλι θα γίνει άλλη μία, ώστε να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Σωματείου. Η προσπάθεια γίνεται κυρίως από νέους μελισσοκόμους, γιατί δυστυχώς σνομπάρεται από κάποιους. Σε κάθε συνάντηση είμαστε 20-25 παραγωγοί, αλλά διαφορετικοί κάθε φορά. Και αυτό παρότι όλοι γνωρίζουν πως θα ωφεληθούν από την ύπαρξη οργανωμένου Σωματείου για οποιοδήποτε θέμα αφορά τον κλάδο μας». Τόνισε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής είναι η χρήση φυτοφαρμάκων, κάτι για το οποίο επανειλημμένα έχουν συζητήσει με αγρότες, όχι όμως σε επίσημο επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν πολλά φυτοφάρμακα που είναι ιδιαίτερα δυνατά και σκοτώνουν τις μέλισσες. Ιδιαίτερα με το βαμβάκι έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Και ενώ και οι ίδιοι οι γεωπόνοι τονίζουν στους γεωργούς να μην ραντίζουν μεσημέρι, αλλά βραδινές ώρες, κάτι που ωφελεί και εμάς, καθώς η μέλισσα τότε είναι στην κυψέλη και όχι στον ανθό, επιμένουν να κάνουν ψεκασμούς πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και σε πολλά χωριά που παίρνουν βυτία νερού σε διάφορα μέρη. Ενώ υπάρχουν ειδικά καλάθια για να πετούν εκεί τα φυτοφάρμακα και τις συσκευασίες, κάποιοι επιμένουν να τα ρίχνουν κάτω, μολύνοντας το νερό που πίνουν οι μέλισσες, αλλά και κατ’ επέκταση την περιοχή όπου αυτά απορροφούνται».

Πηγή άρθρου:  http://www.agro24.gr