RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Τι χρειάζεται για να βγάλεις μελισσοκομικό βιβλιάριο

Τουλάχιστον δέκα μελίσσια θα πρέπει να έχει ένας μελισσοκόμος, προκειμένου στη συνέχεια να καταθέσει αίτηση στη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας που μένει, για να αποκτήσει βιβλιάριο. Μετά από ερώτηση συνταξιούχου αναγνώστη του Agro24.gr, που είναι συνταξιούχος, αλλά θέλει να εγγραφεί στα μητρώα των μελισσοκόμων, γιατί έχει ξεκινήσει να ασχολείται με τη μελισσοκομία, απευθυνθήκαμε στη ΔΑΟΚ Ανατολικής Αττικής, όπου ο υπεύθυνος, Ανδρέας Μπέκας, μας ενημέρωσε ότι τα βήματα για τη διαδικασία έκδοσης μελισσοκομικού βιβλιαρίου είναι τα εξής:

1. Ο ενδιαφερόμενος κάτοχος μελισσοσμηνών πρέπει να υποβάλει στη ΔΑΟΚ της μονίμου κατοικίας του αίτηση- δήλωση εις διπλούν που χορηγείται από την Υπηρεσία μας, μαζί με τα εξής δικαιολογητικά:
-Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 για την ακρίβεια των δηλωμένων στοιχείων.
-Δυο πρόσφατες φωτογραφίες
-Αποδεικτικά στοιχεία απόκτησης των μελισσοσμηνών (αποδείξεις αγοράς κυψελών κ.λπ.).
-Βεβαίωση περί κατοχής των μελισσοσμηνών από Μελισσοκομικό σύλλογο και, εφόσον δεν υπάρχει, από αγροτικό σύλλογο της περιοχής της μόνιμης κατοικίας τους (ΦΕΚ 642/28-5-2001)

2. Χορηγείται προσωρινός κωδικός στο ειδικό βιβλίο μητρώο που τηρείται στη ΔΑΟΚ και δίδεται στον αιτούντα ο Κωδικός Αριθμός του.

3. Ακολουθεί σήμανση με πυροσφραγίδα από τον κατέχοντα τα μελισσοσμήνη όλων των κυψελών του με τον κωδικό που του έχει δοθεί.

4. Μέσα σε διάστημα 30 ημερών γίνεται από την ΔΑΟΚ επιτόπιος έλεγχος της ακρίβειας των αναγραφόμενων στην αίτηση στοιχείων και της σήμανση των κυψελών και συντάσσεται Βεβαίωση επιτοπίου ελέγχου.

5. Μετά τον έλεγχο η ΔΑΟΚ χορηγεί θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο όπου αναγράφεται ο αριθμός των μελισσοσμηνών και η διάρκεια ισχύος του. Το μελισσοκομικό βιβλιάριο θα έχει ισχύ για δυο χρόνια από της εκδόσεώς του ή τελευταίας μεταβολής του.

Μετά την λήξη της διετίας για να έχουν ισχύ τα βιβλιάρια πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΑΟΚ για θεώρηση με αίτηση του ενδιαφερόμενου καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή παρατηρείται μεγαλύτερη ή ίση των μελισσοσμηνών και για αριθμό μελισσοσμηνών τουλάχιστον 10 πρέπει να δηλώνεται εντός 15 ημερών.


Ειδικά για τον συγκεκριμένο αναγνώστη που είναι συνταξιούχος, ο κ. Μπέκας μας είπε ότι δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει βγει στη σύνταξη ή όχι, προκειμένου να μπορεί να βγάλει βιβλιάριο. Επίσης, δεν έχει σημασία πού βρίσκονται τα μελίσσια. Εάν για παράδειγμα ο μελισσοκόμος βρίσκεται στο Κορωπί και τα μελίσσια του είναι στην Εύβοια, τότε θα υποβάλει την αίτηση για τη χορήγηση βιβλιαρίου στη ΔΑΟΚ όπου μένει (Ανατολικής Αττικής) και στη συνέχεια θα υποβάλει αίτημα επιτόπιου ελέγχου στη ΔΑΟΚ Ευβοίας. Το αποτέλεσμα του ελέγχου θα διαβιβαστεί στη ΔΑΟΚ όπου διαμένει, για να εγκριθεί το βιβλιάριο.

Πηγή άρθρου: http://www.agro24.gr