RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Καθαρίζοντας τον Εξοπλισμό και τα μελισσοκομικά εργαλεία μας

Ύστερα από κάθε τρύγο και εξαγωγή μελιού, συνήθως δημιουργείται η ερώτηση πώς θα καθαρίσουμε τον εξοπλισμό μας. Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Πάντα να χρησιμοποιείτε κρύο νερό πρώτα, αντί για ζεστό κι ας έχει επικρατήσει η αντίθετη άποψη. Η αλήθεια είναι πως το ζεστό νερό μαλακώνει και υγροποιεί το κερί, κάτι που δυσκολεύει την απόλυτη καθαριότητα και την απομάκρυνση του, επειδή σχεδόν πάντα αφήνει υπολείμματα που θα γίνουν ορατά αφού έχει ξανά κρυώσει. 

Ενώ ξεκινώντας με το κρύο νερό, το κερί στερεοποιείται και είτε ξύνεται είτε απομακρύνεται εύκολα με ένα ελαφρύ τρίψιμο, χωρίς να αφήνει καθόλου υπολείμματα. Στο τέλος φυσικά θα χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό μαζί με ελαφριά καθαριστικά, για να απομακρύνουμε και τα τελευταία ίχνη κεριού και μελιού από τον μελιτοεξαγωγέα, το μαχαίρι ή ότι άλλο εργαλείο χρησιμοποιήσαμε.





Καθαρίζοντας τον μελιτοεξαγωγέα, πρέπει να προσέξουμε να αποσυναρμολογήσουμε την μανιβέλα (στους χειροκίνητους) ή το μοτέρ (στους ηλεκτρικούς) καθαρίζοντας και λιπαίνοντας προσεχτικά τα κινούμενα μέρη. Επίσης θα αφαιρέσουμε το καλάθι με τους συρμάτινους ή ανοξείδωτους οδηγούς των πλαισίων και θα τους καθαρίσουμε επισταμένα. Τέλος πρέπει να μην ξεχάσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Εκεί που «πατάει» ο άξονας του μηχανισμού, στο κάτω μέρος του βαρελιού μας, υπάρχει μια ανοξείδωτη μπίλια, η οποία πρέπει προσεχτικά να βγει, να καθαριστεί και φυσικά να λιπανθεί προσεχτικά. 

Κείμενο: www.spaniamelissa.gr
Φωτό:  www.youtube.com/watch?v=wK4nOdh-BWQ