RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Βαρρόα και Μύκητας Metarhizium anisopliae. Μήπως είναι η λύση μας τελικά;

Το άκαρι βαρρόα έχει αναπτύξει αντίσταση στις μόνες πλέον εγκεκριμένες χημικές ουσίες και πιθανολογείται η απόσυρση κάποιων από αυτά από την αγορά. Οι ερευνητές έπειτα από έρευνα κατέληξαν σε μια εναλλακτική μορφή του Μύκητα Metarhizium anisopliae που ήταν υψηλά παθογόνος για τη βαρρόα. Αυτός ο μύκητας, που σκοτώνει επίσης τους Τερμίτες, δεν βλάπτει τις μέλισσες και δεν έχει επιπτώσεις στην παραγωγή γόνου της βασίλισσάς τους. 


Για να το εξετάσουν, οι επιστήμονες κάλυψαν πλαστικές ταινίες με ξερά σπόρια του μύκητα και τα τοποθέτησαν μέσα στις κυψέλες. Δεδομένου ότι οι μέλισσες επιτίθενται φυσικά σε οτιδήποτε εισάγεται μέσα στις κυψέλες τους, προσπάθησαν να μασήσουν τις ταινίες, και διέδωσαν τα σπόρια σε όλη την αποικία. Στις υπαίθριες δοκιμές, μόλις έμπαιναν οι ταινίες μέσα στις κυψέλες, διάφορες μέλισσες έκαναν γρήγορα την επαφή με τα σπόρια. Μέσα σε 5 έως 10 λεπτά, όλες οι μέλισσες στην κυψέλη εκτέθηκαν στο μύκητα, και τα περισσότερα από τα ακάρεα πάνω σ’ αυτές πέθαναν μέσα σε 3 έως 5 ημέρες. Ο μύκητας παρείχε τον άριστο έλεγχο του στις βαρρόες χωρίς να προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη των αποικιών ή του μεγέθους των πληθυσμών. 

Έλεγχοι έδειξαν ότι ο μύκητας Metarhizium anisopliae ήταν τόσο αποτελεσματικός, ακόμη και 42 μέρες μετά την εφαρμογή. Οι μελισσοκόμοι σε όλο τον κόσμο ανυπομονούν να δουν αυτόν το φυσικό τρόπο αντιμετώπισης στην αγορά.

Η επιστημονική ομάδα καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για να φθάσει το προϊόν στους μελισσοκόμους. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: Απόσπασμα πτυχιακής εργασίας της Μοσχούλας Καστανιά. Επιβλέπων καθηγητής: Δρ. Μιχαήλ Ι. Κοκκίνης (κτηνίατρος-μελισσοπαθολόγος).