RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Γυναίκες μελισσοκόμοι... Ζωή μες τα μέλια!

Στην Ελλάδα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων στον κόσμο και τον δεύτερο σε αριθμό κυψελών μετά την Ισπανία. Σήμερα, ανάμεσα στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια μελισσοκομίας ένα ποσοστό 30%-40% είναι γυναίκες. Τι συμβαίνει λοιπόν με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τομέα της μελισσοκομίας; Ρωτήσαμε δύο νέες μελισσοκόμους, τη Δάμη Κουτσούρη και τη Νίκη Καρακώστα, να μας πουν τις δυσκολίες που συνάντησαν και τις προοπτικές του επαγγέλματος στην Ελλάδα.


Δάμη Κουτσουρή
Η Δάμη, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, ασχολήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και με τη βασιλοτροφία, όπου παράγει τις δικές της βασίλισσες. Η φυλή των μελισσών της είναι η μακεδονική, διότι, όπως λέει, είναι ανθεκτική στο ελληνικό κλίμα.

Δάμη, ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα μεγαλύτερα προβλήματα για μια γυναίκα στη μελισσοκομική επιχειρηματικότητα;
Στη μελισσοκομία είναι πολύ σημαντικό να είσαι κοντά στο μελίσσι. Δεν μπορείς να το παρακολουθείς από μακριά. Ειδικά το καλοκαίρι στις κρίσιμες περιόδους, από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, πρέπει να ελέγχεις τακτικά εάν από το μελίσσι χάθηκε η βασίλισσα, αν πεινάνε, αν πρέπει να πάνε σε άλλη ανθοφορία, αν παρουσιάστηκε κάποια ασθένεια κ.ο.κ. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα πρέπει να βρίσκεται μόνιμα στον τόπο του μελισσιού της, πιθανότατα στην επαρχία, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εγώ την έπαθα δύο φορές, από την απουσία μου. Την πρώτη φορά, όταν ξεκινούσα, είχα αναθέσει σε έναν μελισσοκόμο να μου προσέχει τα μελίσσια μου, αλλά δεν τα φρόντισε. Και φέτος το φθινόπωρο, μου έκλεψαν πλαίσια με τον πληθυσμό και το μέλι τους, όπου είχα και βασίλισσες από τη βασιλοτροφία που κάνω.
Άλλα προβλήματα είναι τα τσιμπήματα. Μία φορά με τσίμπησε μια μέλισσα στο μέτωπο και πρήστηκα τόσο πολύ που έκανα δέκα μέρες να βγω από το σπίτι μου, για να με δει άνθρωπος! Όπως καταλαβαίνεις τα προβλήματα δεν έχουν σχέση τόσο με το φύλο: αφορούν το ίδιο άντρες και γυναίκες. Σε γενικές γραμμές μελισσοκόμος γίνεσαι δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας από τα λάθη σου. Ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις.

Τι είναι το μελισσοκομικό βιβλιάριο;
Στην Ελλάδα δεν μπορείς να μετακινήσεις μελίσσια αν δεν έχεις αριθμό μητρώου.
Όμως δεν χρειάζεται να είσαι αγρότης. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει βιβλιάριο, αν έχει στην κατοχή σου περισσότερα από δέκα μελίσσια.
Για να το αποκτήσει, πρέπει να κάνει αίτηση στην περιφέρεια όπου ανήκει και να προσκομίσει, μαζί με τα αποδεικτικά για την αγορά των κυψελών του και των μελισσοσμηνών του, όποια άλλα δικαιολογητικά του ζητήσουν.

Ποιο είναι το μυστικό για μία επιτυχημένη παραγωγή;
Το βασικότερο μυστικό είναι να χρησιμοποιείς τα προϊόντα του μελισσιού για την υγεία και την ενδυνάμωσή τους, όπως είναι το ίδιο τους το μέλι για την τροφή τους, αποφεύγοντας τις τεχνητές τροφές. Έτσι φτιάχνεις δυνατά μελίσσια και παράλληλα αγνό, βιολογικό μέλι. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι εις βάρος της παραγωγής σε ποσότητα. Φέτος, για παράδειγμα, δεν ήταν καλή μελισσοκομική χρονιά. Ειδικά στο Καρπενήσι, όπου το καλοκαίρι βρίσκονται τα μελίσσια μου, είχε πολλές βροχές και αναγκάστηκα να αφήσω το μέλι της παραγωγής στο ίδιο το μελίσσι, για τη δική του ανάπτυξη.
Επίσης, προσπαθώ τα μελίσσια μου να τα έχω μέσα σε ελατοδάσος και δάσος καστανιάς, όπου είναι σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, μακριά από φυτοφάρμακα και συμβατικές καλλιέργειες. Η καλύτερη διαφήμιση για το μέλι μου είναι η ποιότητα του προϊόντος και, ως εκ τούτου, η διαφήμισή του από στόμα σε στόμα. Στην Ελλάδα το μέλι θα μπορούσε να γίνει ένα από τα κυριότερα προϊόντα εξαγωγής, λόγω της ποιότητας που δύναται να έχει και αφού η ετήσια παραγωγή παγκοσμίως δεν καλύπτει τη ζήτηση!

