RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΙΔΗ και ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ κυψελών

 Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσουμε για την ιστορία και την προ-ιστορία της μελισσοκομίας και των κυψελών. Θα ασχοληθούμε με τη σημερινή εποχή… Αυτή που ονομάζουμε σύγχρονη. Και θα δούμε τη διαφορετικότητα στη μελισσοκομία. Πόσες κυψέλες υπάρχουν άραγε; Και γιατί δεν χρησιμοποιούμε όλοι μας τον ίδιο σχεδιασμό; 
Πώς κατηγοριοποιούνται οι κυψέλες; Και τι είναι αυτό που έκανε τους μελισσοκόμους να κατασκευάσουν παραλλαγές στην κάθε γνωστή κατασκευή της εποχής τους; Τα ερωτήματα είναι πολλά και μάλλον οι απαντήσεις βασίζονται στην λογική με την οποία σκέφτεται ο καθένας μας. Ο μελισσοκόμοι ανά τον κόσμο τροποποιούν τον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό στην κυψέλη της περιοχής τους, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους.

Η πρώτη κατηγοριοποίηση των κυψελών μπορεί να γίνει με βάση τις κηρήθρες και τον τρόπο που είναι χτισμένες μέσα στην κυψέλη. Εάν δηλαδή διαθέτουν σταθερές ή κινητές κηρήθρες. Παραδείγματα είναι οι κυψέλες skeps, η  ιαπωνική κυψέλη Warre στυλ, και της Αφρικής οι σωληνοειδείς κυψέλες (συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Τανζανίας). Μερικές κυψέλες έχουν ένα τμήμα σταθερών κηρηθρών και ένα τμήμα κινητών.
 

Σαν παραδείγματα έχουμε το bienenkiste και την κυψέλη Περόνε, καθώς επίσης και σκόπιμα supered skeps (συμπεριλαμβανομένων skeps ρείκι). Οι περισσότερες κυψέλες που χρησιμοποιούνται όμως από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους σήμερα, είναι κυψέλες με κινητές κηρήθρες.
 

Και πάλι όμως, οι κυψέλες που έχουν κινητές κηρήθρες, μπορούν να χωριστούν σε κυψέλες που χρησιμοποιούν πλαίσια και κυψέλες που χρησιμοποιούν τοπ-μπαρ. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι διαφορετική κατηγορία, γιατί δεν ξέρω καμία κυψέλη που μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα από τα δύο. Ωστόσο, ορισμένες κυψέλες είναι απλά πιο κατάλληλα φτιαγμένες για το ένα ή το άλλο. Κυψέλες με πλάγια πλευρικά τοιχώματα είναι πιο κατάλληλες για την τοπ-μπαρς, και κυψέλες με ευθεία κάθετα πλευρικά τοιχώματα είναι πιο κατάλληλες για πλαίσια.
 

Ένας άλλος τρόπος κατηγοριοποίησης των κυψελών είναι από το αν είναι σπονδυλωτές ή όχι. Με τη λέξη «σπονδυλωτή» εννοώ τη δυνατότητα να επεκταθούν ή να μικραίνουν το χώρο τους, προσθέτοντας ή αφαιρώντας μέρη στην κυψέλη. Οι περισσότερες skeps και σωληνοειδής κυψέλες είναι μη-σπονδυλωτές (δηλαδή έχουν ένα μέγεθος μόνο και δεν μπορείτε να κάνετε περισσότερο χώρο). Μια τοπ-μπαρ κυψέλη στυλ Κένυας, είναι επίσης μη-σπονδυλωτή. Η κυψέλη Langstroth είναι ως επί το πλείστον μη-σπονδυλωτή, επειδή δεν μπορείτε να επεκτείνετε τη φωλιά γόνου. Μια κυψέλη Golz είναι μη-σπονδυλωτή, όπως έτσι είναι και η bienenkiste.     
 

