H διατροφική
αξία του μελιού ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο μελισσοκομικός
σύλλογος Ν. Ροδόπης “Το κεντρί”. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο
ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας του ΑΠΘ Ανδρέας Θρασυβούλου ο οποίος ερωτηθείς
ποιο είναι το καλύτερο μέλι, απάντησε...
Ο μελισσοκόμος ποτέ δεν θα
νοθεύσει το μέλι του. Με την έννοια να ρίξει γλυκαντική ουσία στο μέλι .
Ο καταναλωτής από την
πλευρά του μπορεί να πετάξει το μέλι γιατί μερικοί νομίζουν πως όταν
κρυσταλλώσει ,έχει παλιώσει ή το πετάνε όταν περνάει η ημερομηνία λήξης του
γιατί δεν ξέρουν ότι το μέλι δεν λήγει ποτέ οι ημερομηνίες λήξης μπαίνουν γιατί
ο μελισσοκόμος είναι υποχρεωμένος να βάλει ημερομηνία λήξης.
Από την άλλη πλευρά μπορεί ο καταναλωτής να βάλει το μέλι σε ένα βάζο που πριν είχε καφέ η ρίγανη και το μέλι να πάρει την μυρωδιά του καφέ η της ρίγανης.
Από την πλευρά τους οι έμποροι τυποποιητές δεν νοθεύουν το μέλι με γλυκαντική ουσία ή ουσία επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία αλλά εισάγουν από την Κίνα, το Μεξικό, την Αργεντινή παρα πολύ φθηνό μέλι και να το διαθέσουν στην αγορά ως ελληνικό.
Από την άλλη πλευρά μπορεί ο καταναλωτής να βάλει το μέλι σε ένα βάζο που πριν είχε καφέ η ρίγανη και το μέλι να πάρει την μυρωδιά του καφέ η της ρίγανης.
Από την πλευρά τους οι έμποροι τυποποιητές δεν νοθεύουν το μέλι με γλυκαντική ουσία ή ουσία επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία αλλά εισάγουν από την Κίνα, το Μεξικό, την Αργεντινή παρα πολύ φθηνό μέλι και να το διαθέσουν στην αγορά ως ελληνικό.

Αν ο καταναλωτής δεν έχει
δικό του μελισσοκόμο θα πρέπει να προτιμήσει το τυποποιημένο ελληνικό μέλι
γιατί το ελληνικό μέλι έχει δεχτεί την μικρότερη παρέμβαση δεν αλλάζουμε το
άρωμα, το χρώμα, δε θα το αναμείξουμε με άλλες ουσίες . Θα πρέπει να
αποφεύγουμε το εισαγόμενο γιατί το εισαγόμενο μέλι είναι πιο υποβαθμισμένο
επίσης θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράσουμε μέλι από κάποιες κυρίες που το
πουλάνε από πόρτα σε πόρτα, αυτο το μέλι μπορεί να είναι νοθευμένο μέλι.
Ωστόσο το ελληνικό μέλι δεν επαρκεί γιατί έχουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση απ όλη την Ευρώπη. Πχ καταναλώνουμε 1600 γραμ ανα άτομο το χρόνο όταν η Ουγγαρία που έρχεται δεύτερη καταναλώνει μόλις 900 γραμ κατ άτομο.
Ωστόσο το ελληνικό μέλι δεν επαρκεί γιατί έχουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση απ όλη την Ευρώπη. Πχ καταναλώνουμε 1600 γραμ ανα άτομο το χρόνο όταν η Ουγγαρία που έρχεται δεύτερη καταναλώνει μόλις 900 γραμ κατ άτομο.