Σε ερώτηση Μελισσοκόμου: "Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η άποψή σας
για τα ιμβερτοποιημένα σιρόπια. Πότε τα χρησιμοποιούμε και πότε όχι; Είναι
σωστό να χρησιμοποιούνται; Μήπως είναι τοξικά;"
το Α.Π.Θ απαντάει ως εξής:
Τα ιμβερτοποιημένα ζάχαρα
πωλούνται στο εμπόριο ως είδος τροφοδοσίας των μελισσών και μόνο ως τέτοια
πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν αυξάνουν την παραγωγή του μελιού, δεν είναι
καλύτερα από το μέλι ως τροφή και σίγουρα ανιχνεύονται εάν δοθούν την περίοδο
που οι μέλισσες συλλέγουν μέλι που θα τρυγηθεί.
Σχετική έρευνα διεξήγαγε το
Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην
ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με τον Σύνδεσμο βασιλοτρόφων, παραγωγών βασιλικού
πολτού και προϊόντων κυψέλης το 2011. Τα κυριότερα συμπεράσματα από τη
συγκεκριμένη μελέτη είναι τα εξής :
Στα εμπορικά σκευάσματα δεν
αντιστοιχεί πάντα το περιεχόμενο με την αναγραφόμενη ετικέτα αφού σε κάποιες
περιπτώσεις, η ανάλυση σακχάρων που έγινε, έδειξε ότι υπήρχε σε σημαντικό βαθμό
σακχαρόζη ενώ η ετικέτα ανέφερε μόνο γλυκόζη και φρουκτόζη.

Τελευταίο και πιο σημαντικό
για τις περιπτώσεις που τα ιμβερτοποιημένα σιρόπια χρησιμοποιούνται την περίοδο
της ανθοφορίας. Μετά από έλεγχο τέτοιων τροφοδοτημένων μελιών διαπιστώθηκε πως
η ανίχνευση της νοθείας ήταν εύκολη καθώς οι τιμές που εμφάνιζαν αυτά τα μέλια
ήταν σημαντικά χαμηλές σε διαστάση και ιμβερτάση ενώ την ίδια εικόνα έδινε τόσο
η μικροσκοπική όσο και η οργανοληπτική ανάλυση.
Θα πρέπει επίσης να
σημειώσουμε ότι, συγκριτικά με το απλό σιρόπι, δεν κερδίσουμε κάτι περισσότερο
τροφοδοτώντας τα μελίσσια μας με ιμβερτοζάχαρο γιατί οι μέλισσες δεν έχουν
κανένα πρόβλημα να διασπάσουν τη κοινή ζάχαρη σε απλά ζάχαρα. Περισσότερα
προβλήματα δημιουργούμε στα μελίσσια μας παρά βοήθεια.
Πηγή: http://beelab.agro.auth.gr/