RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Καναδοί μελισσοκόμοι καταθέτουν μήνυση εναντίον BAYER και SYNGENTA για θανάτωση μελισσών

Καναδοί μελισσοκόμοι κατέθεσαν μήνυση εναντίον δύο κατασκευαστών φυτοφαρμάκων, ζητώντας 400 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, για τις καταστροφικές επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που έχουν συνδεθεί με την καταστροφή των αποικιών μελισσών.


«Ο στόχος είναι να απαγορευτεί η χρήση των νεονικοτινοειδών για να σταματήσει το κακό με τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους», δήλωσε ο Paula Lombardi, ένας από τους δικηγόρους του γραφείου που χειρίζεται την υπόθεση. Η αγωγή κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο στις 2 Σεπτεμβρίου από δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μελιού στο Οντάριο, "Honey Ltd" και "Munro Honey". Την επόμενη μέρα, ο Σύνδεσμος Μελισσοκόμων του Οντάριο ανακοίνωσε δημοσίως την αγωγή και κάλεσε κι άλλους μελισσοκόμους να συμμετάσχουν. Μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου πάνω από 30 μελισσοκόμοι είχαν ήδη υπογράψει τη μήνυση.

Τα νεονικοτινοειδή, που περιλαμβάνουν "imidacloprid", "clothianidin" και "thiamethoxam", είναι συστημικά φυτοφάρμακα που εφαρμόζονται στους σπόρους πριν από τη φύτευση. Οι νευροτοξικές χημικές ουσίες στη συνέχεια, περνούν στο φυτό, καθιστώντας το όλο δηλητηριώδες. Αυτό σημαίνει ότι τα πουλιά ή τα έντομα που το επισκέπτονται για νέκταρ ή γύρη επίσης δηλητηριάζονται.
 
Στην αγωγή, οι μελισσοκόμοι κατηγορούν την "Bayer CropScience Inc." και την "Syngenta Canada Inc." καθώς και τις μητρικές τους εταιρείες, για την αμέλεια στο σχεδιασμό, την κατασκευή, πώληση και διανομή των φυτοφαρμάκων. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η αμελής συμπεριφορά των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει άμεσα σε βλάβη ή θάνατο σε αποικίες μελισσών και γενικότερα βλάβες στην κτηνοτροφία, μείωση της παραγωγής μελιού, διαφυγόντα κέρδη και αύξηση του κόστους εργασίας και προσφοράς. Οι ενάγοντες ζητούν 400 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Σε απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιορίσει τη χρήση των νεονικοτινοειδών για δύο χρόνια, και το Οντάριο έχει ανακοινώσει σχέδια για πιο σφιχτές ακόμη ρυθμίσεις.

Το συγκλονιστικό όμως είναι, πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα νεονικοτινοειδή είναι επωφελή για τους αγρότες. «Έχουμε χρησιμοποιήσει αυτά τα πράγματα εδώ και 20 χρόνια και δεν υπάρχει μια ενιαία μελέτη που να δείχνει αύξηση της απόδοσης», δήλωσε ο ερευνητής Dave Goulson, από το Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας. «Αν τελικά δεν επωφελούνται θα πρέπει να σταματήσει η χρήση τους».

Μετάφραση:   www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασίαwww.spaniamelissa.gr
Πηγή κειμένου: www.naturalnews.com/

Πηγή φωτό
1.  http://www.cbc.ca/
2.  http://gardenculturemagazine.com/
3.  http://www.ctvnews.ca/
4.  https://badbeekeepingblog.com