RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μελισσοκομία με τον παλαιό τρόπο

Σαν στοιβαγμένα παλιοσίδερα ή απομεινάρια δέντρων, φαίνονται διάφοροι κομμένοι ξύλινοι κορμοί μπροστά από το σπίτι του Εμπ Μπάρνετ. Τι πραγματικά είναι όμως; Εκτός από τη διάρκεια του κρύου χειμώνα, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, μια πιο προσεκτική ματιά θα αποκαλύψει τα σμήνη από μέλισσες που πετούν τριγύρω. Ο Μπάρνετ είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που εξακολουθεί να διατηρεί μέλισσες στο πραγματικό τους περιβάλλον, που είναι συνήθως κούφιοι




 κορμοί δέντρων. Πολλά από τα δέντρα-κυψέλες έχει ο ίδιος κόψει από το δάσος μεταφέροντας τις αποικίες των μελισσών στο μελισσοκομείο δίπλα στο σπίτι του, στην ορεινή κοινότητα Μπράσι.
«Οι  μέλισσες φαίνεται να έχουν μια προτίμηση για τον κόκκινο κέδρο, προφανώς λόγω του ισχυρού αρώματος του ξύλου» είπε ο Μπάρνετ. Όμως παντού στο δάσος μπορεί κανείς να βρει μελίσσια. «Κάποια φορά βρήκαμε 86 δέντρα-μελίσσια σε μια εβδομάδα» είπε. Παρά το γεγονός ότι ο Μπάρνετ βρίσκει ακόμα μερικά μελίσσια μέσα στο δάσος, υπάρχουν πολύ λιγότερα τώρα, λόγω της αυξημένης θνησιμότητας από ακάρεα βαρρόα, ακάρεα της τραχείας και άλλες απειλές που σπάνια εντοπίζονταν πριν από δεκαετίες.

Τι κάνει για να τις βρει όμως;
Κατ΄ αρχήν παρατηρεί σε μία πηγή νερού, μέλισσες που κατευθύνονται προς τις «κυψέλες» τους.  Αυτό μπορεί να είναι ένα μέρος με υγρή άμμο ή βρύα κατά μήκος ενός ρέματος ή ακόμα και λακκούβες λάσπης, όπου πολλές μέλισσες παίρνουν νερό. Ο Μπάρνετ  με την καλή του όραση τις ακολουθεί. Κατευθύνεται όπως και οι μέλισσες που πετούν καθώς φεύγουν και ψάχνει για την κυψέλη τους. «Οι μέλισσες θα πάνε πολύ μακριά για να βρουν ένα καλό μέρος για να πιουν νερό» δήλωσε ο ίδιος. «Η καλύτερη στιγμή για να βρείτε τις μέλισσες (ακολουθώντας τους από τις πηγές νερού) είναι όταν οι μηλιές ανθίζουν επειδή τότε ξεκινούν να κάνουν μέλι» είπε. Μόλις βρίσκει ένα δέντρο-μελίσσι, αναζητάει την τρύπα είσοδο και κόβει το δέντρο περίπου 1 μέτρο πάνω και κάτω από την τρύπα. «Όταν κοπεί το δέντρο, είναι καλύτερα να βρει κάτι για να προσγειωθεί, όπως ένα άλλο δέντρο, παρά να πέσει έτσι άγαρμπα πάνω στη γη» είπε.



Ο Μπάρνετ επίσης, διατηρεί μέλισσες σε κυψέλες κουτιά, οι οποίες είναι απλά ορθογώνια κουτιά, που αποτελούνται από τέσσερις σανίδες καρφωμένες μαζί για πλευρές, μια σανίδα καρφωμένη στο κάτω μέρος και μια αφαιρούμενη επάνω για καπάκι. Η κάτω σανίδα προεξέχει μπροστά για να παρέχει τις μέλισσες ένα μέρος για να προσγειώνονται κοντά σε μια μικρή οπή εισόδου στο κάτω μέρος της μιας πλευράς. Εσωτερικά, δύο ράβδοι, διασχίζουν ο ένας τον άλλο δημιουργώντας ένα «Χ», για να μπορούν να κρεμαστούν οι κηρήθρες που χτίζουν οι μέλισσες.

«Η βασίλισσα των μελισσών, φυσικά τείνει να γεννήσει τα αυγά της προς το κάτω μέρος της κυψέλης, το οποίο σημαίνει ότι τα κεριά στις ανώτερες περιοχές είναι συνήθως γεμάτα από αγνό μέλι και όχι προνύμφες μελισσών. Αυτό βοηθά ώστε ο μελισσοκόμος να μπορεί να αφαιρέσει το μέλι χωρίς να καταστραφεί την περιοχή του γόνου, βοηθώντας έτσι την κυψέλη να συνεχίσει».

Μετάφραση:   www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασίαwww.spaniamelissa.gr
Πηγή άρθρουhttp://www.journalpatriot.com/
Φωτό:
1.    http://www.journalpatriot.com
2.    http://www.beeginnerbeekeeper.com/
3.    http://www.naturalbeekeepingtrust.org/
4.    https://sites.google.com



5.    http://www.planetbee.org/