RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Παρουσίαση: ΠΛΑΣΤΙΚΗ κυψέλη ANEL

Τα πάντα σ΄ αυτή τη ζωή εξελίσσονται. Όλα προχωρούν μπροστά, αλλάζουν, γίνονται πιο ελκυστικά. Και όχι μόνο. Όταν πρόκειται για τις κυψέλες μας, δεν αρκεί μόνο το ελκυστικό και το όμορφο. Θέλουμε κι άλλα πράγματα. Κι άλλες παραμέτρους… Στην εποχή μας συνηθίσαμε να βλέπουμε αλλά και να διαχειριζόμαστε ξύλινες κυψέλες, σε διάφορες διαστάσεις. Δεκάρες στάνταρ, οκτάρες, πενταράκια, κυψέλες τύπου Dadant, Τριπλοκυψελίδια… 

Αλλά ξύλινες!

Και τονίζω στην εποχή μας, γιατί πριν από τη δική μας εποχή, οι πρόγονοι μας μελισσοκόμοι, διαχειρίζονταν άλλου είδους κυψέλες. Φτιαγμένες από άλλα υλικά, πάντα ανάλογα με την εποχή. Έτσι υπήρχαν πήλινες κυψέλες, κυψέλες φτιαγμένες από χόρτα, από καλάμια, από πέτρες, από πηλό… Μέχρι που φτάσαμε στις ξύλινες κυψέλες από το 1900 περίπου μέχρι και σήμερα. Οι εποχές όμως αλλάζουν όπως είπαμε. Και στο διάβα του χρόνου ο άνθρωπος κάνει τα πάντα για να κάνει τη ζωή του ευκολότερη, πιο ποιοτική και πιο συμφέρουσα. Αλλάζουν τα πάντα και θέλουμε να πιστεύουμε αλλάζουν προς το καλύτερο. Είναι αυτό που ονομάζουμε εξέλιξη.

Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα (αρκετά αργότερα από άλλες προηγμένες χώρες) να διαχειριζόμαστε ένα νέο και πρωτοποριακό είδος κυψελών. Τις ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ κυψέλες. Και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε να δοκιμαστούν πλέον, αφού σε άλλες χώρες, πιο εύρωστες οικονομικά, οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι τις έχουν ήδη τεστάρει  με το πέρασμα των χρόνων και έχουν πειστεί για την αντοχή και τη λειτουργικότητά τους. Έχουν πειστεί πως δεν επηρεάζουν αρνητικά το σμήνος αλλά θετικά. Ότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αφού η μέλισσα το οικειοποιείται αμέσως και εύκολα ως περιβάλλον της. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι μόνο η σύγκριση. Η προσοχή στις λεπτομέρειες. Η παρατήρηση μικρών αλλά σημαντικών σημείων που διευκολύνουν τους χειρισμούς, τη μελισσοκομία, τη ζωή μας…  
 

Προμηθευτήκαμε λοιπόν τις 3 πρώτες πλαστικές κυψέλες μας από την εταιρεία ANEL. Θέλαμε να τις δούμε από κοντά. Να τις δουλέψουμε και να τεστάρουμε εμείς, με τα δικά μας μάτια τα δύσπιστα, αυτά που μας προβλημάτιζαν ως τώρα στις ξύλινες. Το ξεχειμώνιασμα μικρού σμήνους και τη συμπεριφορά (πάλι στο χειμώνα) ενός πλήρους μελισσιού. Θέλουμε να δούμε το ρυθμό ανάπτυξης στα δικά μας μελίσσια την Άνοιξη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ξύλινες κυψέλες. Θέλουμε να συγκρίνουμε τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι και τη συμπεριφορά των μελισσών στον καύσωνα. Γι αυτό προμηθευτήκαμε τις καλύτερες. Τις πλαστικές κυψέλες της εταιρείας ANEL.

Για μας παίζει πρωταρχικό ρόλο το γεγονός ότι η εταιρεία ANEL δραστηριοποιείται στο χώρο της μελισσοκομίας από το 1968! Αυτό σημαίνει πως γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες στη μελισσοκομία και τα κενά στα μέχρι τώρα υλικά… και αυτά τα κενά ήρθε να καλύψει, με την ποιότητα των υλικών και τις λεπτομέρειες του εξοπλισμού της.

Πρώτα απ όλα να σας πω ότι κοιτάζοντας τις πλαστικές κυψέλες ANEL με τα όμορφα και έντονα χρώματα και τον απίστευτο σχεδιασμό… δυσκολευτήκαμε να τις βγάλουμε έξω, στα βουνά και τα χώματα. Είναι τόσο όμορφες… σαν στολίδια!!! Το μόνο που μας ησύχαζε είναι ότι ξέρουμε πως έτσι ακριβώς θα παραμείνουν όσος καιρός κι αν περάσει, γιατί το υλικό τους είναι τέτοιας ποιότητας που δεν θα αλλοιωθεί και δεν θα υποβαθμιστεί. Και εδώ θα είμαστε (πρώτα ο Θεός) για να το διαπιστώνουμε και να σας το δείχνουμε….


Βρήκαμε τόσες μικρές αλλά ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ λεπτομέρειες παρατηρώντας τις πλαστικές κυψέλες ANEL, που φαίνεται πως είναι σχεδιασμένες με τόσο μεράκι και αγάπη για τη μέλισσα και τον μελισσοκόμο. Και αυτό μας ταιριάζει!!! Σχεδιαστικές λεπτομέρειες, όπως οι διπλές σε κάθε όψη λαβές για μεταφορά (ανάγλυφη και βαθουλωτή) για να βολεύει τους πάντες.


Το σαγρέ τμήμα γύρω από κάθε όροφο ώστε να μη γλιστρούν καπάκια και όροφοι που θα τοποθετηθούν από πάνω.
  




Το άψογο κλείσιμο του ενισχυμένου πλέον καπακιού πάνω στην κυψέλη.








Οι διπλές είσοδοι που μπορεί ο καθένας να τις μετατρέψει όπως επιθυμεί και η προστασία από είσοδο μεγάλων εντόμων ή ποντικών.

Το απόλυτο ταίριασμα της γυρεοπαγίδας ANEL στην είσοδο αλλά και η προσαρμογή των ειδικών γυρεοπαγίδων που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη κυψέλη.  

Το πιο σημαντικό όμως είναι η στιβαρή κατασκευή και η μόνωση όλων των υλικών. Γιατί οι πλαστικές κυψέλες  δεν είναι μόνο ένα κομμάτι πλαστικό βγαλμένο από ένα απλό καλούπι, αλλά ειδικό πλαστικό βαρέως τύπου, μονωμένο, που δεν αλλοιώνεται και δεν χρειάζεται καμία απολύτως συντήρηση. 

Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε τόσες άλλες λεπτομέρειες που βλέπουμε στις πλαστικές κυψέλες ANEL, όπως ο κινητός πάτος που βγαίνει σε δύο εκδοχές (σταθερός και διάτρητος αντιβαρρόα πάτος), οι ανεξάρτητοι αεραγωγοί που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες του μελισσιού, το έτοιμο σημείο στο καπάκι για τάπα τροφοδοσίας… και τόσα άλλα.

 
Όμως θα επανέλθουμε με νέα άρθρα στο μελισσοκομείο, για να χαρούν τις νέες πλαστικές κυψέλες ANEL οι μέλισσες μας αυτή τη φορά και όχι μόνο εμείς!!! Και έχουμε σκοπό να τις δοκιμάσουμε και να σας ενημερώνουμε… τακτικά.

για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας  http://anel.gr/