RatingWidget

...ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στη Σπάνια Μέλισσα!!! ...Στείλτε μας την Ερώτησή σας, το Άρθρο σας, το Βίντεο ή την Αγγελία σας και θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε...
ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΤΙκατάστατο και ΥΠΟκατάστατο ΓΥΡΗΣ. Ποιες οι διαφορές;

Όπως είπαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση το καλοκαίρι και νωρίς το Φθινόπωρο είναι συνήθως η εποχή που τα μελίσσια μας χρειάζονται μια «ώθηση» πρωτεϊνική. Χρειάζονται τη γνωστή σε όλους μας γύρη. Αν όμως δεν την βρίσκουν στη φύση, πρέπει να παρέμβει έγκαιρα και να τη δώσει ο μελισσοκόμος.

Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να ταΐσει αυτούσια νωπή γύρη που έχει διατηρήσει από τη συλλογή της Άνοιξης. Κάποιες φορές όμως, όταν αυτή δεν υπάρχει ή για μεγαλύτερη ευκολία, επιλέγει κάποια πρωτεϊνική τροφή που περιέχει κάποια από τα βασικά αμινοξέα που χρειάζονται οι μέλισσες. Εκεί είναι που πρέπει να διαλέξει μεταξύ γυρεόπιτας, υποκατάστατου και αντικατάστατου γύρης και ζητάει βοήθεια. 
Τι είναι το καθένα; Τι περιέχει δηλαδή;
Η γυρεόπιτα δεν θέλει ειδική ανάλυση. Είναι άχνη ζάχαρη ζυμωμένη με γύρη μελισσών και λίγο χλιαρό νερό, ίσως και λίγο μέλι ακόμα. Έχουμε δώσει και συνταγή σε άλλη ανάρτηση. Όταν όμως ο μελισσοκόμος είναι δύσπιστος και δεν θέλει να διακινδυνεύσει τυχόν ασθένειες ή γύρες εισαγόμενες στην τροφή του κοπαδιού του… Ή ακόμη αν η τιμή της γυρεόπιτας είναι για άλλη μια φορά στο Θεό… επιλέγει το δεύτερο δρόμο.

Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές στη σύσταση του υποκατάστατου και του αντικατάστατου γύρης. 

ΥΛΙΚΑ
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΓΥΡΗΣ %
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΓΥΡΗΣ %
Άχνη ζάχαρη
40
40
Σογιάλευρο
20
20
Μαγιά αρτοποιίας
5
15
Γύρη
10
0
Μέλι
10
10
Νερό
15
15
Σύνολο
100
100
Πρωτεΐνες
13
13.5
Υδατάνθρακες
53
52

Το σογιάλευρο πρέπει να είναι πολύ καλά αλεσμένο όπως το αλεύρι σιταριού και να περιέχει λιπαρές ουσίες σε ποσοστό μικρότερο από 7%.
Η μαγιά αρτοποιίας να είναι κατά προτίμηση φρέσκη και όχι αποξηραμένη, γιατί έχει πιο πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι φθηνότερη.
Η γύρη να είναι φρέσκη και διατηρημένη στην κατάψυξη. Να αποφεύγουμε την αποξηραμένη και άγνωστης προέλευσης γύρη. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να τη συλλέγουμε από δικά μας υγιή μελίσσια. Επίσης το μέλι να προέρχεται από δικά μας υγιή μελίσσια.

 
Πασχάλης Χαριζάνης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πηγή: http://melissamelitoforos.blogspot.gr/)