Πρόκειται
για τις προνύμφες των λεπιδοπτέρων Galleria mellonela (μεγάλος κηρόσκορος) και
Achroia grisella (μικρός κηρόσκορος)...


Για την καταπολέμηση του κηρόσκορου το πρώτο
που πρέπει να γίνει ώστε να προφυλαχθεί το μελισσοκομείο είναι να διατηρούνται δυνατά μελίσσια. Καλός
καθαρισμός των τμημάτων της κυψέλης και η αποθήκευση των κηρήθρων σε ψυχρά μέρη με θερμοκρασίες
μικρότερες των 10οC, ολοκληρώνουν τα μέτρα προφύλαξης. Αξίζει
να σημειωθεί εδώ ότι συνθήκες ψύξης (θ<5οc
κατάψυξης (θ<-7οC για
4 ώρες), καταστρέφουν τον κηρόσκορο. Στο ίδιο αποτέλεσμα φτάνουμε με υψηλές
θερμοκρασίες (46οC για 80 λεπτά).
Πηγή:
Απόσπασμα Πτυχιακής
Εργασίας : Βιολογική Μελισσοκομία του Στέφανου Κακαμούκα.
ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, υπάρχει η
εμπειρία ενός φίλου και εδώ και 20 χρόνια επαγγελματία μελισσοκόμου. Ο οποίος
μου είπε ότι όταν ρώτησε τυχαία διάφορες γιαγιάδες για το τί χρησιμοποιούσαν
ενάντια στο σκόρο που έτρωγε τα ρούχα παλιά όταν δεν είχαν ναφθαλίνη, όλες του
απαντούσαν «καρόφλα μάναμ». Και σε νέα ελληνικά: «καρυδόφυλλα».
Βάζανε δηλαδή
ανάμεσα στις κουβέρτες και τα ρούχα φύλλα καρυδιάς και ποτέ , κατά τα λεγόμενα
τους, δεν είχανε πρόβλημα με το σκόρο. Δοκίμασε κι αυτός πέρυσι σε μια κυψέλη ,
στην οποία έβαλε από κάτω μπόλικα φύλλα καρυδιάς , δύο πατώματα κηρύθρες, και
φύλλα καρυδιάς από πάνω. Δίπλα άφησε μια κυψέλη με κηρύθρες μέσα χωρίς φύλλα
καρυδιάς. Το αποτέλεσμα αφού πέρσε το καλοκαίρι ήταν στην κυψέλη χωρίς φύλλα
καρυδιάς ¨φάγανε και τα ξύλα¨ όπως χαρακτηριστικά μου είπε, ενώ στην άλλη ούτε
γρατζουνιά!
Αν κάποιος γνωρίζει κάτι πάνω στο θέμα, ή
έχει διαπιστώσει κάτι άλλο, ας το αναφέρει ώστε απ΄ τις εμπειρίες μας βγει κάτι
που θα ωφελήσει όλους μας.
Πηγή: http://patentiaris.blogspot.gr/