RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Κινέζικη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ θέλει 100 τόνους πευκόμελο το χρόνο από τη Ροδόπη

Σχεδόν 650 μελισσοκόμοι δραστηριοποιούνται στο νομό Ροδόπης και η ετήσια παραγωγή τους υπολογίζεται χονδρικά στους 100 τόνους μέλι το χρόνο. Η περιοχή παράγει μέλι ανθέων και πευκόμελο. Με αυτό το αγνό προϊόν «κόλλησαν» Κινέζοι επιχειρηματίες. Το γεύτηκαν και αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε την περιοχή μας ήδη δύο φορές,

για να συζητήσει το ενδεχόμενο εισαγωγής του μοναδικού αυτού προϊόντος στη χώρα τους. Πρόκειται για αντιπροσωπεία μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ στην Κίνα και η τελευταία επίσκεψή τους έγινε πριν από ενάμιση μήνα περίπου.

Οι ιδιαιτερότητες του πευκόμελου
Το πευκόμελο αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα και προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica (γνωστό ως "Βαμβακάδα", "Εργάτης"), όταν παρασιτεί στη Χαλέπειο και Τραχεία πεύκη. Οι κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου είναι η Βόρεια Εύβοια, η Χαλκιδική, η Θάσος, η Σκόπελος, η Ζάκυνθος, η Ρόδος αλλά και η Ροδόπη. Από τα μέσα Αυγούστου ξεκινούν σε μεγάλες ποσότητες οι μελιτοεκκρίσεις και διαρκούν έως την επόμενη άνοιξη. Ωστόσο οι περίοδοι των εκκρίσεων που αξιοποιούνται για την παραγωγή του πευκόμελου είναι από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, το μέλι αυτό δεν είναι πάρα πολύ γλυκό και το άρωμά του είναι ιδιαίτερο και παρομοιάζεται με το άρωμα ιωδίου. Το χρώμα του πευκόμελου είναι χαρακτηριστικό και πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Εκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.
Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας κάτι πού είναι ενδεικτικό από το υψηλό ποσοστό τέφρας που διαθέτει. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

«Ο κλάδος είναι πάντα δυναμικός και έχει μεγάλες προοπτικές», είπε ο πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης Δημήτρης Ζάχος, καθώς η περιοχή παράγει ποιοτικό προϊόν. «Μπορούμε σε όλη την Ελλάδα να διπλασιάσουμε τον αριθμό κυψελών που αγγίζει σήμερα το 1.300.000 κυψέλες, μιας και το ελληνικό μέλι είναι ασυναγώνιστο. Δε μπορεί να μας συναγωνιστεί κανείς ούτε στα ανθόμελα, ούτε στα πευκόμελα, και στα νησιά με το θυμάρι. Είναι τέτοια η βιοποικιλότητα των φυτών στη χώρα μας που παράγεται εξαιρετικής ποιότητας μέλι».

 

Ενδεικτικό της ποιότητας του μελιού που παράγεται και στον τόπο μας είναι το έντονο ενδιαφέρον ξένων εταιριών για εισαγωγή του μελιού. Ο κ. Ζάχος έχει κάνει ήδη δύο συναντήσεις με στελέχη κινέζικης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να κλείσει η συμφωνία. «Τους άρεσε παρά πολύ το πευκόμελό μας και περιμένουμε να κλείσουμε συμφωνία. Συναντηθήκαμε δύο φορές μία φορά πέρσι και τη δεύτερη, πριν από ενάμιση μήνα». Η αντιπροσωπεία ήρθε από το Χονγκ Κονγκ, μια παραθαλάσσια περιοχή και σημαντικός λιμένας της Κίνας με εκτιμώμενο πληθυσμό σήμερα κοντά στα 7 εκατομμύρια. «Είναι εκπρόσωποι μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ με 2.000 καταστήματα στο Χονγκ Κονγκ. Θέλουν μία μεγάλη ποσότητα από 50-100 τόνους πευκόμελο το χρόνο», τόνισε ο κ. Ζάχος. Αυτή είναι η συνολική ποσότητα μελιού που παράγεται το χρόνο στη Ροδόπη, άρα για να καλυφθεί απαιτείται μία ευρύτερη συνεργασία με παραγωγούς μελιού από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Δεν το βλέπουμε στενά αυτό το θέμα, το βλέπουμε και περιφερειακά, για να μπορέσουμε τέτοιες ποσότητες να τις καλύπτουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Η λιανική τιμή του πευκόμελου
Οι Κινέζοι φεύγοντας από την περιοχή μας γέμισαν τις βαλίτσες τους με το πευκόμελο, ενώ αναμένεται εντός του Μαΐου να πραγματοποιήσουν την τρίτη τους επίσκεψη στην περιοχή. Επίσκεψη από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά. «Είναι τεράστια αυτή η αγορά και αποτελεί πρόκληση», είπε ο κ. Ζάχος και πρόσθεσε «για να καλύψεις τη ζήτηση που υπάρχει, πρέπει να κινητοποιήσεις όλη την Περιφέρεια. Η μελισσοκομία είναι δυναμικός κλάδος αλλά θέλει προστασία. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί δυστυχώς την αγορά του μελιού την ελέγχουν μεγάλες γερμανικές εταιρίες και ταΐζουν τον κόσμο μέλι που δεν ξέρουν τι είναι. Οι Κινέζοι έχουν πιάσει το νόημα, κατάλαβαν τι παίζεται. Μου είπαν ότι δοκίμασαν και ισπανικό μέλι, και γαλλικό, αλλά δεν τους άρεσαν. Κόλλησαν με το δικό μας το πευκόμελο που είναι καταπληκτικό. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Πευκόμελο έχουμε εμείς και λίγο η Τουρκία στα παράλια, είναι μοναδικό. Θα κυνηγήσουμε δηλαδή να το κάνουμε ΠΟΠ-ΠΓΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Σημειώνεται πως ΠΟΠ «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης»: είναι το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου, που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή. 

Από την άλλη ΠΓΕ «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη»: είναι το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη εν λόγω χώρα, και του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή, και του οποίου η παραγωγή ή/και η μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.


Τέλος, να σημειωθεί πως η τιμή στην οποία πωλείται σήμερα το πευκόμελο στην τοπική μας αγορά υπολογίζεται στα 8 ευρώ το κιλό. Άρα τα οικονομικά οφέλη από μία τέτοια συμφωνία θα είναι σημαντικά για την τοπική κοινωνία.

Πηγή άρθρου:  http://www.agro24.gr
Από:  Όλγα Τσιούλφα
Φωτό:
1.    http://www.agro24.gr
2.    http://ixnilatis33.blogspot.gr
3.    https://bluetrustrade.gr
4.    http://toxrysomeli.blogspot.gr