RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Tι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχει κάνει η ΕΕ για τις μέλισσες;

Οι μέλισσες επικονιάζουν πολλές καλλιέργειες τροφίμων και αγριολούλουδα. Αλλά από το 1900, πολλές χώρες της Ευρώπης, έχουν χάσει 20 είδη μελισσών και περίπου 35 είδη μελισσών θεωρείται ότι είναι υπό εξαφάνιση. 

Οι ΧΩΡΕΣ στην ΕΕ απαγόρευσαν τη χρήση 3 φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τη μέλισσα. Αν δεν ήμασταν στην ΕΕ, θα εξακολουθούσαν να είναι σε χρήση και στην Ελλάδα.

Σε όλη την Ευρώπη σχεδόν 1 στα 10 είδη άγριων μελισσών είναι υπό απειλή. Είναι πλέον ένα κοινό Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές αιτίες για τη κατάρρευση των μελισσών: η δραματική μείωση των ανθοφοριών, η χρήση των φυτοφαρμάκων, η εξάπλωση των παρασίτων και των ασθενειών, και η κλιματική αλλαγή.

Τι έκανε η ΕΕ για να βοηθήσει στην προστασία των μελισσών από τα επιβλαβή φυτοφάρμακα;
Το 2013 η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ ψήφισαν για να περιορίσουν τη χρήση των 3 φυτοφαρμάκων - γνωστά ως νεονικοτινοειδή. Η ψηφοφορία ακολούθησε μια έκθεση από τους επιστήμονες της ΕΕ η οποία αποκάλυψε υψηλό κίνδυνο βλάβης για τις μέλισσες, όταν τα νεονικοτινοειδή χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Τι άλλο πρέπει να γίνει;
Πολλά. Παράλληλα με τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων, η ΕΕ πρέπει να αντιστρέψει την απώλεια ανθοφοριών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όλα απαιτούν ενιαία δράση από τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς η πανευρωπαϊκή απαγόρευση αυτών των 3 νεονικοτινοειδών, είναι υπό αναθεώρηση. Είναι σημαντικό ότι μέχρι στιγμής οι χώρες της ΕΕ διατηρούν την απαγόρευση στη θέση του.

Τελικά είναι εμπόδιο ή βοηθός η ΕΕ;
Αν δεν ήμασταν στην ΕΕ, αυτά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα ποτέ δεν θα είχαν περιοριστεί στη χώρα μας. Υπήρχαν χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιτάχθηκαν σθεναρά στους περιορισμούς, παρά τα επιστημονικά στοιχεία. Οι αντίπαλοι της απαγόρευσης έσπευσαν να προβλέψουν τις απώλειες στις καλλιέργειες. Ωστόσο, η πρώτη συγκομιδή σε φυτά που καλλιεργήθηκαν χωρίς νεονικοτινοειδή, το φθινόπωρο του 2015 απέδειξε το αντίθετο. Για παράδειγμα ο μέσος όρος των καλλιεργειών της ελαιοκράμβης, στην πραγματικότητα αυξήθηκε σε αποδόσεις το προηγούμενο έτος.

Πάντως χωρίς την ΕΕ, οι περιορισμοί δεν θα είχαν τεθεί. Μέχρι στιγμής η ένταξή μας στην ΕΕ, έχει προστατεύσει τις μέλισσες από επιβλαβή φυτοφάρμακα. 

Μετάφραση:   www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασία: www.spaniamelissa.gr
Πηγή κειμένου:https://www.foe.co.uk
Πηγή φωτό:      https://www.foe.co.uk