RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Εναλλακτικές Κυψέλες: "Η ΚΥΨΕΛΗ του ΗΛΙΟΥ"

Η σπάνια Μέλισσα έχοντας σαν γνώμονα την αγάπη για τη μελισσοκομία και τη μέλισσα, δημιουργεί μια σειρά από άρθρα με τίτλο Εναλλακτικές Κυψέλες που θα παρουσιάζουν και αναλύουν είδη κυψελών που μπορεί να μην είναι εμπορικές ή παραγωγικές, αλλά έχουν τέτοιους σχεδιασμούς και χρήση που αξίζει να τους γνωρίζετε.

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε την «κυψέλη του Ήλιου»!!! Έχετε ακούσει για μια κυψέλη η οποία σχεδιάστηκε από τον Γερμανό γλύπτη Guenther Muncke; Ξέρετε τι εξυπηρετεί και ποιος ο λόγος που δημιουργήθηκε η «κυψέλη του Ήλιου»; Ήρθε η ώρα να μάθετε!

Η «κυψέλη του Ήλιου», είναι ένας συνδυασμός ύφανσης και ταυτόχρονα ξύλινων στοιχείων. Η έμπνευση για το σχεδιασμό της κυψέλης, προήλθε από την παρατήρηση της φωλιάς άγριων μελισσών, σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι του Γερμανό γλύπτη που την σχεδίασε. Είναι μέρος της παγκόσμιας κίνησης προς την κατεύθυνση της λεγόμενης «μελισσοκεντρικής» μελισσοκομίας που ιεραρχεί τις μέλισσες πρώτον ως επικονιαστές, με την παραγωγή μελιού να είναι δευτερεύοντας στόχος.

Πώς έχει κατασκευαστεί;
Ο «κυψέλη του Ήλιου» είναι στην ουσία μια αναποδογυρισμένη κυψέλη με πλαίσια στο επάνω τμήμα και όχι στο κάτω. Ο πληθυσμός βρίσκεται αρκετά πάνω από το επίπεδο του εδάφους (το βέλτιστο για τις μέλισσες - που ποτέ δεν επιλέγουν να δημιουργήσουν φωλιά κοντά στο έδαφος). Φτιαγμένη με ένα ξύλινο πλαίσιο, υφασμένη με άχυρο σίκαλης και κοπριά αγελάδων, διαθέτει μια πλατφόρμα που επιτρέπει το διαχωρισμό του άνω και κάτω μέρους. Το άνω τμήμα διαμορφώνεται με αφαιρούμενα ξύλινα τόξα, στα οποία αποθηκεύεται το μέλι, ενώ στο κάτω μέρος μπορεί να αποθηκευτεί το πλεόνασμα. Ένα κηρωμένο ύφασμα καλύπτει το άνω μέρος, για να αποτρέψει τις μέλισσες να χτίσουν κεριά που θα κολληθούν στα εσωτερικά τοιχώματα. Οι μέλισσες είναι σε θέση να χτίσει από την κορυφή προς τα κάτω, με ένα αβίαστο τρόπο, όπως κάνουν στην άγρια ​​φύση.

Ποια είναι τα αποτελέσματα από τη χρήση της «κυψέλη του Ήλιου»;
Τα αποτελέσματα από τη χρήση της, είναι κάτι το εξαιρετικό. Οι μέλισσες που μεγάλωσαν στην «κυψέλη του Ήλιου» φαίνονται πιο υγιείς και επίσης δεν χρειάζονται τεχνητές μεθόδους καταστολής σμηνουργίας.
Για να διατηρηθεί η «κυψέλη του Ήλιου» σας, θα πρέπει να φροντίσετε στο μέρος που θα εγκατασταθεί να υπάρχει προστασία από τον άνεμο και τη βροχή. Επίσης χρειάζεται ένα πέρασμα στα εξωτερικά ξύλινα μέρη της με μια οργανική βαφή ή βερνίκι. Τέλος πρέπει να αποφασίσετε αν θα καλύψετε τα άχυρα από τα οποία θα φτιαχτεί, με πηλό  ή με κοπριά αγελάδων.

Η «κυψέλη του Ήλιου» έχει τόσο όμορφο και φυσικό σχεδιασμό. Σκεφτείτε πως οι περισσότερες άγριες ​​κυψέλες που χτίστηκαν σε σημεία όπως κούφια δέντρα (για να παρέχουν προστασία από τα στοιχεία της φύσης) δεν έδιναν στις μέλισσες την ελευθερία της κατασκευής κεριών, τόσο πολύ όπως το σχέδιο του Guenther. Εξάλλου οι ανοιχτές φωλιές της άγριας ​​μέλισσας, σπάνια επιβιώνουν από τον καιρό ή από διάφορους θηρευτές-εχθρούς της μέλισσας. Πιστεύεται βέβαια, ότι η διατήρηση τέτοιας κυψέλης χρειάζεται δύσκολη εργασία για να φτιαχτεί και να διατηρηθεί,  οπότε απαιτεί προηγούμενη εμπειρία και γνώση στη μελισσοκομία (δεν συνίσταται για αρχάριους).

Η βασική ιδέα της δημιουργίας της «κυψέλης του Ήλιου», είναι ότι με την προσαρμογή στις φυσικές τάσεις των μελισσών, μπορούν να ενισχυθούν ενάντια στους παράγοντες που προκαλούν την κατάρρευση των μελισσών. Η «κυψέλη του Ήλιου» εννοείται ως μέθοδος διατήρησης, δεν ευνοεί τόσο την παραγωγή μελιού. Είναι μια όμορφη, φιλική για τη μέλισσα φωλιά, φτιαγμένη ώστε να ικανοποιεί τις φυσικές τάσεις των μελισσών.


Μετάφραση:   www.spaniamelissa.gr
Επεξεργασία:  www.spaniamelissa.gr
Πηγή κειμένου: http://www.mybeeline.co/

Πηγή φωτό:

1.               https://permies.com
2.               http://www.mybeeline.co
3.               http://www.mybeeline.co
4.               https://permies.com
5.               https://permies.com
6.               https://permies.com