RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η διατροφή της μέλισσας

Για κάθε έμβιο οργανισμό, η διατροφή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, τη διατήρηση της υγείας  και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες. Εξαίρεση φυσικά δεν αποτελεί η μέλισσα, η οποία μέσω της θρέψης εξασφαλίζει την

αφομοίωση των διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη κ.λπ., μετασχηματίζοντάς τα σε απαραίτητα για το σώμα υλικά και κατ επέκταση σε ενέργεια. Τα βασικά συστατικά της διατροφής των ενήλικων μελισσών, είναι νέκταρ ή μέλι, γύρη και νερό (Χαριζάνης 2014). Οι μέλισσες φροντίζουν για τη συγκομιδή και αποθήκευση των τροφών τους σχεδόν όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τις εαρινές και καλοκαιρινές περιόδους, καθώς τότε συναντούν αφθονία λουλουδιών).



Τα ενεργειακά αποθέματα που διαθέτουν οι μέλισσες από την κατανάλωση υδατανθράκων, είναι υπεύθυνα  για τη συστολή των μυών, την ενεργοποίηση νευρικών κυττάρων και άλλων λειτουργιών. Εξέχουσα πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών αποτελεί η γύρη, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη των αδενικών συστημάτων, διαμορφώνει και χτίζει τους μυς και τους ιστούς των μελισσών. Ο συνδυασμός υδατανθράκων(νέκταρος) και πρωτεϊνών(γύρης) από τις μέλισσες ευνοεί το σχηματισμό λίπους. Η ύπαρξη αυτού είναι αναγκαία για τις μέλισσες, εφόσον αποτελεί δομικό στοιχείο  στην κατασκευή των κηρηθρών τους. Ένα ποσοστό του λίπους συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό, περιέχει γλυκογόνο και πρωτεϊνούχες ενώσεις, και αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τη μακροβιότητα των μελισσών (Υφαντίδης, 1997; Χαριζάνης 2014).

Τέλος, ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το γεγονός, ότι η τροφή του γόνου καθώς και της βασίλισσας είναι εντελώς διαφορετική από αύτη των ενήλικων μελισσών. Η βασίλισσα λοιπόν, τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με βασιλικό πολτό, μία ουσία που εκκρίνουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες από τους υποφαρυγγικούς αδένες τους. Με βασιλικό πολτό τρέφονται και προνύμφες 1-3 ημερών. Στη συνέχεια τρέφονται με μείγμα μελιού και γύρης, που ονομάζεται και μελισσόψωμο (Υφαντίδης, 1997; Χαριζάνης 2014).


Πηγή: Απόσπασμα πτυχιακής εργασίας του Κάβουρα Δημητρίου
        Πηγή φωτό
1.   http://raynaskywallker.deviantart.com
2.   http://cityfarmer.gr/
3.   http://www.ahlalhdeeth.com