RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Είναι ΑΣΦΑΛΕΣ να έχω μια κυψέλη εάν έχω ΣΚΥΛΟ; Τι γίνεται με τα άλλα ΖΩΑ;

Πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους να ασχολούνται με τη μελισσοκομία τόσο ερασιτεχνικά, που διατηρούν μία ή και δύο κυψέλες δίπλα στο σπίτι τους, στην πίσω αυλή, ή στην ταράτσα. Θυμάμαι κάποιον νεαρό που είχα συναντήσει σε ένα μελισσοκομικό σεμινάριο, που μου έλεγε πως ήταν ευχαριστημένος και πλήρης με το ένα μελισσάκι που διατηρούσε στο μπαλκόνι του!!! Και μάλιστα σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας… Κάποιοι όμως που έχουν και κατοικίδια μαζί τους στο σπίτι ή κοντά, ρωτούν: «Είναι ασφαλές για το σκύλο μου;». Σε αυτό το άρθρο, ελπίζω να δοθούν οι απαντήσεις που χρειάζονται.


Είναι απολύτως ασφαλές να συνυπάρχουν σκυλιά και μελίσσια στην ίδια αυλή, ταράτσα, χώρο, με δύο μόνο εξαιρέσεις:

Η πρώτη είναι αν ο σκύλος σας είναι αλλεργικός. Αν ο σκύλος σας είναι αλλεργικός στις μέλισσες, δεν θα πρέπει να κρατήσετε καμία κυψέλη κοντά του. Ο κίνδυνος που διατρέχει είναι μεγάλος, έτσι δεν αξίζει τον κόπο να πειραματιστείτε.
Η δεύτερη εξαίρεση είναι αν αφήνετε το σκύλο σας στον ίδιο υπαίθριο χώρο με τις μέλισσες, ενώ δεν είστε στο σπίτι. Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει κάποιο κίνδυνο για την ασφάλεια του κατοικίδιου ζώου σας. 

Και να ένα υπαρκτό σενάριο που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη ζωή του σκύλου σας: Η κυψέλη σας έχει διαταραχθεί κατά ένα τρόπο (ίσως χτύπησε κάτι επάνω της από τον άνεμο ή χτυπήθηκε από κάποιον γείτονα ή άλλον καταπατητή) οι μέλισσες θυμώνουν και επιτίθενται στους κοντινούς παρευρισκομένους. Αν αυτός είναι ο σκύλος σας και μάλιστα παγιδευμένος σε ένα κλουβί, ή δεμένος κάπου εκεί κοντά χωρίς τρόπο διαφυγής, υπάρχει ενδεχόμενο να θανατωθεί από τα τσιμπήματα των μελισσών. Κάθε πλάσμα μπορεί να πεθάνει από πάρα πολλά τσιμπήματα.

Ο κίνδυνος αυτός είναι συνήθως μικρός, αν έχετε μια καλά εξασφαλισμένη κυψέλη, αλλά θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Σας συνιστώ να βάλετε όσο μεγαλύτερη απόσταση μπορείτε μεταξύ του χώρου του κατοικίδιού σας και της κυψέλης, ακόμη και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μην αφήνετε εκεί το σκυλί σας όταν δεν είστε στο σπίτι.
Για όσους από εσάς έχετε σκύλο που δεν είναι ούτε αλλεργικός ούτε περιορίζεται σε ένα υπαίθριο χώρο κοντά στις μέλισσες σας, θα πρέπει να έχετε μικρή προβλήματα συνύπαρξης. Αν ο σκύλος σας είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός προς τις μέλισσες, αρκούν μερικά τσιμπήματα για να καταλάβει ότι είναι καλύτερα να τις αφήσει στην ησυχία τους. 

Ο σκύλος θα μάθει γρήγορα ότι δεν πρέπει να πηγαίνει τόσο κοντά στην κυψέλη. Εάν βέβαια αισθάνονται νευρικοί με την παρουσία των μελισσών, μπορείτε πάντα να τοποθετήσετε ένα «φράχτη» γύρω από κυψέλη σας που θα κρατήσει το σκυλί σε ασφαλή απόσταση. Μετά από περίπου 3 μέτρα, το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας των μελισσών έχει διασπαρθεί και οι μέλισσες συνήθως δεν υπερασπίζονται την περιοχή τόσο μακριά γύρω από κυψέλη τους.
Τι γίνεται με τα άλλα ζώα;

Οι γάτες είναι σχεδόν το ίδιο με τα. Κοτόπουλα και μέλισσες συνυπάρχουν όμορφα, αλλά να θυμάστε να μην τοποθετείτε τα κλουβιά των ζώων πολύ κοντά στις κυψέλες. Προσπαθήστε να θέσετε κάποια απόσταση μεταξύ τους (κοτέτσι και μελίσσια), αν τα κοτόπουλα δεν είναι ελευθέρας βοσκής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κοτόπουλα μπορούν να τσιμπηθούν μόνο γύρω από τα μάτια και τα προγούλια τους, έτσι ώστε αποφεύγουν τον κίνδυνο από τις μέλισσες, ακόμη και όταν τρώνε τις νεκρές μέλισσες ακριβώς μπροστά από τις κυψέλες.
Για άλογα, κατσίκες και άλλα ζώα, η καλύτερη πρακτική είναι να τεθεί απόσταση μεταξύ των κυψελών σας και των ζώων σας.