RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ο εγκέφαλος των μελισσών είναι πιο ισχυρός από τους σημερινούς υπολογιστές!!!

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The American Naturalist» ανακάλυψε ότι οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοι των μελισσών είναι ικανοί να εκτελούν μαθηματικές λειτουργίες πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από ότι ακόμα και οι σημερινοί πανίσχυροι υπολογιστές. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μέλισσες είναι σε θέση να υπολογίσουν γρήγορα τις συντομότερες διαδρομές  κατά την πτήση μεταξύ των λουλουδιών και φυτών της εμβέλειάς τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος συλλογής, ένας γρίφος που ακόμα και οι ταχύτεροι υπολογιστές ίσως χρειαστούν μέρες για να λύσουν.

Για χρόνια, οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να λύσουν το «πρόβλημα του περιπλανώμενου πωλητή", ένα αίνιγμα που επικεντρώνεται γύρω από τον καλύτερο τρόπο, όσον αφορά τις διαδρομές ενός πωλητή, για να εξοικονομήσει χρόνο και να αυξήσει την αποδοτικότητα. Αλλά οι επιστήμονες από το «Royal Holloway, University of London», βρήκαν την απάντηση σε ένα έντομο με μέγεθος εγκεφάλου, όσο ενός σπόρου χλόης.

«Οι συλλέκτριες μέλισσες έχουν λύσει το πρόβλημα των πωλητών που ταξιδεύουν κάθε μέρα», όπως λέει στην εφημερίδα «The Guardian», ο Δρ Nigel Raine. «Επισκέπτονται λουλούδια σε πολλαπλές τοποθεσίες και, επειδή οι μέλισσες χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια για να πετάξουν, θα βρουν μια διαδρομή η οποία τις αναγκάζει στον ελάχιστο χρόνο πτήσης».

Η ομάδα των προγραμματιστών στους  ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχε συσταθεί, παρακολούθησε τη συμπεριφορά των μελισσών και για να δουν πώς θα τις αξιολογήσουν, ανέλυσαν τις διαδρομές τους. Αντί να ακολουθήσουν απλά ένα ιπτάμενο μοτίβο με βάση τη σειρά με την οποία βρήκαν τα λουλούδια, οι μέλισσες στην πραγματικότητα υπολογίζουν εκ νέου στον εγκέφαλό τους την καλύτερη συνολική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν, για την μεγιστοποίηση της απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Παρά τους μικροσκοπικούς τους εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για απίστευτα κατορθώματα. Πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του ‘περιπλανώμενου πωλητή’ χωρίς υπολογιστή», είπε ο Δρ Nigel Raine.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι μέλισσες έχουν καταπληκτικές ικανότητες μνήμης για το μέγεθός τους, απίστευτη όσφρησή και είναι επίσης εκπληκτικές στο να θυμούνται διαφορετικές μυρωδιές και αρώματα.  

Μετάφραση:   www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασίαwww.spaniamelissa.gr
Πηγή κειμένου: http://www.naturalnews.com
Φωτό:
1.    http://jonlieffmd.com/
2.    http://phys.org/
3.    http://www.enterrasolutions.com/
4.    http://adigaskell.org/