Νίκη Καρακώστα 
Νίκη, πώς ξεκίνησες με τη μελισσοκομία;
Η επιχειρηματικότητα ήρθε περισσότερο σαν προσωπική ανάγκη και δευτερευόντως οικονομική. Δουλεύω μέχρι τώρα σε λογιστικό γραφείο. Ήθελα όμως να ασχοληθώ με τη φύση, να έχω την ανεξαρτησία μου, να ορίζω εγώ τον χρόνο μου και το επάγγελμά μου. Όμως ακόμα και το καλύτερο όνειρο, αν δεν έχει σχέδιο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια μέχρι να αποφασίσω με τι θέλω να ασχοληθώ. Παρακολούθησα πολλά διαφορετικά σεμινάρια στον αγροτικό τομέα. Τελικά με κέρδισε η μελισσοκομία. Αρχικά παρακολούθησα το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό σεμινάριο για τη μελισσοκομία στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και, πριν από δύο χρόνια, μαζί με τη συμμαθήτριά μου την Άννα Αλεξίου αγοράσαμε τις πρώτες πέντε κυψέλες . Σήμερα έχουμε 19 κυψέλες στην Αιτωλοακαρνανία και επτά στη Σταμάτα Αττικής, όπου κάνουμε βασιλοτροφία. Ακόμα βρίσκομαι σε ερασιτεχνικό επίπεδο διατηρώντας παράλληλα και τη δουλειά μου στην Αθήνα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο κεφάλαιο κίνησης προς το παρόν.

Σκέφτεσαι να εξελίξεις τη μελισσοκομία σε βασική ενασχόλησή σου;
Ναι, φτάνοντας τα πέντε χρόνια, έχω σκοπό να διατηρώ 150 μελίσσια και να γίνω επαγγελματίας μελισσοκόμος. Να κάνω νομαδική μελισσοκομία, που με λιγότερα από 20 μελίσσια δεν συμφέρει. Δηλαδή, θα τα μεταφέρω από τόπο σε τόπο, ανάλογα με την εποχή, τις κλιματικές συνθήκες και την ανθοφορία.
Οι χειμερινές μεταφορές είναι πολύ καλές για το μελίσσι. Κυνηγώντας ένα ήπιο κλίμα και τις χειμερινές ανθοφορίες δεν καταναλώνουν ενέργεια και τροφή, διατηρώντας έτσι τα αποθέματά τους μέσα στο μελίσσι. Οι καλοκαιρινές μεταφορές είναι πολύ χρήσιμες για τον μελισσοκόμο, γιατί μπορεί πια, λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, να αποθηκεύσει μέλι.
Στο πλάνο της πενταετίας έχω σκοπό να αρχίσω να συνεργάζομαι με ένα τυποποιητήριο, για να εξάγω το μέλι και να το προωθώ σε μικρά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, αφού το μέλι μου είναι αγνό και βιολογικό. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίσω συνεχόμενη ροή μελιού.

Πώς εξασφαλίζεις ότι το μέλι σου θα είναι βιολογικό;
Στην Ελλάδα υπάρχει πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής μελιού, αλλά όχι βιολογικού μελιού. Η διαφορά είναι ότι πιστοποιείται η παραγωγή και όχι το ίδιο το μέλι. Δηλαδή, είναι άλλο το προϊόν βιολογικής παραγωγής και άλλο το βιολογικό προϊόν. Παρ’ όλα αυτά, όταν κάνεις νομαδική μελισσοκομία, θα πρέπει να εξασφαλίσεις τις συνθήκες βιολογικής παραγωγής, που σημαίνει ότι τα βοσκοτόπια που θα πας τα μελίσσια σου θα είναι απαλλαγμένα από συμβατική καλλιέργεια. Αυτό μπορείς να το εξασφαλίσεις, αν συνεννοηθείς με τους γεωργούς ή τους ντόπιους βοσκούς και βέβαια δεν μπορείς να είσαι ποτέ 100% σίγουρος. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να βάλεις τα μελίσσια σου να τρυγήσουν τον ανθό του πορτοκαλιού σε έναν πορτοκαλεώνα, ρωτάς τον παραγωγό πότε θα ραντίσει και εάν σου πει σε δύο, τρεις μέρες, του ζητάς, αν σε αφήνει, να φέρεις τα μελίσσια σου να τρυγήσουν στις μέρες που μεσολαβούν.


(Απόσπασμα)

Πηγή κειμένου: http://melissokomianet.blogspot.gr/
Πηγή φωτό:
1.    http://clearingmagazine.org
2.    http://www.losangelescountybeekeepers.com
3.    http://www.gsheller.com
4.    http://www.dailymail.co.uk
5.    http://www.kmssa.com/
6.    http://greentoegardens.com/
7.    www.hiveandkeeper.com
8.    http://www.dailymail.co.uk/ 
Οι φωτογραφίες του άρθρου, δεν έχουν καμία σχέση με το κείμενο.