Ορισμένες κυψέλες είναι μερικώς σπονδυλωτές, δηλαδή έχουν ένα κουτί γόνου σταθερού μεγέθους και στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε ένα «κουτί-όροφο» με πλαίσια μελιού σε αυτό. Τέτοια παραδείγματα είναι το einraumbeute, το Dartington, και η μακριά βαθιά Langstroth. Η κυψέλη Περόνε είναι επίσης εν μέρει σπονδυλωτή (το τμήμα γόνου έχει κουτί σταθερού μεγέθους, και συμβαίνει να είναι σταθερής κηρήθρας, αλλά μπορείτε να προσθέσετε ένα κουτί με πλαίσια μελιού, που τυχαίνει να χρησιμοποιούν κινητές κηρήθρες). Αλλά οι περισσότεροι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι σήμερα χρησιμοποιούν κυψέλες που είναι πλήρως σπονδυλωτές, δηλαδή όλοι οι φορείς της κυψέλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για γόνο όσο και για μέλι, και μπορεί να αλλάξουν μεταξύ τους στα πολλούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα μπορεί να αλλαχθεί ο σχεδιασμός (όπως να τοποθετηθούν πλαίσια γόνου πάνω από ένα όροφο μελιού) χωρίς να επηρεάσει τις μέλισσες.
 

Οι μελισσοκόμοι που κάνουν την επικονίαση ή που ζουν σε φτωχές περιοχές θα κατηγοριοποιήσουν τις κυψέλες, με βάση το αν είναι εύκολο να ταξιδεύουν ή όχι. Ορισμένες κυψέλες είναι δύσκολο να κλείσουν και να φορτωθούν σε φορτηγά ή σε τρέιλερ.
 

Μια άλλη ταξινόμηση είναι αν οι κυψέλες είναι μονωμένες ή όχι (σήμερα τις διαχωρίζουμε σε πλαστικές με μόνωση ή κλασσικές ξύλινες). Αν δηλαδή είναι με διπλά ή μονά τοιχώματα. Μια κυψέλη με διπλό τοίχωμα είναι ανθεκτική αν και συχνά αμφισβητείται η πεποίθηση ότι τα διπλά τοιχώματα των κυψελών έχουν θερμικά πλεονεκτήματα.
 

Μπορείτε να ταξινομήσετε τις κυψέλες με βάση τον ρόλο και τον προορισμό τους. Κυψέλες που χρησιμοποιούνται για εκτροφή βασιλισσών, φαίνονται διαφορετικές από τις κυψέλες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν συγκομιδή μελιού. Μπορείτε να ταξινομήσετε τις κυψέλες με τον αριθμό των καρέ (διπλοκυψελίδιο, τριπλοκυψελίδιο κλπ) των χώρων δηλαδή που είναι χωρισμένες ανάλογα τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα  το τριπλοκυψελίδιο χρησιμοποιείται συνήθως για την αναπαραγωγή και γονιμοποίηση βασιλισσών, ενώ το «πενταράκι» για τη μεταφορά παραφυάδων που προορίζονται για πώληση ή για διάσπαση, και οι μεγαλύτερες κυψέλες, όπως η «8άρα», ή «10άρα» χρησιμοποιούνται συχνά για συγκομιδή μελιού.
 

Άλλες διακρίσεις περιλαμβάνουν το αν η είσοδος είναι στην κορυφή, στη μέση ή στο κάτω μέρος (και αν υπάρχει μόνο μία είσοδος). Αν το κάτω μέρος της κυψέλης, η βάση δηλαδή, είναι κλειστή ή αεριζόμενη και επίσης αν η βάση είναι σταθερή ή κινητή και άρα αφαιρούμενη. Αν η οροφή είναι τηλεσκοπική, αν τα πλαίσια έχουν μεγάλα ή μικρά αυτιά και λοιπά…



Πηγή κείμενου: www.spaniamelissa.gr
Πηγή φωτό:

1.               http://theconversation.com/
2.               http://www.farmhousewares.com/
3.               http://www.greystokecyclecafe.co.uk/
4.               http://cyberspaceandtime.com/
5.               https://permies.com
6.               http://beehivejournal.blogspot.gr/
7.               https://gr.pinterest.com
8.               https://lovinglifesussex.wordpress.com
9.               http://waywardspark.com/
10.            www.spaniamelissa.gr
11.            http://www.vysinimelissa.gr/
12.            www.spaniamelissa.gr