RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Απίστευτη Έρευνα: Τι προκαλεί το Δάγκωμα της Μέλισσας;

 Οι μέλισσες είναι γνωστές για το κεντρί τους, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι μπορούν επίσης να δαγκώσουν. Οι μέλισσες καταφεύγουν σε δάγκωμα όταν έρχονται αντιμέτωπες με παράσιτα, όπως παρασιτικά ακάρεα, τα οποία είναι πολύ μικρά για τσίμπημα. Μια προσεκτική μελέτη της συμπεριφοράς του δαγκώματος, αποκάλυψε ότι οι μέλισσες εκκρίνουν μια χημική ουσία στο δάγκωμα τους, που ζαλίζει τα παράσιτα, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να τα σύρουν έξω από την κυψέλη. 

Έρευνες έδειξαν πως το χημικό αυτό θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο στην ιατρική, ως τοπικό αναισθητικό. 
Ο Δρ Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, βιολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο BBC: «Είχαμε προηγουμένως επισημάνει πως οι μέλισσες ασχολούνται με τα παράσιτα που ζουν μαζί τους στις κυψέλες, αλλά αυτό πιστεύαμε πάντα ότι είναι μέρος της συμπεριφοράς ή του καλλωπισμού τους. Όλοι πίστευαν το ίδιο» δήλωσε ο Δρ Παπαχριστοφόρου. «Αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και απλά δεν μπορούσαμε να το δούμε». Επίσης τόνισε «Γνωρίζουμε πάρα πολλά πράγματα για την παθολογία των μελισσών, αλλά μας λείπουν πολλές βασικές γνώσεις για τη βιολογία και τη συμπεριφορά τους». 
Στα παράσιτα που δαγκώνουν οι μέλισσες περιλαμβάνονται η βαρρόα καθώς και οι προνύμφες του κηρόσκωρου. Εάν ο πληθυσμός των ακάρεων σε μια κυψέλη γίνει ανεξέλεγκτος, αυτό μπορεί να ελαττώσει τη δύναμη των εργατριών, κάτι που τις καθιστά πολύ πιο ευαίσθητες σε ιούς, ασθένειες και άλλες εξουθενωτικές συνθήκες. Έτσι οι μέλισσες ως αντίδραση, δαγκώνουν τα παράσιτα, εγχέοντας 2-επτανόνη στο σημείο του τσιμπήματος. Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι η 2-επτανόνη μπορεί επίσης να βρει έναν ρόλο στην ιατρική του ανθρώπου, ως τοπικό αναισθητικό. Θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση για καθιερωμένες θεραπείες, όπως η λιδοκαΐνη, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό PLoS ONE. 
«Οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της νέας έρευνας για τις μέλισσες και τις αλληλεπιδράσεις τους με τα ακάρεα βαρρόα και τις προνύμφες κηρόσκωρου θα πρέπει να εξεταστούν πιο λεπτομερώς, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται πραγματικά ενδιαφέροντα», είπε ο Giles Budge, ανώτερος ερευνητής στην «Εθνική Ερευνητική Μονάδα Μελισσών» της Μεγάλης Βρετανίας. «Νομίζω ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι παρ 'όλα αυτά τα χρόνια εντατικής μελέτης, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανακαλύψεις σχετικά με τη φυσιολογία των μελισσών, όπως την ικανότητα να παραλύσουν μικρά έντομα και ακάρεα», είπε. 
Ο Δρ Παπαχριστοφόρου, τόνισε στο τέλος της έρευνας ότι οι μέλισσες δεν προκαλούν καμία ζημιά στον άνθρωπο. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δαγκωθούν από τις μέλισσες», είπε. «Έχουν τέτοιες μικρές γνάθους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίον των προνυμφών και των ακάρεων».




Μετάφραση:   www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασία: www.spaniamelissa.gr
Πηγή κειμένου: http://www.bbc.com/
Πηγή φωτό:
1.    http://ricur.org/
2.    http://phenomena.nationalgeographic.com/
3.    http://www.prbka.co.uk/
4.    http://lewiscountybeekeepers.org/
5.    http://www.bee-craft.com/