
Πολλές φορές
μπορεί να χρειαστεί να ταΐσει αυτούσια νωπή γύρη που έχει διατηρήσει από τη
συλλογή της Άνοιξης. Κάποιες φορές όμως, όταν αυτή δεν υπάρχει ή για μεγαλύτερη
ευκολία, επιλέγει κάποια πρωτεϊνική τροφή που περιέχει κάποια από τα βασικά αμινοξέα
που χρειάζονται οι μέλισσες. Εκεί είναι που πρέπει να διαλέξει μεταξύ
γυρεόπιτας, υποκατάστατου και αντικατάστατου γύρης και ζητάει βοήθεια.
Τι είναι το
καθένα; Τι περιέχει δηλαδή;
Η γυρεόπιτα
δεν θέλει ειδική ανάλυση. Είναι άχνη ζάχαρη ζυμωμένη με γύρη μελισσών και λίγο
χλιαρό νερό, ίσως και λίγο μέλι ακόμα. Έχουμε δώσει και συνταγή σε άλλη
ανάρτηση. Όταν όμως ο μελισσοκόμος είναι δύσπιστος και δεν θέλει να διακινδυνεύσει
τυχόν ασθένειες ή γύρες εισαγόμενες στην τροφή του κοπαδιού του… Ή ακόμη αν η
τιμή της γυρεόπιτας είναι για άλλη μια φορά στο Θεό… επιλέγει το δεύτερο δρόμο.
ΥΛΙΚΑ
|
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΓΥΡΗΣ %
|
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΓΥΡΗΣ %
|
Άχνη ζάχαρη
|
40
|
40
|
Σογιάλευρο
|
20
|
20
|
Μαγιά αρτοποιίας
|
5
|
15
|
Γύρη
|
10
|
0
|
Μέλι
|
10
|
10
|
Νερό
|
15
|
15
|
Σύνολο
|
100
|
100
|
Πρωτεΐνες
|
13
|
13.5
|
Υδατάνθρακες
|
53
|
52
|
Το
σογιάλευρο πρέπει να είναι πολύ καλά αλεσμένο όπως το αλεύρι σιταριού και να
περιέχει λιπαρές ουσίες σε ποσοστό μικρότερο από 7%.
Η μαγιά αρτοποιίας να είναι κατά προτίμηση φρέσκη και όχι αποξηραμένη, γιατί
έχει πιο πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι φθηνότερη.
Η γύρη να είναι φρέσκη και διατηρημένη στην κατάψυξη. Να αποφεύγουμε την
αποξηραμένη και άγνωστης προέλευσης γύρη. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να τη
συλλέγουμε από δικά μας υγιή μελίσσια. Επίσης το μέλι να προέρχεται από δικά
μας υγιή μελίσσια.
Πασχάλης Χαριζάνης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πηγή: http://melissamelitoforos.blogspot.gr/)